Drámai csatában negyedik lett a Szolnok az Eurocahellenge Kupában

2014-04-27
A negyedik helyen végzett a Szolnok a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupában, miután a bolognai négyes döntő vasárnapi bronzmérkőzésén hosszabbítás után 87-75-re kikapott a török Gazianteptől.

 

A bolognai Final Four zárónapján először a pénteki elődöntőben az orosz Ljubercitől 61-59-re kikapott Szolnok és a török Gaziantep találkozott, amely a másik ágon 66-55-re alulmaradt a házigazda Reggio Emiliával szemben.

 

Az otthoni szereplés összevetése szolnoki sikert jósolt, mivel a Tisza-partiak 8/1-es mérleggel vezetnek az NB I középszakaszában, a törökök viszont csak kilencedikek odahaza, így még nem biztosították a helyüket a rájátszásban.

 

A két éve Debrecenben negyedikként zárt Olaj tábora mit sem változott a pénteki létszámhoz képest, a mintegy háromszáz piros-fekete szurkoló ezúttal is félig megtöltötte a PallaDozza csarnok egyik karéját. A fennmaradó szektorok ekkor még meglehetősen szellősek voltak, a házigazda Reggio Emilia hívei két napja is csak a második meccsre érkeztek meg, a török tábort pedig csak egy székekre terített molinó jelképezte.

 

A bronzcsata Radenko Pilcevic triplájával és 5-2-es magyar előnnyel indult, ám a nyitónegyed derekán már az ellenfél vezetett (10-11). Az elődöntő után a Dragan Aleksic vezetőedző által kifogásolt labdaeladások továbbra is problémát jelentettek, tíz perc elteltével 17-18 állt a nagyórán. A folytatásban a csapatkapitány Báder Márton center létére triplát dobott, aztán a törökök vezetőedzője, Jurij Zdovc kapott technikai hibát reklamálásért, majd a szlovén mester 26-22-nél időt kért. Mindhiába, mert Báder egymás után kétszer is zsákolt, 33-23-nál pedig a magyar tábor vígan skandálhatta: "tíz, tíz!" A félidőig 11 pontra is meglépett a Szolnok, de a nagyszünetben már csak 36-32 volt az állás. Az elődöntőben mindössze két pontig jutott Báder ekkorra már 12 pontnál tartott.

 

A félidei statisztika szerint a Szolnok 72, a Gaziantep 50 százalékkal dobta a büntetőket, mezőnyből az ellenfél volt jobb (43/48 százalék), mint ahogy a csereemberek által hozzátett pontok szempontjából is (8/12).

 

Térfélcsere után Strahinja Milosevicnek köszönhetően újfent nyolc ponttal elhúzott az Olaj, ám a túloldalon a horvát Dejan Borovnjak bedobta 14. pontját is, a 26. percben már 46-48-at mutatott az eredményjelző. A magyarok 44-37 után szerzett három pontjára 17-tel válaszolt az ellenfél, így néhány perc alatt nagyot fordult a meccs: 47-54-nél már a Tisza-partiak futhattak az eredmény után. A kijózanító harmadik negyedet követően 58-49-re vezetett a Gaziantep, amely ebben a szakaszban kétszer annyi pontot szórt, mint az Aleksic-legénység.

 

Az utolsó játékrészben Borovnjak négy személyi hibával átmenetileg a kispadra ült, ám az Olaj így sem tudott közelebb férkőzni riválisához. Lóránt Péter triplájával 1:17 perccel a vége előtt aztán ismét megcsillant a remény (63-66), aztán a válogatott erőcsatár négy másodpercnél kiegyenlített (68-68), Vovoda dudaszós kosarát pedig - némi tanácskozás után - nem adták meg a bírók, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás két török triplával indult, majd Báder duplájára Ogut jóvoltából még három hármas érkezett, ezzel pedig eldőlt a csata, a Gaziantep 19-7-re nyerte a "túlórát".

 

A szolnokiak tehát megismételték két évvel ezelőtti eredményüket, amikor az Eurochellenge debreceni Final Fourjában ugyancsak negyedikek lettek.

 

Dragan Aleksic, a Szolnok vezetőedzője gratulált csapatának, amiért a sírból hozta vissza a meccset: "Tízpontos hátrányból is visszajöttünk, de kimerültünk a nagy küzdelemben. Az idény során sok kemény mérkőzésünk volt, a törökök is nagyon nehéz ellenfélnek bizonyultak, pedig több mint száz százalékot adtunk ki magunkból." A szerb szakember hozzátette, remélhetőleg még sok ilyen tornán nyílik alkalma szerepelni csapatának.

 

Báder Márton csapatkapitány keserűen beszélt a bolognai két szoros találkozóról: "Mi vagyunk itt a legkisebb csapat, de mégis mindkét meccsünk kicsin múlott. Mentálisan és fizikálisan is elfáradtunk, mindent kiadtunk magunkból, de most ez is kevés volt. Szomorúak vagyunk, ezzel együtt jó torna volt."

 

A Gaziantep kispadján ülő Jurij Zdovc szerint nagyszerű mérkőzésen van túl együttese: "Az otthoni bajnokságban kemény menetelés zajlik, és most is erős ellenfelet győztünk le. Voltak piszkos kis trükkök és buta hibák, de a hosszabbításban fantasztikus és némileg szerencsés dobásokkal eldöntöttük a meccset."

 

A ráadásban három triplát szóró Can Ogut hozzátette, szomorúak voltak az elbukott elődöntő után, és emiatt nehezen tudtak koncentrálni, így fokozottan örül a győzelemnek.

 

Eredmény, a 3. helyért:

Gaziantep (török)-Szolnoki Olaj 87-75 (18-17, 14-19, 26-13, 10-19, 19-7) - hosszabbítás után

pontszerzők: Báder 19, Milosevic 15, Vojvoda 12, Lóránt 12, Simon 9, Holiday 5, Pilcevic 3, illetve Borovnjak 16, Bremer 16, Lorbek 16, Ogut 10, Stevic 10, Sanli 7, Göktas 6, Akpinar 3, Ermis 3

 

Forrás: MTI

Címkék: kosárlabda,