Egyezség született Phil Ivey kaszinócsalási perében

2020-07-27
6 évvel az esetet követően lezárult a pókervilág egyik legnagyobb sztárjának pere.

 

A 2014-ben indult történetnek valójában semmi köze sincs a pókerhez, a botrány középpontjában álló embert kivéve. Phil Ivey-t - a póker egyik legnépszerűbb és leginkább elismert játékosát - 9,6 millió dollárra perelte a Borgata kaszinó egy úgynevezett „edge-sorting”csalási botrányt követően, melyben nemcsak, hogy megvolt egy klasszikus film minden jellemzője, de végül akár azzá is válhat.

 

Miután a CNN beszámolt a Phil Ivey - Borgata botrányról, a sztori a világ minden táján bekerült a hírekbe. Az ügy hat évvel későbbi lezárása is nagy hullámokat vert, és megosztotta a pókerrajongókat.

 

Az eset meglehetősen egyszerű. Phil Ivey egy segítővel együttműködve élt az úgynevezett „edge-sorting” („él-szortírozás”) technikájával, amely egy készség-alapú módszer, mellyel a játékos előnyt szerezhet a kaszinóval szemben , így akár 10 millió dollárt is nyerhet 100 000 dollárral. Ivey azt állította, hogy ez egy képesség, a kaszinó pedig azt, hogy csalás.

2016-ban egy brit bírói ítélet Ivey ellen a londoni Crocksford kaszinó által indított hasonló perben egyébként kimondta, hogy az edge sorting igenis csalás

 

Az évek során a 2012-ben megnyert  pénz egyre kevésbé vált fontossá, és lényegében egy alapelveken való vitává vált az egész ügy. Becstelen volt-e Ivey, vagy csak volt egy kaszinós kiskapu, melyet ki lehetett használni? A rajongókat megosztotta a kérdés , amelybe mindenki, akit valamilyen szinten érdekelt Ivey-vel, valamelyik oldalon állást foglalt. 

 

Ezen akár még évtizedek múlva is lehet, és valószínűleg fognak is érveket és ellenérveket felsorakoztatva ilyen vagy olyan állást foglalni, azonban az ügy maga, úgy tűnik, végleg lezárul: hat év után, július közepén arról számoltak be, hogy Ivey és Borgata mediációt követően egyességre jutott, melynek részleteiről nem hoztak nyilvánosságra információt.

 

Címkék: csalás, kaszinó,