Elfogadták az új brit szerencsejáték törvényt

2014-03-20
A nyerőgépek adója emelkedik, a bingóé csökken, és megadóztatják az offshore irodákat is…. A bejelentés hatására zuhannak a szerencsecégek részvényárfolyamai.

 

Online szerencsejáték liszensz

A jelenlegi, 2005-ös szerencsejáték törvény szerint azoknak a távszerencsejáték szolgáltatóknak, akik az Egyesült Királyságon kívül üzemeltetik szervereiket, nem kell online szerencsejáték liszenszet igényelniük a brit Szerencsejáték Felügyelettől, míg azoknak, akik az Egyesült Királyság területéről szolgáltatnak, igen.

Az új jogszabály minden olyan online szerencsejáték szolgáltatót liszensz kiváltására kötelezi, mely brit ügyfelekkel bonyolít tranzakciókat, illetve hirdet az Egyesült Királyságban.

Egy március 18-i javaslat értelmében ráadásul azoknak az offshore fogadóirodáknak, mely lóversenyfogadást is kínálnak, a lóversenyadót is meg kell fizetniük.

 

Fogyasztás helye szerinti adózás

2014. december 1-től az online szerencsejátékok a fogyasztás helye szerint adóznak (15%-os adókulccsal), hiába szolgáltat tehát valamelyik cég offshore helyszínről, a brit játékosoktól származó bevétele után az Egyesült Királyságban kell adóznia.

Az intézkedés a becslések szerint 300 millió font pluszt jelent majd a brit államkincstár számára.

 

Nyerőgépek adója

A George Osborne pénzügyminiszter tegnap bejelentette, hogy 2015. március 1-től a nyerőgépek adója 20-ról 25 százalékra emelkedik. A kormány ezzel az intézkedéssel reagált az utóbbi hónapok FOBT-terminál ellenes hadjáratára, melyeknek az ellenzők szerint igen magas az addikciós hatása. Ezeken a gépeken – melyekből több, mint 33 ezer található meg szerte az Egyesült Királyságban - a játékosok percenként akár 300 fontot is eljátszhatnak.

A bejelentést követően a második legnagyobb brit fogadóiroda, a Ladbrokes részvényei közel 12 százalékkal, míg a piacvezető William Hillé 7 százalékkal estek.

A William Hill szerint az adókulcs növelése a tavalyi évben például 16 millió fontjába került volna a cégnek, a Ladbrokes elemzői pedig úgy számolták, hogy jövőre 20 millió fonttal járnak rosszabbul. 

A kormány számításai szerint az államkincstár öt év alatt 335 millió font extrabevételhez jut a megemelt adónak köszönhetően. 

 

Csökken a bingó adója

A fogadóirodáknál lényegesen jobban jártak viszont a bingójáték szolgáltatók, melyek adóterhét 2014. június 30-tól felére, 10 százalékra csökkentette a kormány. 

Az adócsökkentés a 2014-től 2019-ig tartó ötéves periódusban a számítások szerint 190 millió font kiesést jelent majd az államkincstárban, azonban a nyerőgépek adójának emelésével együtt még így is 145 millió font pluszbevételhez jut a kormány. 

 

A jogszabály a királynő formális jóváhagyását követően emelkedik jogerőre.