Elhunyt a nyerőgép-zsetonok mesteri hamisítója

2020-08-05
Július elején, 78 éves korában elhunyt Louis Colavecchio, aki olyan mesteri módon hamisította a nyerőgép zsetonokat, hogy még mikroszkóp alatt sem nagyon lehetett megkülönböztetni őket az eredetitől.

 

1996-ban, miután a titkosszolgálat ügynökei letartóztatták Atlantic City-ben, a Caesars Palace kaszinóban, Louis Colavecchio csak nevetett – írja cikkében a Las Vegas Sun. Piros Hondája, melynek átalakított csomagtartójában úgy 350 kilónyi magas minőségű hamis nyerőgép-tokent rejtett el, már könnyedén bejutott a kaszinó föld alatt kígyózó parkolójába. Az egyik New Jersey-i rendőr Buickja, melybe később a Titkosszolgálat bepakolta a hamis zsetonokat, már nem volt ilyen szerencsés. A zsetonok súlya alatt az autó hátulja felkoppant, mikor túl gyorsan hajtott át egy fekvőrendőrön, és leszakította a kipufogóját – idézte fel Colavecchio az emlékirataiban, és ezen nevetett ő a rendőrautó hátsó ülésén. 

 

A “The Coin”, azaz “Zseton” néven ismert Colavecchio életében ez egy volt azon kalandok, balszerencsés esetek és bűnügyi vállalkozások sorában, mellyel magára vonta fel a rendészet figyelmét és a kaszinók megvetését, és valószínűtlen barátságot szőtt egy rendőrnyomozóval.

 

Az egykori kézműves és ékszerkészítő Colavecchio számára semmi nem volt izgalmasabb, mint  a hamisított pénznyerő tokenek készítése, amelyek annyira kidolgozottak voltak, hogy még a szövetségi nyomozók és a kaszinók alkalmazottai számára is kihívást jelentett még mikroszkóp alatt is megkülönböztetni a hamisítványait az igaziaktól.

 

Louis Colavecchio 2015-ben (Dana Jensen/The Day)

 

Colavecchio 1942. január 1-én született, gyerekkorának egy részét a Rhode Island-i Warwickban töltötte – írta gyermekkori barátja, Mary Ann Sorrentino a The Providence Journalban megjelent cikkében. Egy lány- és egy fiútestvérével nőtt fel, utóbbi később jezsuita misszionárius lett. 1964-ben a Providence Főiskolán végzett üzleti igazgatás szakon majd 2015-ben beiratkozott a Rhode Island-i Közösségi Főiskolára.

 

Franz Douskey, barátja és emlékiratainak társszerzője szerint a kaszinók alkalmazottai gyakran szégyellték beismerni, hogy Colavecchio átejtette őket. Az ország minden kaszinójából kitiltották, írta az The Associated Press. 

 

Noha a rendelkezésre álló bírósági nyilvántartások hiányos képet adnak, azt mutatják, hogy az évtizedek során a Colavecchio ellen számos vádat emeltek, többek közt banki, jelzálog- és biztosítási csalás miatt. De a hamisítás volt a hívókártya. 1997-ben 27 hónapos börtönbüntetésre ítélték hamis kaszinó zsetonok miatt, 2019-ben pedig 15 hónapra ítélték, hamis 100 dolláros hamis bankjegy előállításáért. "Javító intézetnek nevezik, de nem javítottak rajta" - mondta Douskey egy interjúban.

 

Minden munkáját aprólékos, intelligens és lelkes összpontosítással végezte. Napokig volt képes egyedül, mikroszkóp alatt dolgozni, attól a vágytól hajtva, hogy átverje a szövetségi kormányt és a kaszinókat. Minden hibalehetőséget ki akart küszöbölni - mindegyik szerszámnak tökéletesnek kellett lennie.

 

"A hamisított tárgyak készítése valami olyan módon vonzott, amit én magam sem értettem" - írta Colavecchio a könyvében. Csak szórakozásból csinálta. „Csak mert úgy gondolta, hogy meg tudja csinálni” – mondta Jerry Longo, nyugalmazott connecticuti rendőr. Colavecchio körülbelül négy év alatt tökéletesítette művészetét - mesélte Longo - több ezer zsetont és nyerőgép tokent gyártott 36 kaszinóba.

 

Az USA Pénzügyminisztériuma egyszer még vevő is volt szakértelemére, és 18.000 dollárt fizetett neki, miután 2000-ben szabadult a szövetségi börtönből, mert az általa gyártott szerszámok minősége meghaladta az amerikai pénzverde gyártmányait.

 

A szövetségi tisztviselők csak találgatni tudtak, hogy Colavecchio mennyit csalt ki a kaszinóktól, de valószínűleg több millió dollárra rúgott, az elkészített tokenek száma és az átlagos nyerőgép-kifizetések alapján - nyilatkozta Longo.

 

Visszaemlékezett, hogy amikor Colavecchio után nyomozott, egy ipari komplexumra látott a Connecticuti állambeli Meridenben található irodájából. Később kiderült, hogy Colavecchio oda járt, anyagokat vásárolni az érmékhez. Tokenjei mesteriek voltak, mert Colavecchio összetörte az eredeti példányokat, és kielemezte pontos összetételüket- mondta Longo. Megvette a szerszámokat és az anyagot, és elkezdte gyártani a másolatokat.

 

A rendőr saját elmondása szerint baráti kapcsolatba került Colavecchio-val miután az feladta magát az állami rendőrségen. Az ügyvédjével ment be, és azt gondolta, hogy majd egyből a falhoz vágják. Ehelyett fánkkal kínálták. “Szeretni a fánkot? Én imádom. Együnk egy kicsit és beszélgessünk.” – idézte fel Longo a történetet. Levette az ujjlenyomatait, majd fánkkal és kávéval kínálta. Colavecchio később karácsonyi üdvözlőlapot is küldött neki az irodába. “Boldog karácsonyt” – írta. “Jó srác vagy.” 

 

A két férfi még szorosabb barátságot kötött a Colavecchio könyvét bemutató turné során – melynek Longo írta az előszavát. Olyasmi volt, mint mikor két gimis osztálytárs évekkel később újra felveszi egymással a kapcsolatot – mondta. “Tudtam, hogy nem fog megváltozni. És én sem fogok.”

 

Colavecchio július 6-án, 78 éves korában hunyt el lánya otthonában, Rhode Island-en. Halálának oka nem ismert, de egy ideje már hospice gondozás alatt állt, és a bírósági nyilvántartásból kiderült, hogy számos egészségi problémája volt, többek közt demencia, krónikus obstruktív tüdőbetegség és magas vérnyomás. Csupán néhány héttel azt követően halt meg, hogy egy szövetségi bíró együttérzésből kiengedte a börtönből, ahol hamisítás miatt kapott 15 hónapos börtönbüntetését töltötte. 

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,