Dupla pontokat osztanak az F1-es zárófutamon

2013-12-10
A következő évtől a Forma-1-es világbajnokság zárófutamán dupla pontokért versenyeznek majd a pilóták a Nemzetközi Automobil Szövetség szabályváltozásai alapján.

 

Az FIA azt várja az újítástól, hogy a versenyzők és az istállók a szezon végéig maximálisan koncentráljanak, továbbá így kisebb valószínűsége lesz annak, hogy már korábban eldőljön a világbajnoki cím sorsa. Idén például Sebastian Vettel már három futammal a zárás előtt bebiztosította negyedik világbajnoki címét.

 

Szintén változás lesz, hogy a versenyzők mostantól maguk választhatnak rajtszámot, melyet karrierjük végéig az autójukon viselhetnek. Eddig az előző szezon sorrendje alapján osztották ki a rajtszámokat. Az aktuális világbajnok viszont továbbra is az 1-es számot kapja.

 

Az is eldőlt, hogy jövő héten hat csapat teszteli majd a Pirelli új abroncsait. Az FIA nyílt felhívására a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Force India és a Toro Rosso jelentkezett, így jövő héten keddtől csütörtökig Bahreinben ez a hat istálló segíti a gumik fejlesztését. Az új szabályok értelmében a csapatok egyébként a jövő évig nem tesztelhetnek, az első gyakorlásra januárban kerül majd sor a spanyolországi Jerezben. Az FIA ezzel a teszteléssel szeretné elkerülni, hogy a következő szezonban olyan komoly probléma legyen a Pirelli gumijaival, mint idén volt.

 

Forrás: MTI

Címkék: autóverseny, forma1,