Eddig még csak a Szerencsejáték Zrt. nyert itthon az EuroJackpoton

2014-11-06
A Napi Gazdaság értesülései szerint az első hónapban csaknem másfél milliárd forintos bevétele volt a Szerencsejáték Zrt.-nek a játékból, míg a legnagyobb magyarországi nyeremény másfél millió forint volt. Akkor most jó nekünk az EuroJackpot, vagy nem?

 

A játékban minden szelvény árának csak a fele megy a nyereményalapba, a másik fele a működési költségeket, adókat, reklámot fedezi. Elvileg a játékos itt jobban jár, mint a magyar lottóknál, ahol a visszafizetési arány még ennél is alacsonyabb, gyakorlatilag persze ez nem mindig igaz.

 

Eddig legalábbis nem jártak túl jól a magyar játékosok, hiszen a befizetett másfél milliárd forint ellenében mindössze egyetlen nagyobb nyereményt, egy másfél milliósat kaptak. Volt még 4 darab 800 ezer körüli nyeremény, a többieknek 100 ezer alatti összeggel kellett beérnie. Sorsolásonként kevesebb, mint félmillió játék érkezik be a Szerencsejáték Zrt szerint, így az árbevétel a hatos lottó és a skandináv lottó közti szinten van. Ezeken a lottókon pedig másfél millió forintnál több nyereményt szoktak bezsebelni a játékosok egy hónap alatt. A Hatoslottón például októben hónapban csak a telitalálatosoknak 280 millió forintot fizettek ki, és minden húzáskor tízes nagyságrendben szoktak lenni a 3-400 ezres nyereményeket elérők száma is..

 

Hová ment az a pénz, amit a magyar játékosok EuroJackpot szelvényre fizettek be a Szerencsejáték Zrt. kasszáinál októberben? A válasz egyszerű: a magyar kisnyereményekre és más országokban lakó szerencsés (nagyobb) nyertesek bankszámláira. No meg annak a másfél milliárd forint felének a harmada benne van a jelenleg elérhető 27 millió eurós (8,3 milliárd forintos) jackpotban is, amit még nem tudunk, hogy melyik országban lakó játékosnál fog landolni. Sajnos ez a nagy, közös játék hátránya, ugyanakkor előnye az óriási, mindent megváltó jackpot reménye.

 

Főnyeremény: még európai szemmel nézve sem kicsi

 

Ez a főnyeremény már biztosan előkelő helyre fog kerülni a a legnagyobb EuroJackpot nyeremények top10-es skáláján. Jelenleg ez az összeg a 8. helyre lenne elegendő, picivel elmaradva csak a 7. hely 27, 5 milliós summájától. És fennáll az esély, hogy a jackpot felkúszhat akár a dobogós helyezésig is, hiszen október 10-től rosszabb esélyekkel lehet mindegyik számot eltalálni, mint eddig.

 

Érdekes azonban megnézni, hogy a 15 legnagyobb jackpotot mindössze 7 ország játékosai vitték el, miközben a résztvevő országok száma ennél jóval magasabb, jelenleg 16. Közöttük is aránytalanul oszlanak meg a nyeremények, hat jackpotot Németországi, négyet Finnországi játékosok nyertek.

 

A nagy számok törvényein és a szerencsén múlik, hogy ez az egy hónap alatt 16 ország játékosai által felhalmozott hatalmas összeg melyik országba fog vándorolni. A félmillió alapjáték nem túl sok ahhoz, hogy magyar játékosra mosolyogjon a szerencse, ugyanakkor akár egyetlen szelvény is elegendő lehet ahhoz, hogy tulajdonosát egy életre gazdaggá tegye, és a költségvetés sem bánná azt a több, mint 1,3 milliárd forintot, ami személyi jövedelemadóként becsorogna a közös kasszába.

 

Hogy működik a közös lottópénzek elosztása a gyakorlatban?

 

Az EuroJackpotnak van egy nagy közös kasszája, de ott csak a nagynyeremények összegét gyűjtik. A kisebb nyereményeket a lottótársaságok a helyben befizetett pénzből fizetik ki játékosaiknak, így nem kell oda-vissza utalgatni. Amikor azonban a bevételt meghaladó nyereményt (pl. jackpotot vagy 5+1-es találatot) kell kifizetni, akkor már a nagy közös nyereményalaphoz kell nyúlni, ekkor vándorol a más országokban játszó játékosok pénze egy-egy extra szerencsés tippelőhöz. Ezért is van az, hogy a 200 ezer forintnál nagyobb nyereményeket csak a sorsolást követő harmadik héten, legkésőbb a harmadik hét második munkanapjától kezdve fizeti ki a Szerencsejáték Zrt.

 

A magyar szerencsecég egyébként készített egy becslést arról, hogy nagyjából hány magyar nyertes lesz  a sok ország által szervezett nagy közös lottón. Elképzelésük szerint hosszútávon minden 100 nyertesből kerül majd ki 3 magyar.

 

Ez nem túl jó arány, úgyhogy éppen itt az ideje megmutatni, hogy igenis szerencsés nép vagyunk, és rácáfolunk a statisztikákra. Például azzal, hogy pénteken itthonról tippeli meg valaki mind a 6 számot helyesen!