Egy cseh kisvárosé a világ legkoncentráltabb nyerőgép piaca

2013-01-08
A Csehország déli részén fekvő Ceske Velenice-ben minden 13,5 lakosra jut egy VLT nyerőgép.

 

A 10 millió lakosú Cseh Köztársaságban van az egy főre eső második legtöbb nyerőgép a világon, csak Japán előzi meg, ahol rendkívül népszerűek a  pachinko játékgépek. A legutóbbi adatok szerint a cseheknél közel 53.000 VLT üzemel, 2012-ben 3 ezer új engedélykérelem érkezett be a hivatalhoz.

 

A Brneni Matej Hollan Szövetség nevű (nem állami) szervezet most azt a lehetőséget keresi, hogy hogyan lehetne limitálni a gépek számát az országban. Állításuk szerint, 2005-ben, mikor a VLT-k először megjelentek az országban, a minisztérium eljárása meglehetősen szokatlan volt. “A Minisztérium figyelmen kívül hagyott minden törvényi előírást, és mindenhol mindent engedélyezett.” – állítja a szövetség.

A hagyományos, mechanikus nyerőgépek esetében a téteket 5 koronában (25 eurócentben) limitálták játékonként – a VLT-k esetében ezt a limitet 1.000 koronában (100 euróban) határozták meg. 

A nyerőgépeket nem lehetett iskolák vagy templomok közelében üzemeltetni, a VLT-kre azonban nem vonatkozott ez a szabály. 

Az önkormányzatok határozhatták meg, hogy mikor és mennyi nyerőgép üzemelhet a területükön, azonban a minisztérium nem adott számukra beleszólási jogot a VLT-k működésével kapcsolatban, és semmilyen korlátozást nem vezetett be ezre a gépekre. 

Míg a hagyományos nyerőgépek üzemeltetőinek minden évben meg kell újítaniuk az engedélyeiket, azonban a VLT-k esetében a minisztérium 10 éves, vagy még hosszabb időtartamra szóló engedélyeket adott ki. 

 

Ilyen feltételek mellett persze nem telt bele sok idő, és az országot ellepték VLT-k. A minisztérium 2009-ben reagált a helyzetre, és új engedélyezési rendszert vezetett be a VLT-kkel kapcsolatban: Ha az önkormányzati szabályok tiltják a klasszikus nyerőgépek üzemeltetését, a VLT üzemeltetőknek hozzájárulást kell szerezniük az önkormányzattól. 

Érdekes módon, a Minisztérium még az új rendszer életbelépését követően is havonta 1000 engedélyt adott ki – ugyanannyit mint a rendelet megjelenése előtt.

Akkor néhány város már olyan szabályokat hozott, melyek megtiltották a VLT-k üzemeltetését, úgy, hogy egyszerűen normál nyerőgépnek tekintették azokat. Azonban nem sokkal ezután a Pénzügyminisztérium kezdeményezésére, a Belügyminisztérium számos ilyen rendelkezés érvényességét megkérdőjelezte az Alkotmánybíróságnál. A bíróság minden esetben a városok javára ítélt, megadva nekik a jogot, hogy korlátozzák a szerencsejátékokat a saját területükön.

Több város így is tett, és több, mint 26.000 engedélyt vontak vissza.

 

Ekkoriban, 2011 végén, a Pénzügyminisztérium úgy módosította a jogszabályt, hogy az önkormányzatok nem csak a VLT-k, hanem az ismeretlen szerencsejáték gépek működését is megtilthatják. Ugyanakkor egy olyan korlátozást is jogszabályba iktatott, amely lehetetlenné teszi az önkormányzatok számára, hogy a már engedélyezett VLT-k engedélyét 2014 végéig visszavonják.

Nincs hivatalos tanulmány azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van az óriási szerencsejáték ipar a cseh társadalomra, Karel Nespor szenvedélybetegekkel foglalkozó szakértő szerint azonban körülbelül félmillió szerencsejáték-függő lehet az országban.

 

Ceske Velenice és több másik város most az Alkotmánybírósághoz fordult, és követelik annak a jogszabálynak az eltörlését, mely megakadályozza a 2014 végéig már engedélyezett VLT-k helyhatósági tilalmát.

 
Címkék: nyerőgép,