EU-s előjogokra hivatkozva indították a jogi eljárást Magyarországgal szemben

2014-10-02
Mint korábban hírt adtunk róla, a külföldi liszensszel rendelkező online szerencsecégek azzal védekeznek a magyar blokkolással szemben, hogy pert indítottak Magyarország ellen az eljárás miatt. További hírek és a NAV válasza a blokkolási perről.

 

4 szolgáltató indította a pert,  melyek a bwin.com, mayplay.com, hu.unibet.com, hu.10bet.com domainnel rendelkeznek. A jogi eljárás lefolytatásáig a domaineket eltávolították a magyar blokkolási listáról a per lezárultáig, bár a Unibet co.uk végződésű, Angliát célzó domainje még mindig fent maradt. 

 

A szóban forgó szolgáltatók arra kérték a magyar bíróságot, hogy függesszék fel a feketelista alkalmazását.

 

Raskóné Nagy Mária, a Szerencsejáték Felügyelet munkatársa a Gaming Intelligence szakportálnak azt nyilatkozta, hogy a domaineket a jogi eljárás miatt kellett ideiglenesen eltávolítani a listáról, és ezért érhetők el újra. Amíg a jogi eljárás folyamatban van, a törvény által előírt elérhetetlenné tételt nem tudják végrehajtani. A szolgáltatók szerint a magyar blokkolási eljárás ellentétes az Európai Bíróság szabályaival, mely alapján egy nemzet hatósága kizárólag nemzeti érdekek alapján nem korlátozhatja azon szervezetek működését, melyeknek EU országban kiadott szerencsejáték liszenszük van. Raskóné szerint ez nem jelenti azt, hogy a magyar hatóság fel fogja adni a magyar engedéllyel nem rendelkező szerencsejáték szolgáltatók elleni harcot. A Szerencsejáték Felügyeletnek egyszerűen csak meg kell várnia a bíróság döntését az aktuális kérdésben, és ezután továbbléphet a magyar törvényalkotók célja felé, mely egy jól szabályozott szerencsejáték piac.

 

A NAV Szerencsejáték Felügyelete egyébként tényleg nem hagyott fel a blokkolásokkal, hétfőn a William Hill nevű sportfogadási, szerdán pedig a fulltilt.eu pókerdomain került fel a határozati listára. 

 

A blokkolást egyébként könnyű kikerülni, valószínűleg a cégek nem szenvedtek el nagy veszteséget a feketelista miatt. A rendszeres fogadók egy perc alatt ki tudják deríteni a világhálóról, hogyan és miképp lehet a legegyszerűbben újra elérni kedvenc oldalukat, az alkalmi játékosok elmaradása pedig nem képviselhet jelentős deficitet.

 

Sok szolgáltatónak azonban presztízsveszteséget jelent, ha egy országban illegálisnak kiáltják ki. Ilyen lehet a Ladbrokes és a Bwin, akik inkább a nagy, jól szabályozott piacokra koncentrálnának, ahol szigorú előírások vannak a liszensz megszerzésére, és ahol nem mutat jól a bizonyítványban egy ilyen „feketepont”. A Ladbrokes a napokban jelentette be, hogy nem szolgál ki többet magyar játékosokat, a Bwin ugyanezt már másfél évvel ezelőtt megtette. Igaz, annyi különbséggel, hogy a régi játékosok játszhatnak, de új magyar regisztrációkat azóta nem fogad. (Persze mindezt a jól leplezhető IP cím alapján teszi.) A Bwin az amerikai, a Ladbrokes az angol piacon szeretne ezzel jó pontot elérni.

 

Arra leszünk igazán kíváncsiak, hogy a magyar piacon ki szeretne majd jó pontot elérni, tehát hányan fognak magyar online liszenszért folyamodni. Az ár elég magas, évente 100 millió forint játéktípusonként, ehhez jön még a 15%-os játékadó és 2,5%-os szerencsejáték felügyeleti díj. A liszenszpályázatokat a törvénymódosítás végrehajtási rendeletének megszavazásáig nem lehet kiírni, de lehet, hogy utána sem fogják. Arra is lehetőséget ad ugyanis a törvény, hogy pályázati eljárás nélkül, ún. „megbízhatósági” alapon jussanak az szolgáltatók magyar üzemeltetési joghoz az élő kaszinók kiosztásához hasonlóan.

 

FRISSÍTÉS: A Szerencsejáték Felügyelet lapunkat nem részesítette annyi figyelemben, mint a nemzetközi szakportált, így  a perrel kapcsolatban feltett kérdéseinkre cikkünk írása után mindössze ez a szűkszavú válasz érkezett:

"A NAV valamennyi rendelkezésére álló hatósági eszközzel fellép az engedély nélküli szerencsejáték-szervező internetes oldalakkal szemben és folyamatosan intézkedik ezek ideiglenes hozzáférhetetlenné tételéről (blokkolásáról). A keresetek alapján indított közigazgatási perek lefolytatása a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatáskörébe tartozik, a NAV peres félként vesz részt az eljárásokban, amelyek jelenleg folyamatban vannak. "