Élő legendák is nekimentek a rasszista Clippers-tulajnak

2014-04-29
Saját csapata, a Los Angeles Clippers játékosai némán tiltakoztak, míg az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság jelenlegi és korábbi sztárjai, többek között LeBron James, Kobe Bryant, Michael Jordan és Magic Johnson is felháborodottan reagáltak Donald Sterling klubtulajdonos rasszista szavaira.

 

A botrány szombat este robbant ki, amikor a TMZ internetes portál nyilvánosságra hozott egy felvételt, melyen valószínűleg Sterling hallható, amint azt mondja egy nőnek, hogy ne vigyen feketéket az ő csapata meccseire.

 

Az együttes tagjai ezt követően nem nyilatkoztak, Doc Rivers, a csapat színes bőrű vezetőedzője pedig jelezte, hogy ebben az ügyben a játékosok nem szólalnak meg később sem, csak ő. A kosarasok ha szavakkal nem is, de tetteikkel kifejezték véleményüket, amint lehetőségük adódott rá. A vasárnapi, Golden State otthonában játszott főcsoport-negyeddöntő negyedik találkozója előtt a bemelegítést megelőzően a pálya közepére dobták felsőiket, s kifordított pólóban hangolódtak a meccsre.

 

A sima Golden State-győzelemmel zárult meccs előtt néhány órával Adam Silver, a liga februárban hivatalba lépett első embere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a lehető leghamarabb kivizsgálják az esetet. Egyúttal hozzátette, hogy beszélt Sterlinggel, aki nem volt jelen az oaklandi meccsen. A játékosok érdekvédelmi szervezete már egyeztetett Silverrel, s öt pontban foglalták össze követeléseiket, köztük azt, hogy a lehetséges büntetések közül a legszigorúbbat kapja majd Sterling, ha bebizonyosodik, hogy valóban ő hallható a felvételen.

 

A rasszista megnyilvánulásairól már korábban is elhíresült Sterling szavai lavinát indítottak el az NBA-ben. A jelenlegi játékosok közül LeBron James, a bajnok Miami Heat legjobbja azt mondta, "nincs helye Donald Sterlingnek a ligában". A Los Angeles Lakersszel ötszörös bajnok Kobe Bryant pedig Twitter-oldalán jelezte, hogy soha nem tudna Sterling csapatában játszani. A korábbi sztárok közül Michael Jordan, a Charlotte Bobcats tulajdonosa egyenesen undorítónak nevezte Sterling megnyilvánulását, míg Magic Johnson szerint ezek után Sterling nem lehet tulajdonosa egyetlen csapatnak sem.

 

Forrás: MTI

Címkék: kosárlabda,