Elutasították a szerencsejáték függőknek való segítségnyújtást Angliában

2013-11-30
Amerikában komolyan veszik, Angliában nem igazán

 

Nem túl hatékony az angol szerencsejátékfüggők önkizárási procedúrája Angliában egy keresztény akciócsoport vezetője, Nola Leach szerint. Kizárhatják ugyan magukat bizonyos szerencsejáték szolgáltatóktól, de nincs egy globális önkizárás, és ennek a lehetőségét most meglepetésére el is vetette az angol parlament.

 

A "one stop shop" elnevezésű kezdeményezést a formálódó angol szerencsejáték törvény módosítójaként adták be a parlamentbe a héten, de 283 ellenszavazatot kapott, miközben 223 fő mellette voksolt. A legfőbb ellenérv az volt, hogy úgyis csak az angol liszensszel rendelkező szolgáltatók tiltólistájára lennének hatással, a több száz nem náluk regisztrált oldalnál a rendelkezés úgyis érvénytelen maradna.

 

A "one stop shop" mellett kiállók viszont azzal érvelnek, hogy még így is hatékonyabb lenne a tiltás, mint most, amikor a függő játékosnak végig kell "járnia" az összes oldalt, és mindegyiken kizárást kezdeményeznie önmaga ellen. A függő játékosok "tiszta pillanatai" nem tartanak sokáig, addig biztos nem, hogy mindezt végrehajtsa.

 

Érdekes a parlament ellenvetése annak fényében is, hogy Angliában is szóba került az engedéllyel nem rendelkező oldalak blokkolásának lehetősége, és ennek megvalósulása esetén már lenne értelme a szabályozás megváltoztatásának. 

 

Amerikában van az egyik legaktívabb játékosvédelem, ahol nemrégiben az online szerencsejáték szolgáltatók beindulásakor az élő kaszinókból való önkitiltottak listáját automatikusan kiterjesztették az online kaszinóknál regisztráltak körében is. Ott az önkitiltás feloldása is jóval nehezebb, mint máshol. Itt az önkizárás egy vagy öt évig tarthat, és természetesen meghosszabbítható, de nem visszavonható.

 

Ezzel szemben a szerencsejátátékos oldalak engedékenyebbek. A Tippmixpro oldalán például a játékos meggondolhatja magát.

"A végleges vagy legalább 6 hónapos kizárás feloldására legkorábban – a fogadó írásbeli kérésére – a kizárás kezdő időpontjától számított 3 hónap elteltével kerülhet sor."

 

Nem rossz az angol kezdeményezés játékosvédelmi szempontból. A vidéki kasziók jövőbeni megvalósulásával Itthon is el lehetne gondolkodni az amerikai példa követésén, hohgy a játékosok mind az online, mind az élő kaszinókból egy jelentkezéssel kitilthassák magukat.