Döntött az amszterdami bíróság: A póker nem szerencsejáték

2014-01-27
Egy hét évig tartó per végén az amszterdami bíróság ejtette a szerencsejáték törvény megsértése miatti vádat három férfi ellen, és kijelentette, hogy a póker „elsősorban ügyességi-, nem pedig szerencsejáték”.

 

A döntés meghozatalához számos független szakértői csoport véleményét kérték be, és bár még korai megítélni, hogy hogyan hat ez majd a holland póker jövőjére, Peter Plasman amszterdami ügyvéd szerint jelentős lépés a játék legalizálásának irányába.

 

A PokerNews a döntést követően interjút készített Plasmannal, aki elmondta, hogy a holland szerencsejáték törvény nem egyértelmű, és nem határozza meg pontosan, hogy mely játékok tartoznak a szerencsejátékok körébe, és melyek nem. Az engedély nélküli szerencsejátékok szervezése a holland jog értelmében bűncselekménynek számít, a mostani bírósági döntés értelmében azonban a póker tehát nem szerencsejáték. 

 

Ennek ellenére Plasman szerint továbbra is kockázatos lenne egy pókerverseny szervezése az országban, mivel az ügyésznek jogában áll beavatkozni, leállítani a versenyt és szankcionálni a szervezőt. Véleménye szerint még sok a tennivaló, mielőtt ezt a kérdést megnyugtatóan lezártnak lehet tekinteni. Lehet, hogy egy másik bíró, valahol máshol azt mondja ki, hogy a póker szerencsejáték. 

 

Hozzáteszi azonban, hogy mivel már két nagy holland bíróság is úgy határozott, hogy a póker nem szerencsejáték, ezért véleménye szerint egy hasonló témájú perben valószínű, hogy hasonló döntés születik, mint most Amszterdamban. (2010-ben a hágai bíróság felmentette Steven van Zadelhoffot egy hasonló ügyben, és a bíró ugyanígy azt találta, hogy a póker ügyességi játék, nem pedig szerencsejáték.)

 
Címkék: póker,