Egyre népszerűbb a póker Oroszországban

2016-03-28
A pénzben való póker ugyan tilos Oroszországban, de a játék ennek ellenére továbbra is rendkívül népszerű a 143 milliós lakossal rendelkező országban.

 

Az International Business Times (IBT) által nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szerint Oroszország 143 milliós lakosságának körülbelül 20 százaléka pókerezik rendszeresen. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 28 millió orosz játszik, és a PokerStars szerint .com termük ügyfeleinek legalább 8 százaléka Oroszországból jön.

 

Ez késztette másfél évvel ezelőtt Oroszország miniszterelnök-helyettesét, Igor Shuvalovot arra, hogy elkészíttessen egy jelentést, mely feltárja egy esetleges szabályozott iparág potenciális gazdasági előnyeit. A szabályozás természetesen segíthetné az országot, hogy megbirkózzon gyengélkedő gazdasága miatti kihívásokkal, és többletbevételhez juttatná az ország államkincstárát. Ahogyan Shuvalov nemrégiben kifejtette: „Az online pókerrel és annak legalizálásával kapcsolatban annyit mondhatok, hogy legalizálni kellene. Nincs oka, hogy rejtett vagy illegális maradjon.”

 

Shuvalov nézeteit több politikus osztja, köztük Kirsan Ilyumzhinov, aki egyben a Sakk Világszövetség elnöke is. Egy másik befolyásos politikus, aki szerint a póker tiltása nem tántorítja el az oroszokat az online szerencsejátéktól, Pavel Sychyov, a Civil Kamara tagja kijelentette: „Próbálunk küzdeni az illegális online szerencsejátékok ellen, de tudjuk, hogy nagyon nehéz az internetet ellenőrizni.”

 

Ennek fényében folytat az Amaya Gaming egyeztetéseket orosz miniszterekkel annak reményében, hogy valamikor a nem túl távoli jövőben elfogadják az online szerencsejátékok szabályozását. 

 

Eközben a 888poker nemrégiben stratégiai partnerséget jelentett be az Russian Poker Tourral (RTP), és ha a szabályozás elkészül, a szolgáltató egy napon jelentős vonóerőt jelenthet mind az élő mind az online piacon a hatalmas országban. Addig is az RPT tovább növeli népszerűségét az olyan országokban, mint Fehéroroszország és Montenegró, ironikus módon azonban Oroszországban továbbra is illegális…