Egyre nagyobb teret hódít az e-sport szponzoráció

2023-05-25
Az e-sport világa az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül, és az e-sport versenyek és események nem csak az online térben, hanem a hagyományos sportok területén is egyre nagyobb figyelmet kapnak.

 

Az e-sport versenyek látogatottsága és nézettsége már régóta elérte azokat a számokat, amelyek versenyben állnak a hagyományos sportok eseményeivel, és ezt az egyre növekvő népszerűséget egyre több vállalat használja fel a saját szponzorációs tevékenységének növelésére.

Az e-sport versenyek, események és csapatok szponzorációs lehetőségei magukban foglalják az egyes versenyek, bajnokságok vagy éppen egy-egy csapattal kötött szerződések szponzorálását is. A szponzorok általában anyagi támogatást, terméktámogatást vagy más támogatói szolgáltatásokat nyújtanak a csapatoknak, és cserébe a csapatok általában reklámtevékenységet folytatnak a szponzoroknak a saját közösségi médiájukon, weboldalukon és egyéb területeken.

Az egyes versenyek és bajnokságok szponzorálása hasonló lehetőségeket biztosít a vállalatok számára. A szponzorok általában pénzbeli támogatást adnak az eseményekhez, és cserébe különböző reklámlehetőségeket kapnak, mint például a névadás jogát, a hirdetéseket a verseny helyszínén és az online közvetítés során, és más ilyen típusú reklámtevékenységeket.

Az e-sport szponzoráció fontos része az iparnak. Egy korszerű szponzorációs program összehangolhatja a sportszervezeteket, valamint a szponzorokat, annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzák ki a kapcsolatukból. A szponzoráció lehetővé teszi, hogy a szponzorált események és csapatok azonosuljanak a szponzorok brandjével, ezzel hozzájárulva azok hírnevének és népszerűségének növeléséhez.

Az e-sport szponzorációs lehetőségei és tevékenységei egyre népszerűbbek a nagyvállalatok körében, és a jelenség csak tovább fog növekedni a jövőben. Az e-sport versenyek és események gazdasági hatása egyre inkább érezhető, és az e-sport egyre inkább bekerül a mainstreambe. Ezért egyre több vállalat fogja tovább növelni az e-sport szponzorációs tevékenységét, hogy ebből profitálhasson.

Az e-sport szponzoráció egy izgalmas és sokoldalú terület, amely egyre népszerűbb az üzleti életben. A trend növekedni fog, és az e-sport szponzoráció még nagyobb lehetőségeket tartogat a jövőben a szponzorok és az e-sport szervezetek számára egyaránt.

Az e-sport szponzorációja nem csak Magyarországon, de az egész világon óriási növekedést mutat. Az egyik legnagyobb és legismertebb e-sport szponzor az Intel, amely évek óta támogatja az e-sport világát, és számos nagy e-sport esemény főszponzora. Az Intel szponzorálta az Intel Extreme Masters sorozatot, amely az egyik legnagyobb e-sport versenysorozat a világon.

Az Egyesült Államokban a legnagyobb e-sport szponzorok közé tartozik a Coca-Cola, amely 2018-ban jelentette be, hogy támogatni szeretné az egyik legnagyobb e-sport szervezetet, a League of Legends World Championshipet. A Coca-Cola nem csak pénzügyileg támogatja az eseményt, hanem különleges ajándékokkal is kedveskedik a rajongóknak.

Az e-sport szponzorációja Ázsiában is különös figyelmet kap. Az egyik legnagyobb e-sport szponzor a Synergy Sports, amely több nagy e-sport versenyt is támogat, például a Dota két legnagyobb világbajnokságát, a The Internationalt és a Dota 2 Asia Championshipet. A Synergy Sports szponzorálta az egyik legnagyobb e-sport csapatot is, a Virtus.pro-t.

A szponzoráció fontosságáról szólva érdemes megemlíteni, hogy az e-sport szponzoráció értéke 2021-ben elérte a 1 milliárd dollárt. A piackutató cég, a Newzoo szerint a szponzoráció és a reklámok az e-sport bevételeinek 60 százalékát teszik ki. Az e-sport csapatok és versenyek szponzorai között számos nagyvállalat szerepel, mint például a Red Bull, a Samsung, a BMW, a Vodafone vagy éppen a Mastercard.

Az e-sport szponzoráció azonban nem csak a nagyvállalatok privilégiuma. Magyarországon is egyre több kis és közepes vállalkozás támogatja az e-sportot, és szponzorál e-sport csapatokat és versenyeket.

Az e-sport szponzorációja tehát az egész világon egyre növekvő figyelmet kap, és az e-sport bevételeinek jelentős részét teszi ki. A nagyvállalatok és a kis- és középvállalkozások egyaránt részt vesznek az e-sport szponzorációjában, és az e-sport világának további növekedése várható a következő években. 

 

Dr. Tessényi Judit

Címkék: fogadás, sportfogadás,