Elegük van a finneknek a szerencsejáték monopóliumukból

2019-04-29
Egy friss felmérés szerint a finnek jelentős része torkig van azzal, ahogy az országban a szerencsejátékokat kezelik.

 

A Bilendi Oy által március 20-24 között végzett felmérés szerint a válaszolók 31 százalékának van elege az állami tulajdonú Veikkaus-ból, és csak 27 százalék tartaná fenn monopolhelyzetét (a többiek vagy nem válaszoltak, vagy nem volt véleményük). A Kasino Curt által készített felmérés egy a Svédországban nemrég bevezetetthez hasonló liszensz rendszert ajánlott alternatívául. 

 

Kiderült, hogy az életkor meghatározó szerepet játszik a válaszokban. Az 55-75 év közöttiek inkább a jelenlegi monopolhelyzettel értenek egyet (34% mellette, 27% ellene), a 18-54 évesek ugyanakkor pont ellenkezőleg (32% ellene, 23% mellette).

 

A nem is szerepet játszik: a férfiak 38%-a megszüntetné a Veikkaus-t, 31%-uk fenntartaná a monopolhelyzetet. A nők 23% megszüntetné, 22%-a megtartaná a szolgáltatót.

 

A felmérés készítői ugyanakkor megjegyezték, hogy a válaszolók 17%-a egyáltalán nem vett részt szerencsejátékokban a múlt évben, ami megmagyarázhatja, hogy miért nincs véleménye olyan sokuknak az ügyben.

 

A függők számának egyre aggasztóbb növekedése, és a negatív közvélekedés ellenére a Veikkaus továbbra is élvezi a finn kormány támogatását.