Európai szerencsejáték-szabályozási körkép - 3

2021-08-02
Az iGamingBusiness összefoglalója – 2021. június
A 3. részben szerepel Írország, Olaszország, Luxemburg, Málta, Hollandia és Norvégia

 

ÍRORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: Az online fogadás 2015 augusztusa óta szabályozott. Az online szerencsejátékokat Írország elavult jogszabályai nem különítik el, és mint ilyenek jelenleg nem szabályozottak.

Szolgáltatók: Magánszolgáltatók igényelhetnek liszenszet fogadóiroda üzemeltetésére

Státusz: Írország egy ideje dolgozik már jogszabályainak korszerűsítésén, amely átfogó szabályozási rendszert hoz majd létre. A szerencsejáték-ellenőrzési törvényjavaslatot azonban - amely az online szerencsejátékok konkrét szabályozását ígéri - folyamatosan halogatják, és jogszabályi előrelépés rövid és középtávon nem várható. Az ír szerencsejáték szabályozás korszerűsítésére irányuló ideiglenes reformintézkedések 2020. december 1-jén léptek hatályba. 2021 februárjában törvényjavaslatokat tettek közzé (egy ellenzéki párt részéről), amelyek elfogadása esetén a szerencsejáték-reklám legtöbb formáját korlátozni fogják. Az Igazságügyi Minisztérium „2021-es igazságügyi terve” szerint várhatóan 2021 harmadik negyedévében közzéteszik a szerencsejátékok engedélyezési rendszerének megreformálására vonatkozó általános jogszabályt.

 

OLASZORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: Teljesen szabályozott piac, azonban a lottójátékok az állami monopólium kezében vannak

Státusz: A távszerencsejáték-liszenszeket bizonyos időszakokban adják ki. A legutóbbi pályázati eljárás 2018. március 19-én zárult. Az AGCOM, az olasz kommunikációs szabályozó hatóság több szankciót is kirótt az üzemeltetőkre és a médiacégekre a (2018-ban bevezetett) szerencsejáték-hirdetési tilalom megsértése miatt. Az engedély nélküli szerencsejáték elleni küzdelem - beleértve a fizetést blokkoló intézkedéseket - 2019 októberében indult. A sporteseményekre (ideértve a virtuális sportokat is) vonatkozó valamennyi fogadásra 2020-ban vezettek be adót, amely a forgalom 0,5%-a, és várhatóan 2021. december 31-ig ennyi is marad. Az olasz hatóságok jelenleg törvénytervezetet készítenek elő egy 2023-as engedélyezési pályázati eljárásra, amely az elérhető online engedélyek számát 40-re csökkenti.

 

LUXEMBURG

Szabályozott szerencsejátékok: lottójátékok

Szolgáltatók: monopólium

Státusz: A szerencsejátékok általános tilalma elég szélesnek tűnik ahhoz, hogy lefedje az online szerencsejáték minden formáját.

 

MÁLTA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: Magánszolgáltatók igényelhetnek liszenszet (a lottójátékok kivételével)

Státusz: 2018-ban Málta jóváhagyott egy új szerencsejáték törvényt, amely az összes hatályos szerencsejátékról szóló jogszabályt egyetlen jogszabályra váltotta fel, másodlagos jogszabályokkal kiegészítve. A szerencsejáték törvény - irányelvekkel és rendeletekkel - 2018. augusztus 1-én lépett hatályba.

 

HOLLANDIA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: Monopólium mindenre

Státusz: Az új engedélyezési rendszert bevezető távszerencsejáték törvény 2021. április 1-jén lépett hatályba. A szolgáltatók az új rendszer alapján nyújthatnak be engedélykérelmeket. Azoknak szolgáltatóknak azonban, akik korábban is „megcélozták” a holland piacot, 33 hónapos türelmi idővel kell számolniuk, mielőtt jogosultak lennének az engedélyre. Ugyan a kérelmeket 2021 áprilisa óta fogadják, az új rendszer alapján működő piac várhatóan csak 2021. október 1-én indul. Időközben a szabályozó várhatóan folytatja az intézkedések végrehajtását a holland játékosokat megcélzó üzemeltetők ellen.

 

NORVÉGIA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, lottójátékok 

Szolgáltatók: Az online szerencsejáték a két monopóliumszolgáltató, a Norsk Tipping és a Norsk Rikstoto számára van fenntartva.

Státusz: A monopólium élő fogadással, online bingóval és kaszinó játékokkal bővítette kínálatát, hogy megkísérelje eltéríteni a játékosokat az engedély nélküli webhelyekről, melyekkel szemben a norvég szabályozó továbbra is fellép. A kormány elfogadta azokat a módosításokat, amelyek megpróbálják megfékezni az offshore szerencsejáték-kínálatot, beleértve a megerősített végrehajtási hatásköröket a külföldről érkező szerencsejáték-hirdetések megakadályozására. A kibővített fizetési blokkolási rendelkezések 2020. január 1-jén léptek hatályba. Törvénytervezetet, amely összevonja Norvégia különféle szerencsejáték jogszabályait és tovább erősíti a szabályozó hatáskörét az engedély nélküli szerencsejátékok kezelésére 2021 júniusában terjesztették vitára és jóváhagyásra a norvég parlament elé.

 
Címkék: jogi háttér,