Egyre több pénzért kutatja a szerencsét a Kutatópont Kft

A kormányváltás óta a köztudottan a jobboldalhoz kötődő Kutatópont Közvélemény-kutató Kft. végzi a piackutatási tevékenységet a Szerencsejáték Zrt-nek. Válság ide vagy oda, a Kutatópont évről évre egyre nagyobb értékű megállapodásokat köt az állami lottótársasággal. Az idei évben például már 165 millió forintért kutatja a piacot a szerencsecégnek.

 

Ahogy a Szentpétery Kálmán vezette igazgatóság 2010 nyarán átvette a száz százalékban állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. irányítását, az új vezetés az egyik első fő feladatának azt tekintette, hogy sorra felmondja a lottótársasággal kapcsolatban lévő cégekkel való megállapodásokat. A folyamat egyik áldozata lett 2010 augusztusában a lottótársaság megrendelésére rendszeres piackutatásokat végző cég is.

 

Ezt követően jött a képbe a hazai közvélemény-kutatási piacon kevéssé ismert, és csupán 2010 februárjában  - tehát mindössze a választások előtt bő két hónappal - alapított Kutatópont Közvélemény-kutató Kft., amelynek számára azóta igazi pénzügyi sikertörténet a szerencsejáték témájú kutatások készítése.

 

A Nézőpont Intézet Zrt. tulajdonában lévő Kutatópont 2010 októberének végén az év hátralévő két hónapjára 36,5 milliós szerződést kötött piackutatásra a Szerencsejáték Zrt-vel. Ez a havi költséget tekintve közel kétszerese volt annak, mint amennyit addig az előző cégnek fizettek ki. Ám képletesen mondva alighogy megszáradt a tinta a Kutatóponttal aláírt 36,5 milliós megállapodáson, máris módosították azt a felek, s a határidőt egy évvel kitolva, 100 millióra emelték fel annak összegét

 

Hogy ez mekkora volumenű változás volt a Kutatópont életében, annak érzékeltetésére elég annyit megjegyezni, hogy az egyszerűsített éves beszámoló eredménykimutatása szerint a cég 2010-es teljes nettó árbevétele 70,7 millió forint volt, amelynek így ugye nagyjából a fele származott a Szerencsejáték Zrt-től. A bevezetőben említett, idei szerencsejáték témájú kutatásokért járó 165 millió forint pedig alig 10 millióval kevesebb, mint a Kutatópont teljes 2011-es nettó értékesítési árbevétele…  

 

A leírtak fényében rákérdeztünk a Szerencsejáték Zrt-nél, hogy mivel indokolják a 2012-re vonatkozó 165 milliós megállapodást a Kutatóponttal. Nos, a cég válaszában elsősorban arra hivatkozott, hogy a Kutatópont egy teljes körű kutatási igényre kiírt pályázat nyertese lett. 

„A jelzett szerződéses összeg egy keretet határoz meg, melyet nem kötelező elkölteni. A szerződés tartalma szerint széleskörű, az éves kutatási tervben előre meghatározott kutatási feladatokra vonatkozó piackutatási modulokat, illetve megoldásokat tartalmaz. A Kutatópont Kft.-vel kötött szerződés része például a 2012-ben is kutatandó játékszenvedély és felelős játékszervezési piackutatás is.”

 

Bár nincs okunk kételkedni a válasz hitelességében, a magunk részéről azért annyit hozzáfűznénk, hogy a társaság honapján a közérdekű adatoknál a Kutatóponttal kötött szerződés megnevezése címszó alatt a „szolgáltatás”, nem pedig a „keretszerződés” szerepel, mint más megállapodások esetében.

 

A 165 millió szerződés tartalmát illetően a Szerencsejáték Zrt. arról tájékoztatott, hogy az negyedéves tracking kutatásokat – ezek keretében személyesen 1500, online módon pedig 750 főt kérdeznek meg rendszeresen –, valamint 20 darab, egyedi előre tervezett kutatást foglal magába, s ezeken kívül egy nettó 21 milliós ad hoc kutatási keret áll rendelkezésre az év közben felmerülő speciális kutatási igények kielégítése céljából.

 

„Az, hogy a stratégiai célok megvalósítása piaci információk tudatos és rendszeres gyűjtése mentén történik, nemrégiben társaságunk stratégiájában is rögzítésre került. A jelzett keretszerződés éppen a társasági stratégia megvalósításának szakmailag megbízható támogatása érdekében született” – olvasható még a Szerencsejáték Zrt. válaszában, bár az a két mondat általános alapigazságot tartalmaz, s véleményünk szerint kevés a valódi információtartalmuk.

 

Végezetül mindehhez még annyit fűznék hozzá, hogy amikor 2009-ben a korábbi cégek a rendszeres piacfelmérések mellett játékszenvedély és felelős játékszervezés témájában is végeztek kutatásokat a Szerencsejáték Zrt-nek, azok összköltsége még a 86 millió forintot sem haladta meg.