Döntött a bíróság: a póker nem szerencsejáték

2012-08-22
Egy amerikai szövetségi bíró tegnapi ítélete szerint a póker sokkal inkább tudás alapú-, mintsem szerencsejáték, és emiatt nem lehet egy olyan törvény értelmében eljárást folytatni ellene, ami a szervezett bűnözésből élő maffiák szerencsejátékokkal kapcsolatos ténykedését hívatott megakadályozni.

 

Az ítélet egy júliusi esküdtszéki döntést írt felül, melyet egy illegális pókerklub működtetésével vádolt férfi ügyében hoztak. A vád szerint a férfi egy elektromos kerékpárokat áruló cég raktárában szervezett Texas Hold’em játszmákat; szervezett bűnözésre, illetve pénzmosásra vonatkozó vádak nem merültek fel.

„Mivel a vádlott által biztosított helyszínen pókerjátszma folyt, mely játék kimenetében nincs túlsúlyban a szerencse, ez nem szerencsejáték” a szövetségi jog értelmében, írta brooklyni Jack Weinstein bíró az ítélet indoklásában.

 

A bíró elmondta, hogy ítélete nem befolyásolja a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, mivel a maffia által működtetett pókerklubokat a szövetségi bűnügyi jog alapján lehet vizsgálni. Jelezte, hogy az ítélettől függetlenül az államok továbbra is megtilthatják a kártyajátékok üzletszerű szervezését.  

 

Weinstein bíró döntését természetesen üdvözölték az internetes póker legalizálását szorgalmazó lobbisták. 

Tom Goldstein, a Pókerjátékosok Szövetségének jogásza szerint a döntés megerősítés a több tízmillió pókerjátékos számára, akik rendszeresen játszák ezt a játékot, és úgy gondolják, hogy ők nem szerencsejátékot űznek, hanem tudás alapú játékban mérik össze erejüket. Goldstein szerint ez a döntés ez a legalaposabb és legrészletesebb pókerrel kapcsolatos ítélet, ami valaha megszületett egy amerikai bíróságon.

John Pappas, egy több millió pókerfanatikust tömörítő képviseleti szerv igazgatója elmondta, hogy „ez az alapos döntés felismeri, amit mi már évek óta folyamatosan hangoztatunk: a póker nem bűn, hanem egy tudás alapú játék.”

 

Forrás: Las Vegas Sun

 
Címkék: póker,