Dohánykoncesszió - Az NFM védi a mundér becsületét

2013-04-24
A dohánykoncessziós pályázat eredményében a kiírás szempontrendszere érvényesült - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel, azután, hogy szerdán több ellenzéki párt is kifogásolta a dohányboltokra kiírt pályázatok elbírálását.


A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hétfő este hirdette ki a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét, amely szerint 5415 dohánybolt nyílhat július elsejétől.


Az MSZP szerdán közölte, hogy álláspontja szerint a kormány a nemzeti dohányboltok koncessziós jogainak odaítélésével újraosztotta a dohánypiacot, a korábban hangoztatott célok azonban nem valósulnak meg. A Jobbik szakértői munkacsoportja kivizsgálja a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázatokat, mert az ellenzéki párt szerint az eredmény alapján az látható, hogy Magyarország az offshore-lovagok mellett "a dohánybárók" országává is vált.


Az NFM szerdai közleményében hangsúlyozza: a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény alapján a dohánytermék-kiskereskedelmi pályázatra beérkezett anyagokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. készítette elő az elbírálásra. A kiíró által kijelölt bírálóbizottság értékelte a pályázatokat, majd a végső eredményre vonatkozó javaslatát megküldte a nemzeti fejlesztési miniszternek, aki jóváhagyta az eljárás eredményét.


A bírálóbizottság a beérkezett pályázatok elbírálását a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló koncessziós pályázati kiírás szempontrendszerének megfelelően végezte - emelte ki a tárca.
Az NFM hozzáfűzte, hogy a több pályázatot benyújtók a törvény rendelkezéseinek megfelelően legfeljebb öt koncessziós jogosultságot nyerhettek el, ha az ő pályázatuk felelt meg leginkább a kiírásban foglalt elvárásoknak. Az értékelés alapjául szolgáló szempontrendszert a pályázati kiírás részletesen tartalmazta - emlékeztetett a közleményben a minisztérium.

Az elbírálás szempontrendszerét kérdőjelezi meg nagyon sok ember, aki évek, évtizedek óta trafiküzemeltetésből él, jelenleg is rendelkezik jól bejáratott üzlethelyiséggel és mégis vesztett olyan emberekkel szemben, akik tapasztalat és helyszín hiányában is nyerni tudtak - írja az Index.hu. Szerintük az értékelés itt könnyen lehet szubjektív, de mivel nem nyilvános, belekötni sem lehet.Forrás: MTI
   

Címkék: dohánykoncesszió,