Egyre inkább bíznak Trump győzelmében a fogadóirodák

2016-09-23
A Hillary Clinton betegsége körüli hisztéria miatt a fogadóirodák villámgyorsan növelték annak oddsszát, hogy jövőre női elnök foglalhatja el a Fehér Házat, szerintük egyre valószínűbb tehát az, - amire pár hónapja még mindenki csak legyintett - hogy Donald Trump lesz az USA elnöke.

 

Hillary Clinton szeptember 11-én váratlanul elhagyta a Ground Zerónál rendezett emlékünnepséget, az egybehangzó híradások szerint "orvosi problémák" miatt. A Fox televízió munkatársa arról tudósított, hogy Hillary Clinton majdnem összeesett és a biztonsági embereknek kellett támogatni őt, hogy beülhessen az autójába.     

"A ceremónia alatt a hőségtől rosszul lett" - olvasható abban a kommünikében, amelyet több mint egy órával később a politikus kampánycsapata adott ki. Nick Merrill, Clinton szóvivője később ugyanezt mondta újságíróknak. Pár órával később, a kamerák kereszttüzében Clinton mosolyogva lépett ki lánya lakásának kapuján, és közölte, hogy "remekül" érzi magát, egy arra járó kislányhoz pedig lehajolt és beszélgetett is vele. 

Közben az internetre felkerült egy amatőr videó, amelyen jól látszik, hogy Hillary Clinton szédeleg, és amikor odaér a fekete autójához, amelybe be kell szállnia, elveszti az egyensúlyát, csak a segítségére siető munkatársainak köszönhetően nem esik össze. Miközben besegítették az autóba, az egyik cipője is leesett. 

Egy később kiadott közleményben elismerték, hogy többről van szó múló rosszullétnél – az újabb információk szerint az elnökjelölt tüdőgyulladással küszködik. Szerdán Lisa Bardack, Hillary Clinton orvosa egészségügyi jelentést tett közzé, és egyúttal részletekkel szolgált az elnökjelölt általános egészségi állapotáról is. Közölte, hogy páciense állapota "szépen javul az antibiotikumokkal és a pihenéssel", a demokrata párti elnökjelölt "továbbra is egészséges és fitt ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgálhasson".

Hillary Clinton egészségi állapotáról az elmúlt hónapokban sok kommentár, elemzés és feltételezés látott napvilágot. A republikánus elnökjelölt, Donald Trump is nyíltan utalt arra, hogy valami baj lehet Clinton egészségi állapotával. Hillary Clinton a nyilvánosságra került információk szerint már háromszor is küszködött vérrögökkel: először 1998-ban, majd 2009-ben, és harmadszor pedig a 2012-ben történt elesése után. Orvosi jelentése szerint a lábában mélyvénás trombózisa is volt.

 

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump kicsattanó egészségnek örvend - derül ki a csütörtökön délelőtt nyilvánosságra hozott orvosi jelentésből. A Trump-kampány közleményben tudatta, hogy a vizsgálat valamennyi részletes eredményét nyilvánosságra hozza, s ebből kiderül, hogy Trump "egészsége kiváló és megvan az ereje ahhoz, hogy megszakítás nélkül végigvigyen egy példa nélkül álló és nehéz kampányt, - ami még ennél is fontosabb - ellássa az Egyesült Államok elnökének különlegesen megterhelő munkáját". 

 

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint alig pár elnök járt a hetvenes éveiben, amikor az Egyesült Államok elsőszámú vezetője lett. A szakember az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában azt mondta, Hillary Clinton 68, Trump 70 éves, de az amerikai elnökök döntő többsége az 50-es éveiben járt, amikor megválasztották őket. Emiatt a kampány hazugságba sodorja őket, erősnek kell mutatniuk magukat, de ahogy Clintonnál, úgy Trumpnál is előkerülhetnek olyan egészségi problémák, amelyeket a választópolgárok "nem néznek majd jó szívvel". Frank Tibor szerint a demokratákban fel kell, hogy merüljön Clinton lecserélése, ha egészségi állapota ezt indokolja.

 

Az ír Paddy Power fogadóiroda mindenesetre 6/4-ről 2/1-re csökkentette a Donald Trump győzelme esetén érvényes nyereményszorzót, és ezzel immár 33% esélyt ad arra, hogy a milliárdos mogul lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az események hatására a korábbi második demokrata jelölt, Bernie Sanders (18/1), és Joe Biden alelnök (25/1) ismét fogadható a legtöbb irodánál. Az Unibetnél Clinton jelenleg 1.55, Trump pedig 2.30-as nyereményszorzóval fogadható.

 

 

A Paddy Power egyébként a tőle megszokott kissé provokáló stílusú óriásplakátokon reklámozza az amerikai elnökválasztásra való fogadási lehetőségeket. Trump és Obama fotója mellett „A narancs az új fekete?” kérdés látható – Trump - barnító krémeknek köszönhető - természetellenes arcszínére utalva. Most a fogadóiroda kénytelen lesz felülragasztani a plakátokat, hiszen azokon Trump még 3/1-es nyereményszorzóval szerepel.

 

A Paddy szerint a mostani amerikai elnökválasztás könnyedén a valaha volt legnagyobb politikai fogadási eseménnyé válhat – soha ennyi fogadás nem érkezett még a jelöltekre, mint most. Ha Trump nyer, az iroda jelen állás szerint úgy 1 millió eurót fog kifizetni ügyfeleinek – ez a szám az elkövetkező hónapokban várhatóan meg fog duplázódni.

A fogadóirodák általában pontosabban eltalálják egy-egy politikai esemény végkimenetelét, mint a közvélemény-kutatók, azonban a tengerentúli piacokkal kapcsolatban némi fenntartással kell élni. Mivel az Egyesült Államokban illegális politikai eseményekre fogadni, az elnökválasztásra leginkább európaiak tesznek meg kisebb-nagyobb téteket, akik természetesen nem tudják befolyásolni a választási eredményt.

Emiatt jelen esetben csak a felmérések adataira lehet támaszkodni. Ezek alapján az utóbbi pár héten igen közel került egymáshoz a két jelölt, és szorosabb versenyt jósolnak, mint amit a fogadóirodák oddssaziból sejteni lehet. A CNN/ORC két hete közzétett adatai szerint még Trump vezetett 45 százalékkal, mögötte Clinton 43 százalékkal állt. A múlt heti adatok szerint fordult a kocka: Clinton vezetett 46 százalékkal, a 41 százalékon álló Trump előtt. 

Clinton betegsége bizonyára nem javít az esélyein, úgyhogy elképzelhető, hogy valóban régóta nem látott szoros csata zajlik majd a Fehér Házért.