Emlékezetes versenyt hozott az idei Hazafi Díj

2013-04-30
Vasárnap lefutották a 2013-as esztendő első klasszikus versenyét a budapesti Kincsem Parkban. Az 1600 méteres Listed viadal a favorit Szonáta sikerével zárult.

 

A hároméves kancák versenyének tizenhatan vágtak neki. Az eredetileg tizennyolc lovas mezőnyből már a versenynap elején lejelentették a szélső esélyt képviselő Himba-t, míg közvetlenül a futam előtt a Gyolai istálló egyik reménysége, Bright Gold jutott hasonló sorsra az állatorvos javaslatára. Utóbbi esete jókora nem tetszést váltott ki a tulajdonosok részéről. A legnagyobb videó-megosztó portálra tegnap felkerült rövidfilmen jól látható, hogy a kanca hétfő reggel frissen és üdén galoppozik tréningje során.

 

Ami a futamot illeti, egy szavunk sem lehet, hisz az idei Hazafi Díj kimondottan látványosra sikeredett. A győztes, a játékosok által favorizált Szonáta a verseny elején nehezen kapott lábra, így a mezőny hátsó felében utazott, de a kanyarban már zárkózni látszott, s végül a „falon” legbelül utat talált vele a bolgár zsoké Stanislav Geogiev. Kovács Sándor idomítottja az 1:36.3-as lefutási idővel új versenyrekordot állított fel. Kellett ehhez a Németh Ildikó tréningjében álló Delinda is, aki Frézer Róbert biztatása nyomán már-már nyerőnek látszott a célegyenesben.  Érdekesség, hogy a tavalyi év legfontosabb, kancacsikók számára kiírt versenyében (Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny) ugyanez a befutási sorend született, Delinda jó futására mégis kevesen számítottak. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Ribárszki Sándor trenírozottja, a német tenyésztésű Alcobaca (Bakos Gábor) „állhatott fel”. A további pénzdíjas helyezéseken Gyöngyös Szépe (Kerekes Károly) és Heliconia (Radek Man) osztozkodott.

 

Siklósi Tamás, Szonáta boldog tulajdonosa nevezte lovát a két hét múlva lefutásra kerülő Nemzeti Díjra, ahol a (papíron) gyengébbik nem képviselői a legjobb mének ellen veszik majd fel a kesztyűt. Egy a verseny után adott nyilatkozatában azonban azt is leszögezte, az angol import csak akkor áll starthoz a Hármas Korona versengés első ágában, ha a pálya talaja jóval puhább lesz.

 

Folytatás vasárnap többek között a Batthyány-Hunyady Díjjal.