Elhunyt Sir Henry Cecil

2013-06-12
Az egész lóversenyvilág gyászolja a tízszeres champion trénert, aki számtalan legendás lovat készített fel a versenyekre, többek közt a minden idők legnagyszerűbb versenylovának tartott Frankelt.

 

A skót származású Cecil 25 brit klasszikus versenyszámot nyert meg, egyben ő a Royal Ascot legsikeresebb  trénere, hihetetlen, 75 győzelemmel. Karrierje utolsó éveiben a 14 versenyén veretlen Frankel trénere volt, akit hivatalosan is minden idők legmagasabbra értékelt versenylova. A 2011-ben lovaggá ütött trénerzsenit az utóbbi években gyomorrákkal kezelték.

 

 

Cecil 1969-ben váltotta ki trénerengedélyét; első brit klasszikus futamát 1975-ben nyerte a 2000 Guineas-on Bolkonski-val, amit egy évvel később Wollow-val megismételt.

Cecil kancákkal is kimagaslót tudott alkotni, hat 1000 Guineas győztest, és nyolc Oaks bajnokot készített fel, utolsó Epsom bajnoka Light Sift volt 2007-ben. 

Négy Derby (Slip Anchor, Reference Point, Commander In Chief és Oath) és négy St Leger győzelmet tudhatott magáénak. Leger bajnokai közt volt Oh So Sharp, aki az 1000 Guineason és az Oaks-on is győzni tudott, így elnyerte a kancák hármas koronáját.

A Cecil által trenírozott kancák közül kiemelkedett Indian Skimmer, aki 1987-ben megnyerte a Prix de Diane-t, majd a következő évben az angol és ír Champion Stakes-t, és harmadik lett a Breeders’ Cup Turfban.

 

 

Azonban mindezekre a nagyszerű telivérekre árnyékot vet utolsó tanítványa, a minden idők legnagyszerűbb versenylovának tartott Frankel, aki 2012 végén fejezte be karrierjét, és 14 futamon át tartó veretlenségi sorozat után ménesbe vonult.

 

A rendkívüli köztiszteletben álló tréner hat évvel ezelőtt jelentette be betegségét, mellyel szemben tegnap, 70 éves korában elvesztette a csatát.

 

Címkék: lóverseny,