Tombol a 2,31 milliárd eurós karácsonyi lottóláz

2016-12-14
Finisben a hagyományos karácsonyi spanyol lottó, a világ legnagyobb nyereményalapját kínáló El Gordo Navidad szelvényeinek árusítása – közel 720 MILLIÁRD forintnyi nyeremény vár gazdára!

 

Az El Gordo Navidad elnevezésű lottót immáron több mint 200 éve (1812 óta), minden évben december 22-én sorsolják. A sorsolás a spanyoloknál valóságos népünnepélynek számít, hiszen a lakosság 98 százaléka játszik ezen játékon, és fejenként átlagosan 70 eurót költenek El Gordo szelvényekre. Ilyenkor azok is szívesen beszállnak a játékba, akik amúgy nem lottóznak, mivel a családok, barátok és munkaközösségek, sőt egész falvak is közös sorsjegyvásárlásokat szerveznek; sokan karácsonyi ajándékba adják illetve kapják a szelvényeket. 

2013 elején bejárta a világsajtót a hír, miszerint egyetlen férfi kivételével egy spanyol falu minden egyes tagja 29 millió forintnak megfelelő összeggel részesült a közösen vásárolt El Gordo lottószelvénnyel nyert 950 millió dolláros nyereményből. 

 

A szervezők a játék tévés reklámjára is minden évben kiemelt figyelmet fordítanak, tavaly a „Justin” című, Pixar-stílusban elkészített, szívet melengető rajzfilmecske hamar az ünnepi szezon harmadik legnépszerűbb reklámja lett, számos nagy nemzetközi márka filmjét megelőzve.

Az idei szpot is méltán pályázhat a legszívhezszólóbb alkotás címére - persze John Lewis trambulinon ugráló állatjai mellett :) A film főhőse egy nyugdíjas tanárnő, aki a tévében elkapja a tavalyi karácsonyi lottósorsolás ismétlését, azt hiszi, hogy az az idei sorsolás, és boldogan konstatálja, hogy övé a főnyeremény. Fia és unokája nem akarják elkeseríteni, ezért gyorsan mindenkinek szólnak a városban, hogy ünnepeljenek együtt az idős hölggyel...  

 

 

Mi is ez a karácsonyi lottó?

 

A játék egyik legnagyobb vonzereje (hatalmas nyereményein kívül) az, hogy a szervezők a nyereményalap 70 százalékát visszajuttatják a játékosoknak (más lottójátékok esetén ez maximum 50 százalék szokott lenni), és a nyerési esély jóval nagyobb a megszokottnál – minden hét szelvényből egy nyer valamekkora összeget! 

 

Az El Gordo Navidad valójában nem a nálunk is megszokott lottóra, hanem inkább a tombolára hasonlít, hiszen nem nekünk kell számokat megjelölnünk, hanem minden szelvényen van egy ötjegyű sorszám (00000-tól 99999-ig), ami egyben a nyerőszám is. Idén 99999 számot nyomtatnak ki 160 szériában. A tombolajegyeket ívenként - spanyol nevén billete-ként – bocsátják ki, és minden billete 10 szelvényt (decimo) tartalmaz. Egy teljes ív (10 szelvény) 200 euróba kerül, de a szelvények külön-külön, egyesével is megvásárolhatóak, 20 eurós áron.  

 

 

 

A sorsolást idén is december 22-én tartják a madridi Teatro Realban a megszokott módon, egy 3 órás műsor keretében, melyet a spanyol televízió élőben közvetít. A sorsolás alatt két óriási gömb pörög - az egyikből a nyertes számot, a másikból a nyeremény összegét húzzák ki. A kihúzott számokat a hagyományoknak megfelelően iskolás gyerekek éneklik el a közönségnek.  

 

 

 

A szervezők idén 2,31 milliárd eurónyi, azaz 720 milliárd forintnyi nyereményt osztanak szét a szelvénytulajdonosok között. A fődíj 4 millió, a második díj 1,25 millió, a harmadik díj 500 ezer, a negyedik díj pedig 200 ezer euró tömbönként és szériánként. Ezeken a nagydíjakon kívül kisorsolnak még többek közt nyolc darab 60 ezer eurós, és 1.794 darab 1.000 eurós nyereményt is. A sorsolásról és a nyereményekről részletesen korábbi cikkünkben, illetve a theLotter online lottózó oldalán olvashatnak.

 A szelvények árusítása a sorsolásig, illetve addig tart, míg el nem fogynak a sorszámok.

 

Hogyan lehet játszani?

 

Mióta léteznek online lottózók, nem csak Spanyolországban, hanem a világ minden táján óriási a kereslet a szelvényekre, hiszen az El Gordón természetesen nem csak spanyol állampolgárok játszhatnak. Az online lottózók – így a theLotter, a SzuperLotto és a LottoSend is különféle akciókkal készülnek a karácsonyi szezonra és az El Gordo sorsolására, aki tehát szeretne részt venni a karácsonyi lottón, még pont időben van, mert jelenleg még több sorszám közül válogathat.  

A SzuperLottó ráadásul exkluzív promócióval kedveskedik új magyar ügyfeleinek: az újonnan regisztráló játékosok minden megvásárolt karácsonyi El Gordo szelvény (decimo) után 5 darab SuperEnaMax lottót kapnak ajándékba! (Az ajánlat csak az első tranzakcióra érvényes, de darabszámra nincs korlát, tehát ha valaki például 10 El Gordo szelvényt vesz első vásárlásával, akkor 50 ingyenes SuperEnaMax szelvényt fog kapni. Az ingyenes szelvények a vásárlást követően általában 12 órán belül kerülnek jóváírásra, azonban technikai okok miatt a péntektől vasárnapig megvásárolt szelvények utáni bónusz szelvény csak hétfőn kerül jóváírásra a játékosi számlákra.) 

Spanyol karácsonyi lottó vásárlása a SzuperLottó oldalán

Spanyol karácsonyi lottó vásárlása a theLotter oldalán

Spanyol karácsonyi lottó vásárlása a LottoSend oldalán