Dorogon adták fel a hárommilliárdot érő Ötöslottót

2014-03-21
Dorogon, a Bécsi utcai lottózóban adták fel azt a szelvényt, amellyel elvitték az eddigi ötödik legnagyobb Ötöslottó-nyereményt – derítette ki a Fortunaweb.

 

A játékot szervező Szerencsejáték Zrt. szokásához hűen most is hallgat, ám amikor ellenőrzésként feladunk egy Puttót a Bécsi utcában, a szelvényszám alapján egyértelművé válik, hogy a hihetetlenül mázlista játékos bizony itt játszott, mégpedig a múlt hét péntekjén, vagyis egy nappal a Nemzeti Ünnep előtt. Rutinos játékos lehet, hiszen jól tudta, hogy az ünnepnapon a lottózók többsége zárva tart, ezért nem bízta az utolsó pillanatra a szelvénye feladását… 

 

„Igen, én is hallottam már, hogy a közelben nyerték meg a hárommilliárdos ötöst, hivatalosan azonban semmit sem mondhatok” – feleli érdeklődésünkre a szemüveges lottózós hölgy, Nagyné Éva, aki a nevezetes napon éppen szabadságon volt, ezért nem nála, hanem a kolléganőjénél adta fel a nyertes a ma már hárommilliárdot érő számokat tartalmazó lottószelvényt. 

 

Ebben a dorogi lottózóban adták fel a milliárdokat érő szelvényt

 

Dorognak egyébként szorosabb a kapcsolata szerencsével, mint más magyar városoknak. Alig pár lépésre a Bécsi utcai lottózótól található ugyanis a Fortuna söröző és étterem, amely azonban a nyerőgépek betiltása miatt ma már üresen áll, bejárata fölött azonban a bányászüdvözlésként ismert „Jó szerencsét!” felirat olvasható. A másik különlegesség, hogy a lottózó pultja alighanem egyedülálló az országban. A tetején ugyanis egy fél méter magas kéményseprő mosolyog ránk, négylevelű lóherével díszített fejfedőben, persze csak egy bábu formájában.

 

„Valamikor egy akció keretében kaptuk, de a játékosok annyira megszerették, hogy azóta is itt maradt. Van aki csak egyszerűen megsimogatja, mások a kéményseprő kezét, vagy ruhája gombját fogják meg, amikor lottót adnak fel, vagy sorsjegyet választanak. Azt remélik, hogy ez majd szerencsét hoz nekik” – avat be a dorogi szerencsejátékosok rituáléjába Nagyné Éva.

 

 

Miután kilépünk a lottózó ajtaján, az is hamar kiderül, hogy a Komárom-Esztergom megyei egykori bányászvárosban még csak néhányan suttognak róla, de egyelőre nem forog közszájon, hogy az 5, 10, 54, 59, 80 számsorral valaki az ottaniak közül csípte meg a 3 milliárd 54 forintot. Az utcán sétálók, vagy a közeli üzletekben dolgozók mind azt mondják, hogy ők még nem értesültek a nagy hírről, miszerint a helyiek közül lett valaki hirtelen milliárdos. Egyedül a szemközi kerékpárüzletben dolgozó, fekete hajú hölgy mondja, hogy ő bizony a közeli étkezdében már kedden hallotta valakitől, hogy itt nyerték meg a milliárdokat. Nosza, irány a Hambi Büfé, ám ott hamar lehűtik a kíváncsiságunkat.

 

„Mi sem hallottunk róla, de ha mi nyertük volna, ma már ki sem nyitunk” – zárja rövidre a pultos hölgy. Az egyik nagy telefonszolgáltató szomszédban lévő üzletében dolgozó középkorú úr hitetlenkedik: ő bizony nem tudja elképzelni, hogy élő embernek valaha is kifizetnek ekkora pénzt…  

 

Az ötvenes éveiben járó géplakatos, Nagy Kollár László viszont nem ilyen pesszimista, sőt, szerinte kifejezetten jó helyre került a pénz, ha valaki a dorogiak vagy a környékbeliek közül nyerte meg a hárommilliárdot. 

 

„Bár aránylag fejlett errefelé az ipar, és alacsonyabb a munkanélküliség, mint mondjuk az Alföldön, azért így is sokan vannak errefelé, akikre ráférne ez a pénz” – mondja, majd hozzáteszi, hogy egy-két milliós akciós nyereményekről ugyan már hallott a városban, ekkora összegről azonban, mint a mostani, még ő sem.

 

Fehér Béla személyi bankár irodája éppen a lottózóval szemben van, ennek ellenére ő is tőlünk értesül a nagy hírről. Pénzügyi tanácsadóként viszont azonnal sorolja is, mit kezdene a temérdek pénzzel: 

 

Fehér Béla személyi bankár ötleteket is adott a szerencsés nyertesnek

 

„Mivel ez egy egyszeri lehetőség az ember életében, ezért ezt a pénzt mindenképpen okosan kell felhasználni” –  szögezi le mindjárt az elején, majd felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen esetben bizony nagyon sok ajtó megnyílik az ember előtt, és a nyertes elérhet olyan dolgokat, amelyekről eddig legfeljebb csak álmodott. 

„Az elmúlt pár évtizedben kiderültek olyan esetek, hogy a lottónyertesek gyakorlatilag felélték a nyereményüket, és földönfutóvá váltak, ezért azt ajánlanám neki, hogy fektesse be a pénzt egy olyan vállalkozásba, amire mindig is vágyott, éljen egy kicsit úgy, ahogy az álmaiban élt, de ne élje fel az összeget, inkább csak a kamataiból éljen. Én ekkora pénzt biztosan nem helyeznék el bankban, mert szerintem ekkora összeget ott nem tudnak megfelelően, bizalommal kezelni. Ha mégis úgy dönt, akkor pedig feltétlenül több bankban helyezze el az összeget. De ha rám hallgat, akkor inkább ingatlanokba fekteti a pénzt, legyen szó akár egy kisebb garzonokról, vagy nagyobb családi házakról. Azt hiszem, akinek ma pénze és esze van, az ma ingatlant vásárol…”

 

Tanácsok tehát akadnak bőven, és talán egyszer arra is fény derül, hogy vajon a dorogi nyertes megtartotta-e azokat.