Értelmi sérültek és a szerencsejáték

2013-10-14
Peter Lee értelmi sérült, Angliában él. Két éve él önálló életet, egész szépen elboldogul, egy probléma van csupán: az államtól kapott segélyeket rendszeresen eljátssza a közeli fogadóirodákban. Édesanyja szeretné, ha az irodák kitiltanák a fiát, ez azonban ellentétes a fogyatékos jogokkal.

 

Peter Lee 35 éves, de értelmi szintje, belátóképessége egy 13-14 éves gyermekének felel meg. Tanulási nehézségei és memóriazavarai vannak, és csak két évvel ezelőtt sikerült azt elérni, hogy önálló életet kezdhessen. Egész jól mentek a dolgok, amíg édesanyja észre nem vette, hogy Peter-nek rendszeresen nem marad pénze kifizetni a számláit, vagy élelmiszert vásárolni magának. Hamarosan kiderült, hogy a férfi a közeli, fogadást értékesítő irodákban hagyja a pénzt, azt általában fogadóautomatákon játsza el. Bizonytalan, mennyit sikerült eddig a gépekbe bedobnia, de valószínűleg több száz fontot játszott már el. "A családban nincs hasonló eset, tehát nem örökölte az erre való hajlamot, valószínűleg az unalom és a magány vitte bele a játékba."- mondja róla Lee asszony. Szerinte az ilyen irodáknak fel kellene tudni ismerni a hasonló eseteket, és udvariasan elküldeni őket.


Hevesen reagált erre a nyilatkozatra a William Hill szóvivője: "Lee asszony kérése több akadályba is beleütközik. Javaslata ellentmond a Fogyatékossági törvényben foglalt fogyatékos jogokkal, ezen kívül hogyan szeretné, hogy felmérjük az értelmi fogyatékosságot? Végeztessünk el mindenkivel IQ tesztet, mielőtt elvesszük a pénzt? Javaslata maximálisan elképzelhetetlen."

Az édesanyának sikerült Peter-t rávennie, hogy önkorlátozást kérjen magával szemben a két közeli fogadóirodában, ami annyit jelent, hogy saját magának kellett kérnie kitiltását az irodából. "Nagyon mérges volt rám, hogy ezt kierőltettem nála, de valahol ő maga is tudja, hogy nem kellene játszania. "

A felnőtt-ellátásért felelős önkormányzati szerv egyik munkatársa szerint "Nagyon nehéz kérdés ez, hiszen a függetlenséget tűztük ki zászlónkra, de mindig vannak azt veszélyeztető dolgok. A felelős szolgáltatóknak kötelességük lenne megvédeni a sebezhető ügyfeleket. Ám a legegyszerűbb megoldás sajnos tényleg diszkriminációs problémákat vet fel, úgyhogy mást kell majd kitalálnunk gondozottjaink érdekében."

Egy januári felmérés szerint Angliában egymillió ember van kitéve a szerencsejáték-függőség veszélyének, míg a ténylegesen függők száma az elmúlt 6 évben megduplázódott, számuk most félmillió körüli. A GamCare nevű, szerencsejáték-függőknek tanácsot adó oldal látogatottsága 2012-ben 100 ezerrel nőtt 2011-hez képest. Telefonos segélyhívó szolgálatukon a hívók 60%-a 18-53 év közötti, és arányuk fokozatosan nő.