Egyre öregszik a francia szerencsejátékos társadalom

2013-08-26
A francia szerencsejáték szabályozó testület (ARJEL) a napokban nyilvánosságra hozta a francia szerencsejáték piac idei második negyedévi statisztikáit, melyekből többek közt az is látszik, hogy minden szektorban csökkentek az aktív játékosszámlák.

 

Összességében elmondható, hogy az átlagos francia szerencsejátékos egyre idősebb, a 35 év alatti játékosok száma 54 százalékra esett vissza, miközben 2012 második negyedévében még 56, 2011-ben pedig 58 százalék volt. A 18-24 év közötti sportfogadók aránya 24%-ról 28%-ra nőtt, azonban a pókerjátékosok aránya 21-ról 18 százalékra csökkent ebben a korcsoportban. Továbbra is a francia nők 13 százaléka rendelkezik valamilyen aktív szerencsejáték regisztrációval.

 

Egyre mobilabb

 

Az online sportfogadások 25 százalékát már valamilyen mobileszközön adták le (21%-át okostelefonnal, 4%-át tablettel) – ez az arány 2012 második negyedévében 18 százalék volt. A mobil lóversenyfogadás az elmúlt évi 14 százalékról idén 18 százalékra nőtt. A pókeresek a „legnomádabbak” - idén már 28 százalékuk játszott mobil eszközről, szemben az előző évi 18 százalékkal. A pókerjátékosok különösen szeretik a tableteket, ennek aránya 4-ről 7 százalékra nőtt.

 

A sportfogadás forgalma 6 százalékkal, 198 millió euróra nőtt, annak ellenére, hogy a tavalyi évben labdarúgó Európa Bajnokság is volt. A sportfogadások 53 százaléka mindenesetre focival volt kapcsolatos, második legnépszerűbb sportág a tenisz (28%), harmadik pedig a kosárlabda (8%) volt. Ezt követte a rögbi (3%), jégkorong és röplabda (2-2%), kézilabda (1%), a fogadások 3 százaléka pedig egyéb sportágakra érkezett. A teljes fogadási bevétel 1 millió euróval több volt idén ebben a negyedévben (36 millió euró), a visszafizetési arány továbbra is 84 százalék.

Az aktív sportfogadói játékosszámlák átlagos száma 2 százalékkal, 118 ezerre csökkent, melyet az ARJEL azzal magyaráz, hogy tavaly többen csak a foci EB miatt nyitottak számlát. A BL negyeddöntői alatt volt a legtöbb aktív játékosszámla, akkor 152-154 ezer francia fogadott a különböző eseményekre. A francia liszensszel rendelkező fogadóirodák csak feleannyit (26 millió eurót) költöttek reklámra, mint tavaly ilyenkor.

A lóversenyfogadás forgalma 2 százalékkal, 273 millió euróra csökkent, a bevétel ugyanakkor 1 százalékkal, 65 millió euróra nőtt, ami annak köszönhető, hogy 0,5 százalékkal csökkent a visszafizetési arány. Az aktív játékosszámlák száma 1 százalékkal, 142 ezerre csökkent.

 

A póker tartósan veszélyben

 

A készpénzes pókerjátékok forgalma 16 százalékkal, 1,27 milliárd euróra esett, a heti átlag 96 millió euróra csökkent, és júniusban 85 millió euróval megdöntötte a valaha mért legalacsonyabb értéket. A bajnokságok bevétele a piac megnyitása óta most először szintén csökkenést mutatott: 345 millió euróról 341 millió euróra csökkent. Az össz pókerbevétel 9 százalékkal, 63 millió euróra csökkent. 

A bajnokságokon résztvevő játékosok száma 5 százalékkal lett csökkent. 7 százalékkal kevesebb aktív pókerszámla volt, jelenleg 237 ezer; ha heti szinten nézzük még rosszabb a helyzet: 18 százalékkal, 106 ezerre csökkent. Az ARJEL szerint az aktív számlák csökkenése "lineárisabb" volt ebben a negyedévben, és ez "tükrözi a piac csökkenő tendenciáját". Ez sorrendben a hatodik olyan negyedév, melyben csökkent az aktív játékosok száma. Még rosszabb a helyzet, ha azt nézzük, hogy a legnagyobb visszaesés (11%) azok számában volt akik 100 euró alatt költenek egy negyedévben, ami azt jelenti, hogy a szabadidős (hobbi) játékosok egyre inkább hátat fordítanak a liszensszel rendelkező szolgáltatóknak.