Egyre fiatalabbak, képzettebbek és gazdagabbak a brit online szerencsejátékosok

2015-05-21
A brit szerencsejáték hatóság által készített átfogó jelentés szerint az elmúlt hat évben körülbelül 50 százalékkal emelkedett az online szerencsejátékban való részvétel. A felmérés ezen kívül még számos érdekes tényt hozott napvilágra.

 

Az UKGC brit szerencsejáték hatóság által készített 50 oldalas tanulmány adatai szerint 2014 decemberében 15,4% volt az online szerencsejátékban való részvételi arány, mely jelentős növekedés a 2008 decemberében mért 9,7% százalékhoz képest. Ezen időszakban a szerencsejátékokban való általános részvétel egyébként kismértékben csökkent. 

 

Szerencsejátékokban való részvételi arány a brit felnőtt lakosság körében

 

Az online szerencsejátékban való részvétel aránya a brit felnőtt lakosság körében

 

A növekedés leginkább a férfiak körében látványos, az ő részvételi arányuk a 2008. decemberi 11,7 százalékról tavaly decemberre 18 százalékra nőtt. A női online szerencsejátékosoknál ugyanez az arány 7,8% illetve 12,8%. Az online sportfogadásban való részvétel a férfiak esetében 106,8 százalékkal magasabb, mint a nőknél. De nem csak a fogadásnál van ez így, a férfiak egyébként is 24,9 százalékkal nagyobb valószínűséggel játszanak egyéb online szerencsejátékokat, mint a nők.

 

Nők (piros) és férfiak (kék) online szerencsejátékokban való részvétele

 

A férfiak általában véve is nagyobb arányban játszanak valamilyen szerencsejátékot, nem csak online. Jelenleg a férfiak 57,4%-a, a nők 49,6 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy játszik-e valamilyen szerencsejátékot. 

 

Nők (piros) illetve férfiak (kék) szrencsejátékokban való részvételi aránya

 

Érdekes, hogy ahogy a gazdaság romlik, a férfiak egyre hajlamosak többet szerencsejátékozni online. Az Egyesült Királyság bruttó hazai termékének 1 százalékos csökkenésével a férfiak online szerencsejáték részvétele 4,6 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta 1 százalékos emelkedésére a nők online szerencsejátékban való részvétele közel hasonló arányban csökkent – ilyen összefüggés a férfiak esetében nem volt megállapítható. 

 

A legszorosabb összefüggés az online szerencsejáték és a makrogazdasági mutatók között a fogyasztói árindex. A fogyasztói árindex minden 1 százalékos növekedésére 2,3 százalékkal nő az online szerencsejátékban való részvétel. Az UKGC ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy más tényezők, különösen a mobil eszközök népszerűségének a növekedése, voltak a legvalószínűbb okai az online szerencsejáték megnövekedett népszerűségének. 

 

Társadalmi-gazdasági szempontból az UKGC felmérése arra a következtetésre jutott, hogy az online szerencsejáték „több embert vonz a tehetősebb rétegből, mint az alacsonyabb társadalmi osztályokból.” Az online szerencsejátékban való részvétel az „AB” kategóriában (mely a két legfelsőbb gazdasági szintet reprezentálja) a 2008-as 11,9 százalékról 2014-re 18,7 százalékra nőtt. 

 

A “DE” csoportban (a két legalsó szinten) ugyanez sokkal lassabban nő (5,6%-ról 9,3%-ra). Sőt, az online szerencsejátékban való részvételi különbséget jelző szakadék a két csoport között közel 50 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben. Ez alátámasztja a kanadai statisztikai hivatal egy korábbi tanulmányának eredményét, mely szerint az online szerencsejáték hatszor népszerűbb a magas jövedelműek körében, mint a társadalmi-gazdasági piramis alján lévők körében. 

 

Szerencsejáték részvétel társadalmi-gazdasági szinten

 

Online szerencsejátékban való részvétel társadalmi-gazdasági szinten

 

Az egyetemi végzettséggel rendelkezők 44,6 százalékkal nagyobb valószínűséggel játszanak online szerencsejátékokat, mint a kevésbé képzett társaik. A diplomások 21,8 százalékkal kisebb valószínűséggel játszanak ugyanakkor kaparós sorsjegyen, és 35,4 százalékkal kisebb valószínűséggel nyomkodják a fogadóirodák nyerőgépeit. 

 

Az UKGC arra a következtetésre jutott, hogy az online fogadás egyre inkább „a fiatalabb, képzettebb és tehetősebb embereket” vonzza. Azonban a „fiatalabb” egy relatív fogalom. „Jelentős” növekedés látható az online szerencsejátékban való részvételben a 35-54 éves demográfiai csoportban, így a 18-34 éves csoporthoz képesti különbség már nem jelentős. 

 

Valamilyen szerencsejátékot űzők kor szerinti megoszlása

 

Online szerencsejátékban való részvétel korcsoportok szerint

 

A legnépszerűbbek egyébként továbbra is a brit nemzeti lottótársaság, a National Lottery, azonban a vizsgálat hat éves időtartama alatt valamelyest csökkent a részvételi arány.  Érdekes trend, mely talán az utóbbi idők nyerőgép-ellenes hadjáratának is köszönhető, hogy a nyerőgépen játszók aránya is csökkent.