Életre szóló eltiltást kapott a bundázó tenisz székbíró

2022-06-20
Az ITIA (The International Tennis Integrity Agency) életfogytiglan eltiltotta hivatása gyakorlásától Daniel Zeferinót, miután bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott bundavádakban.

 

Daniel Zeferino munkájáért minden teniszrajongó él-halt volna. A pálya közepén ült és teniszversenyeket vezetett: figyelte az eseményeket, és – elméletileg – megfelelően nyomon követte az eredményeket és hibákat – írja a Casino.org.

 

Zeferino azonban ennél is többet akart. A portugál játékvezető a pozícióját kihasználva megbundázta a meccseket, és ez végül a vesztét okozta. Az ITIA egy két évvel ezelőtti, a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) M15-ös versenyén történt manipuláció miatt folytatott le eljárást ellene, és életfogytiglani eltiltással sújtotta.

 

Mielőtt világa összeomlott volna, Zeferino 2. szintű White Badge ITF-tisztségviselő volt. Ez a második szint a szervezet háromszintű rendszerében, és már csak egy lépés választotta el attól, hogy nemzetközi szintű versenyeken is bíráskodhasson. 2020-ban azonban olyan döntést hozott, amely új irányba terelte karrierjét, és amely csak zsákutcába vezethet. Játék közben úgy manipulálta a pontszámokat, miközben egy ITF által jóváhagyott digitális pontozóeszközzel rögzítette, hogy az „garantált győzelmet” eredményezzen bizonyos fogadók számára.

 

Nem telt bele sok idő, és az ITF rájött, hogy mit művel, és jelentette az ITIA-nak. Zeferino a feddhetetlenségi testületnek adott interjú során elismerte hanyagságát. Ennek eredményeként a játékvezetőt bűnösnek találták a Tenisz Korrupcióellenes Program két bekezdésének megsértésében. Zeferino nem vitatta sem illegális cselekedeteinek tényét sem annak eredményt.

 

tenisz évtizedek óta a bundavádak kereszttüzében áll, jellemzően persze nem a sztárjátékosok meccseire kell ilyenkor gondolni, hanem az alacsonyabb szintű tornák és játékosok körére. A bundabotrányba keveredett játékosok és egyéb érintettek ilyenkor általában pénzbüntetésre, felfüggesztésre vagy eltiltásra számíthatnak. Spanyolországban nemrégiben több mint két tucat embert állítottak bíróság elé  teniszmeccsek megbundázása miatt. A per május elején kezdődött, és ha bűnösnek találják őket, hosszas börtönbüntetésre számíthatnak.