Döntött a bíróság: a sportfogadó vesztes tétje üzleti költség

2013-05-24
Mindez persze Japánban történt, és egyelőre csak megélhetési fogadóknál alkalmazták.

  

Japánban a szerencsejátékban nyert összeg után adózni kell, mint minden más jövedelem után. Akik rendszeresen fogadnak vagy játszanak, tudják, hogy elég nehéz meghatározni a nyeremény összegét, hiszen a szerencse forgandó, amit egyik pillanatban megnyer az ember, azt percek múlva már el is veszítheti.

 

Csütörtökön az oszakai bíróság annak az oszakai sportfogadónak a javára döntött, akitől 5,6 millió dollárnak megfelelő összeget követelt az adóhatóság arra hivatkozva, hogy 2006 és 2009 között 28,4 millió dollárt nyert lóversenyfogadásaival.

 

A sportfogadó perre vitte az ügyet arra hivatkozva, hogy ő nem csak nyert, hanem közben vesztett is, és így az összjövedelme lényegesen kevesebb volt, mint amennyit feltételeznek róla. Állítását fogadószelvényei bemutatásával támasztotta alá.

 

Masaki Nishida bíró megvizsgálta az esetet, és mivel úgy látta, hogy döntése jogi precedenst teremthet Japánban a hasonló ügyekben indult perekben, az alábbi döntést hozta:

Mivel a sportfogadó láthatólag rendszeresen, tehát megélhetési szándékból fogadott sportversenyeken, ezért az profittermelő tevékenységnek számít. Ilyen szempontból tehát az ő üzleti vállalkozásában a vesztes szelvények költségként elszámolhatók, az összbevétel (tehát az össznyeremény) a költség összegével csökkenthető.

Ilyen módon a "szerencsés" fogadó adófizetési kötelezettségét a tizedére csökkentették, és a Japan Times szerint mindössze kéthónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ítélet ellen a vádlott nem szándékozik fellebbezni.

 

Az ügy hatással lehet sok, folyamatban lévő bírósági perre is.

 

Magyarországon a nemsokára elfogadásra kerülő szerencsejáték törvény szerint a bukméker típusú fogadásoknál és az online szerencsejátékon nyert összeg után nem kell adózni, csak a szolgáltató adózik játékadó formájában tiszta játékbevétele után, illetve fix koncessziós díjat fizet, így attól nem kell tartanunk, hogy hasonló vitába keveredünk az adóhatósággal.