Elkészült az online szerencsejáték szabályozás tervezete

2013-01-18 Frissítve!
Végre történt valami előrelépés az online szerencsejátékok hazai szabályozásával kapcsolatban, amire már nagy szükség is volt, hiszen a kormány a költségvetési terv szerint idén 10 milliárd forintot kíván beszedni annak megadóztatásából.

 

A magyar kormány a héten benyújtotta az Európai Bizottsághoz az online szerencsejátékok szabályozásának tervezetét, mely alapján a szolgáltatók 5 évre szóló - internetes sportfogadásra, kártyajátékokra, kaszinójátékokra illetve agár- és lóversenyekre érvényes - liszenszeket igényelhetnek majd. 

 

A tervezet szerint a koncessziós díj egy játéktípusra érvényes engedély esetén 100 millió forint, több játéktípusra érvényes engedély esetén pedig játéktípusonként 100 millió forint lesz.

A szervezőknek a tiszta játékbevétel 20 százalékát kell adóként befizetniük, erről kéthetente kell majd bevallást készíteniük. Ezen kívül minden szolgáltató köteles megfizetni szerencsejáték felügyeleti díj jogcímen a negyedévi tiszta játékbevétel 2,5 százalékát (legalább 100 ezer, maximum 50 millió forintot).

 

Az engedélyért folyamodó társaságoknak legalább 200 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkezniük. 

A szerverekhez való távoli hozzáférést folyamatosan biztosítani kell az adóhatóság számára, amennyiben a társaság székhelye az EGT-n kívül található, köteles másodlagos adattároló szervert elhelyezni Magyarországon. 

 

A jogszabálytervezetek teljes szövege az alábbi linkekről tölthető le: 

 
A dokumentum angol nyelvű verziója:
 
(A szövegben pirossal jeleztük az új, illetve módosuló részeket.)
 

Az engedéllyel nem rendelkező szerencsejáték szolgáltatók oldalait az internet szolgáltatók kötelesek lesznek blokkolni, az ennek eleget nem tevő szolgáltatókat az adóhatóság 100 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja. 

 

A játékosok számára jó hír, hogy az online szerencsejáték oldalakon szerzett nyeremények mentesek lesznek a személyi jövedelem adó alól. 

 
A jogszabálytervezetek teljes szövegét előfizetőink letölthetik.
 
FRISS: A könnyebb átláthatóság kedvéért egységes szerkezetbe foglaltuk a tervezet szövegét a jelenleg hatályos szerencsejáték törvénnyel. Előfizetőink ezt a dokumentumot is letölthetik.