Eurochallenge Kupa: negyeddöntős a Szolnok

2014-02-26
A nyolcaddöntős szakasz utolsó fordulójában a Szolnoki Olaj legyőzte kedden a vendég francia Cholet-t, ezzel továbbjutott a negyeddöntőbe a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupában.

 

A nyolcaddöntős szakasz zárása előtt a J csoportban a Szolnok mellett a szlovén Novo Mesto és az olasz Reggio Emilia is 3/2-es győzelmi mérleggel állt, a sereghajtó Cholet-nak (1/4) már nem maradt esélye arra, hogy a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikén végezzen.

 

A Tisza-parti alakulat - amely két éve Eurochallenge négyes döntőt vívott Debrecenben - így abban a tudatban kezdett a franciák ellen, hogy ha győz, akkor biztosan negyeddöntős, ha viszont kikap, akkor csak úgy juthat tovább, hogy a másik meccsen az olaszok nyernek Szlovéniában.

 

A Szolnok önbizalmát növelhette, hogy egy hónapja 85-70-re nyert Cholet-ban, és hogy a múlt héten influenzás csapatkapitány, Báder Márton, illetve a sérült Willie Warren is vállalta a játékot. A hazai pontgyártást a szombaton az Adria Ligában az Igokeának 28 pontot szóró Vojvoda kezdte meg, Báder viszont a 3. percben két személyi hibával leült.

 

Néhány elrontott támadás ellenére a friss magyar kupagyőztes hozta a nyitónegyedet, majd - noha az ottani bajnokságban jelenleg csak 13. ellenfél többször is három pontra feljött - a folytatásban is kézben tartotta a meccset.

 

A leindításokból szerzett pontok aránya 11-0, a hárompontosoké pedig 5-0 volt, Simon Balázs utolsó másodperces találatával a nagyszünetben 41-32-t mutatott az eredményjelző.

 

A második félidőre a bokasérülést szenvedett Vojvoda nélkül jött ki az Olaj, amely a 35. percben így is 16 ponttal elhúzott (50-34). A szerb Milosevic óriási zsákolása után már ünneplésbe fogott a kétezres publikum, az utolsó játékrész 60-43-ról indult.

 

Itt kissé megtorpant Dragan Aleksic együttese, majd 62-56-nál Holiday triplája megnyugtatta a kedélyeket, de a hajrára még egyszer öt pontra felzárkózott a Cholet. Ennél kisebb azonban már nem lett a különbség, így a házigazdák sikerükkel bejutottak a nyolc közé.

 

A csoport másik meccsén a Novo Mesto hosszabbítás után kikapott a Reggio Emiliától, így a Szolnok csoportmásodikként lépett tovább, azaz nem kezdheti majd pályaelőnyből a negyeddöntőt.

 

A kieséses rendszerű, s az egyik csapat második sikeréig tartó negyeddöntő március 11-én kezdődik.

 

A magyar csapat vezetőedzője, Dragan Aleksic a mérkőzés után azt mondta, a végén kissé passzívak lettek a rájuk nehezedő nyomás miatt, és adtak pár esélyt az ellenfélnek.

 

Báder Márton csapatkapitány szerint nem volt izgalmas a meccs vége sem, a győzelmük nem forgott veszélyben. „Múlt csütörtökön belázasodtam, de vasárnap már tudtam edzeni, lassan rendbe jövök”- mondta még.

 

Simon Balázs, a szolnokiak irányítója úgy fogalmazott, a hajrában picit megzavarodtak a franciák letámadásától, de végül meglett a meccs. „32 percig jól játszottunk” - jelentette ki.

 

 

Eredmény:

Eurochallenge Kupa, nyolcaddöntős szakasz, J csoport, 6. forduló:

Szolnoki Olaj-Cholet (francia) 74-67 (20-17, 21-15, 19-11, 14-24)

a magyar csapat legjobb dobói: Holiday 22, Vojvoda 12, Milosevic 11

 

A csoport másik mérkőzésén:

Novo Mesto (szlovén)-Reggio Emilia (olasz) 66-69 - hosszabbítás után

 

A csoport végeredménye:

1. Reggio Emilia 10

2. Szolnok 10

3. Novo Mesto 9

4. Cholet 7

Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény dönt.

 

Forrás: MTI

Címkék: kosárlabda,