Erdő Pétert a pápaválasztás esélyeseként mutatta be a Die Welt

2013-03-07
A pápaválasztás esélyeseiről közölt sorozatában mutatta be csütörtökön Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket a Die Welt. Nézzük, mi erről a fogadóirodák véleménye?!

 

A német konzervatív lap az Erős magyar hálózattal című írásának alcímében kiemelte, hogy Erdő Péter XVI. Benedek irányvonalát követi a hittudományi és erkölcsi kérdésekben. A Ki lesz a pápa? című sorozat hatodik részeként közölt cikkben kifejtették: a magyarokról ismert, hogy akkor is elsőként lépnek ki a forgóajtón, ha utolsóként léptek be, ez a képesség pedig Erdő Péter javára válhat a pápaválasztó gyűlésen.

 

Erdő Péternek minden adottsága megvan ahhoz, hogy rácáfoljon a jóslatokra, amelyek szerint XVI. Benedek volt az utolsó európai a pápai trónon - áll a cikkben, amely szerint a magyar bíboros "kulcsszerepet játszik az európai egyházfejedelmek között, akik még mindig a bíborosi kar felét teszik ki". 

 

Erdő Péternek "mesebeli nyelvi tehetsége" van, és valamennyi társánál kiterjedtebb kapcsolatrendszerrel rendelkezik a bíborosok körében, hálózatát azonban nem "a szálak machiavellista mozgatójaként", hanem "Isten hiteles embereként" működteti - írta a Die Welt. Erdő Péter pályafutását bemutatva hozzátették: a magyar bíboros már eddig is "lélegzetelállító karriert" futott be. 

 

A fogadóirodák a 10 legesélyesebb közé sorolják Erdő Pétert, és jellemzően egyre csökkentik a magyar jelölt oddsszát, tehát egyre esélyesebbnek látják megválasztását. Míg február elején a Betfred és a Paddy Power még 67-szeres nyereményt kínált Erdő megválasztása esetén, ma a legjobb ajánlat a Bet365 19-es oddssza, de a legtöbb helyen még ennyit sem, csak 15-szörös pénzt ajánlanak rá. Legjobban a William Hill bízik a magyar érsekben, hiszen ő ajánlja a legalacsonyabb, 13-as nyereményszorzót. 

 

A fogadóirodák jelenleg Angelo Scola olasz érsek, Peter Turkson ghánai érsek és Tarcisio Bertone olasz bíboros megválasztását látják leginkább esélyesnek, ők hárman nagyságrendileg azonos nyereményszorzóval (2.88 - 4.50) fogadhatóak.

 
A konklávé március 12-én kezdődik.
 
 
Forrás: MTI/Fortunaweb
 
Címkék: fogadás,