Doppingbotrány az egyik legsikeresebb versenyistállónál

2013-04-23 - Frissítve!
A Godolphin csapat trénere, Mahmood Al Zarooni beismerte, hogy „katasztrofális hibát” követett el, miután anabolikus szteroidokat találtak az általa felkészített lovak mintáiban.

 

Miután 45, Zarooni által tréningezett ló közül 11 esetében szabálytalanságot találtak, a Brit Lóverseny Hatóság vizsgálat alá vonta a trénert, melynek vége valószínűleg az lesz, hogy bevonják az engedélyét. “Fekete nap ez a Godolphin számára.” jelentette ki az istálló igazgatója, Simon Crisford. „Mindnyájunkat megráztak a történtek.”

 

A Godolphin (melyet 1992-ben alapítottak, és eddig 2.000 futamgyőzelmet, közte 200 Group 1 győzelmet arattak lovai a világ 14 országában) a Maktoum család magánistállója, melyet a Dubai Mohammed sejk felügyel - ő nevezte ki Al Zaroonit is három évvel ezelőtt. Az istálló weboldalán megjelent közlemény szerint „Al Zarooni beismerte, hogy ő a felelős a tiltott szerek használatáért.”

“Mivel a lovak nem versenyeztek abban az időben, nem tudatosult bennem, hogy amit teszek, megsérti a versenyszabályokat. Most csak annyit tudok tenni, hogy bocsánatot kérek amiatt, amit ez az ügy okoz a Godolphin csapat, és úgy általában a lóversenyzés számára.” – közölte a tréner.

 

A 36 éves Al Zarooni 2011-ben aratta első British Classic sikerét, mikor Blue Bunting - Frankie Dettorival a nyeregben - megnyerte az 1000 Guineas-t. A kanca később egyébként az Irish Oakson is győzedelmeskedett. Zarooni egy másik tanítványával, Rewildinggel a Royal Ascot-on is sikeresen szerepelt, Monterosso pedig 2012-ben megnyerte a világ legnagyobb díjazású futamát, a Dubai World Cupot. 2012 szeptemberében ismét sikeresen szerepelt a brit klasszikus futamokban, Encke 25-1-es oddsszal megverte Camelotot a St Legerben.

 

A brit lóversenyhatóság megerősítette, hogy április 9-én mintát vettek Newmarket-ben Zarooni által tréningezett 45 lótól, és a laborban tiltott szereket találtak bennük. A mintákban egész pontosan ethylestrenol és stanozolol nyomait találták, melyek anabolikus szteroidok, és ezért a brit lóversenyszabályok szerint mindenkor (versenyben és tréningben is) tiltott szernek minősülnek.

A négy eddigi futamán veretlen Certify - aki az idei Guineas favoritja volt - az egyik azon hét ló közül, akinek a mintájában ethylestrenolt találtak; a tavalyi Royal Ascot Gold Cup másodikja, Opinion Poll pedig annak a négy lónak az egyike, aki esetében stanozol nyomait találták meg.

 

“Mohammed sejk teljes mértékben megdöbbent, mikor elmondták neki a történteket, mindez teljességgel elfogadhatatlan a számára. Megvárjuk a lóversenyhatóság vizsgálatának végét, mielőtt bármilyen lépést teszünk. Mohammed sejk utasított arra, hogy sürgősen vizsgáljam át a belső folyamatainkat, ez folyamatban van, és elfogadjuk a hatóság ezzel kapcsolatos javaslatait.” – nyilatkozta az istálló igazgatója.

 

A 11 érintett ló:

 • Desert Blossom
 • Certify
 • Fair Hill
 • Ghostflower
 • Orkney Island
 • Sweet Rose
 • Valley Of Queens
 • Artigiano
 • Bathrat Amal
 • Opinion Poll
 • Restraint Of Trade

 

FRISSÍTÉS (2013.04.26.):

Miután Zarooni még 4 lóval kapcsolatban elismerte a doppingvétséget, a Brit Lóverseny Hatóság 8 évre eltiltotta a tréningezéstől. 

 

Címkék: lóverseny,