Duplájára emelnék a játékadót Csehországban

2014-12-18
A cseh pénzügyminiszter szerint a szerencsejáték ipar nagyobb részt is vállalhatna a cseh állami bevételek előteremtésében, mint jelenleg. Jöhetnek majd az online kaszinók, de a jövőben megszabnák, hogy hol lehet élő kaszinót és játéktermet nyitni.

 

A Reuters szerint Andrej Babis holnap fogja előterjeszteni a játékadó emelési javaslatát, mellyel a most alkalmazott duplájára emelné a szerencsecégek fizetési kötelezettségét.

 

Jelenleg az országban legálisan jelenlévő szerencsejáték szolgáltatók a tiszta játékbevétel után 20%-os játékadót fizetnek a 19%-os társasági adó mellett. Az új terv szerint azonban a szerencsejáték fajtájától függően 30-40%-ra emelkedne a játékadó – írja a Hospodářské noviny. 30%-ot kellene a lottójátékok és a sportfogadás után, míg 40%-ot (vagy még ennél is többet) a pénznyerő automaták után fizetni. Egyelőre nem ismeretes, hogy hogyan változtatnák a póker játékadóját. A pénzügyminiszter ettől az intézkedéstől 6 milliárd cseh korona (68 milliárd forint) bevétel növekedést vár. A jelenlegi játékadó bevétel 8 milliárd korona, ami nagyjából 90 milliárd forint. (Csak összehasonlításképpen: nálunk soha nem volt ilyen magas a játékadó bevétel, mint a nálunk kisebb országban, még a pénznyerő automaták fénykorában sem. Jelenleg ennek az összegnek nagyjából a harmada származik szerencsejáték adóból.)

 

Az adóemelést valószínűleg beleveszik a jövő évben esedékes cseh lottótörvénybe. Az előre láthatólag 2016-ban jogerőre emelkedő törvény, mely legjobban az Írországban hamarosan bevezetendő új szerencsejáték szabályozáshoz hasonlít, valószínűleg megnyitja majd a cseh szerencsejáték piacot a nemzetközi szolgáltatók előtt. A jelenlegi szabályozásról Babis egy októberi konferencián azt mondta, hogy nem illeszkedik a más európai országok által alkotott törvényekhez, elavult, és így az ország minden évben sokmilliárd koronát veszít.

 

A törvény indoklását másrészről persze itt is a kisember védelmével magyarázza: „A módosítások legfőbb célja a szerencsejáték függő emberek magas fokú védelme, a kaszinók számának limitálása, az állami felügyelet növelése, és az összes típusú szerencsejáték megadóztatásának biztosítása.”

 

A minisztérium továbbá egy, a Cseh Legfelsőbb Audit Hivatal által végzett felmérésre hivatkozik, ami szerint 600 millió cseh korona megy ki az országból az offshore cégek felé minden évben.

 

Ha a Parlament jóváhagyja, az új cseh lottótörvény az offline szerencsejáték iparban is változásokat fog hozni. Központi adatbázis készül majd a szerencsejáték függő emberekről, betiltják az engedély nélküli szolgáltatók reklámjait, valamint megszabják, hogy játéktermek csak 5000 lakosnál népesebb településeken, kaszinók pedig csak 40.000-nél több lakost számláló településeken nyílhatnak. A nyerőgépek eltűnnének a kocsmákból és bárokból, csak a fent említett helyeken üzemelhetnének, és egy központi monitoring rendszer élőben figyelné a működésüket. Erről további részleteket a tervezett intézkedésekről itt olvashatnak. Csehországban egyébként egy szerencsejáték függőség elleni stratégia kidolgozásának is nekiláttak, erről itt olvashat.

 

FortunaWeb vélemény: Érthető, hogy a cseh kormány az egyik legnépszerűtlenebb iparágból szeretne többlet adóhoz jutni. Azonban az adóemelés ötlete a hozzá nem értés magas szintjét hangsúlyozza. Már a 20% adó is az Európában megszokott adóterhek felső határán van, különösen a 19%-os társasági adóval megspékelve. Ennél magasabb adóteher különösen a sportfogadásnál éppen az ellenkező hatást, tehát az adóbevételek csökkenését, vagy legalábbis stagnálását idézné elő a cég által kínált oddsok romlása és emiatt a játékosok legális szolgáltatóktól való elfordulása miatt.