Egy év felfüggesztett börtönt kapott a román futballkapitány

2013-06-05
Egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Victor Piturca, a magyar csapattal azonos világbajnoki selejtezőben szereplő román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya abban a korrupciós perben, amelyben George Becali, a Steaua Bucuresti tulajdonosa is érintett.

 

Piturca bűnpártolás miatt kapott jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztést.

Az ügy fő vádlottját, Becalit három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Őt megvesztegetés és okirat-hamisítás miatt találta vétkesnek a román legfelső bíróság, amely kedden hozott jogerős ítéletet. 

 

George Becali 2008-ban 1,7 millió eurót ajánlott fel az Universitatea Cluj csapatnak, hogy "raboljon pontot" a CFR Clujtól, mert akkor a Steaua nyert volna bajnoki címet, és felkerülhetett volna a Bajnokok Ligája főtáblájára. Végül a CFR Cluj nyert, de az ügyészek elfogták Becali megbízottját, és lefoglalták a pénzt. A keddi bírósági ítélet nyomán az 1,7 millió euró végleg a román államé marad.

 

A román sportsajtó szerint az ítélet következtében veszély fenyegeti a Steaua Bucuresti őszi nemzetközi kupaszereplését, hiszen az európai szövetség (UEFA) vizsgálatot rendelhet el az ügyben, és eltilthatja az európai porondról Becali csapatát. A román együttes az idén szerezte meg a 24. bajnoki címet, és a második selejtezőkörben csatlakozhat a BL-sorozathoz.

 

Forrás: MTI