Elveszett lottószelvények nyomában

Lottólázban az ország
Képzeljük el, hogy kihúzták a számainkat, de nem találjuk az ezt bizonyító szelvényt. Ennél nagyobb balszerencsét elképzelni sem lehet a szerencsejátékok világában. Angliában viszont ebben az esetben is van lehetőség a nyeremény felvételére. Vajon nálunk is?


Érdekes cikkre bukkantunk a NOL archívumában. 2010-ben egy angol nyugdíjas hölgy azt állította a lottótársaságnak, hogy övé a milliókat érő nyertes szelvény, csak épp nem találja, a férje valószínűleg kidobta a kukába. Az angol Camelot lottótársaság szerint viszont ez nem gond, "az elveszett szelvények tulajdonosainak harminc napon belül írásban kell bejelenteniük nyereményigényüket, amelyet alaposan, minden lehetséges bizonyítékra kiterjedően megvizsgálnak. Átnézik például a nyertes lottót értékesítő üzlet biztonsági kameráinak felvételét, kiderítendő, hogy az igénylő valóban vett-e ott lottót, és megnézik, hogy az üzlet elektronikus lottóárusító rendszerének nyilvántartásában tényleg szerepel-e a nyertes számsor. Ha mindez igazolja az igénylő állításait - és 180 napon belül nem jelentkezik senki más a nyertes szelvénnyel a kezében -, akkor van remény a nyeremény kifizetésére."


Leesett az állunk. Gyanítottuk, hogy ha ez Magyarországon is így lenne, vége-hossza nem lenne a "bepróbálkozásoknak", mint ahogy tavaly ősszel volt is rá példa.


A Fortunaweb lottóügyekkel foglalkozó szakértőjét kérdeztük a magyar eljárásról.


- Hazánkban van-e esélye valakinek megsemmisült lottószelvényét érvényre juttatni, tehát a nyertes be tudja-e bizonyítani a szelvény bemutatása nélkül, hogy ő vette?

- Megsemmisült szelvény esetében sajnos a nyeremény kifizetésére nincs lehetőség. Szerencsésebb eset, ha a tulajdonostól a szelvényt eltulajdonítják, vagy elveszíti.

- Nekem ez sem tűnik túl szerencsés esetnek.

- Amennyiben valaki biztosan tudja, hogy számai nyertek, de nincs meg a szelvénye, jelentse ezt be a Szerencsejáték Zrt-nél. Ekkor már csak abban kell reménykedni, hogy a jogtalan eltulajdonító vagy szerencsés megtaláló is felbukkan a nyertes szelvénnyel, és 90 napon belül bejelenti igényét a nyereményre. Ott mindkét felet kikérdezik a szelvény vásárlásának részleteiről: hol, mikor (akár percre pontosan) vásárolta, ezzel egyidőben még milyen tranzakciókat hajtott végre, például régebbi szelvényeket ellenőriztetett, más sorsjegyet is vásárolt, stb. Ezekből az eddigi eseteknél 100%-ban kiderítették, hogy ki jogosult a nyereményre. 

- Mi történik, ha a beváltás megelőzi a jogos tulajdonos igénybejelentését?

- A kifizetés a sorsolást követő harmadik héten, legkésőbb a harmadik hét 2. munkanapján kezdődik a szabályok szerint. Ha ennyi idő alatt a jogos tulajdonos előtt világossá válik, hogy számai nyertek, de a szelvénye nincs meg, van esélye arra, hogy a szelvény "megtalálójával" a fenti módon versenyre kelljen a nyereményért. Amennyiben később jön rá, és a nyereményt már kifizették, csak a rendőrséghez fordulhat, illetve polgári peres eljárást indíthat az ügyben.

- Milyen gyakorisággal fordul elő ilyen jellegű vita?

- Évente 1-2 alkalommal.

- Melyik a gyakoribb, a lopás vagy az elvesztés?

- Inkbb az eltulajdonítás. Nemzetközi tapasztalatok alapján a vitás esetek nagy részében a szelvényt leellenőrző ügynök a tettes.

- Ilyenkor mi történik?

- Ha valaki több szelvénnyel játszik, egyszerűbb bevinni az árusító helyre a szelvényeket leellenőriztetni, hogy nyert-e, mint saját magunk végigbogarászni őket. Az ügynök beviszi az adatokat a gépbe, ami kiírja, hogy nyertes szelvényről van-e szó. Az eredményt a játékos is nyomon követheti, épp ezért vannak a monitorok a lottózókban úgy elhelyezve, hogy az ügyfél is láthatja. Szélsőséges esetben, ha az ügynök látja, hogy a játékos másra figyel, azt mondhatja, hogy nyeretlen szelvényről van szó, és reménykedik abban, hogy az az üzletben elhelyezett papírkosárban landol.

- Döbbenet. Mit javasol a Fortunaweb olvasóinak a hasonló visszaélések elkerülésére?

- Mindenféleképpen az odafigyelést. A Szzrt. monitoring rendszere is nagyon érzékeny a hasonló csalási kísérletekre, de ez egy külön interjú témája lehetne. Tudom még ajánlani a nevesített játékot, amit SMS-ben, ATM-nél vagy az  interneten lehet játszani. De hangsúlyozom, ezek nagyon szélsőséges esetek.

- Milyen összeghatárig lehet a lottózókban átvenni a nyereményt? 

- A hatályos Részvételi Szabályzat szerint 200.000 forintig a szelvény ellenében a lottózókban kifizethető a nyeremény.

- Hova fordulhatunk a nagyobb nyeremények esetében?

- A 200.000 Ft – 5.000.000 Ft közötti nagy összegő nyereményeket az SzZrt. kizárólag átutalással teljesítheti, a játékos által megadott Magyarországon működő bankban nyitott forint alapú bankszámlára. A nyereményigénylés kizárólag az SzZrt. saját lottózóiban nyújtható be. Az 5 és 40 millió forint közötti nyeremények szintén átutalással kerülnek kifizetésre, ekkor az illetékes területi igazgatóval kell egyeztetni. A 40 millió forint feletti kiemelten nagy összegő nyeremények esetén az SzZrt. központjában kell jelentkezni a nyereményért. Készpénz felvételére egyik esetben sincs lehetőség. 

- Visszatérve a kiinduló kérdésünkhöz: miért nem megoldható, hogy a megsemmisült szelvények tulajdonosai is érvényesítsék igényüket a nyereményre?

- Nálunk az útszéli trafikban is lehet lottószelvényt vásárolni. Ott nagy valószínűséggel nincs kamera. A Szerencsejáték Zrt. lottózóiban lévő kamerák felvételei elsősorban a bűnmegelőzést szolgálják, nem bizonyító erejűek: a felvételeket tárolása nem szuperbiztos körülmények között történik, és nem is őrzik meg őket túl hosszú ideig.