Dohányboltokban lottózók?

2012-11-20
A dohányboltok és a lottóárusító helyek összekapcsolására van már példa nem is olyan messze tőlünk, Ausztriában. Itt a tabak/trafik feliratú boltokban lehet lottót, dohányárut és pár kiegészítő terméket vásárolni, a rendszer jól működik.

 

Érdekes, hogy a Népszava értesülése szerint kormányzati berkekben felmerült az ötlet, miszerint a 15-20%-nál nagyobb alkoholtartalmú szeszes italokat is csak koncessziós üzletekben lehetne értékesíteni. Jöhet a következő kérdés: talán ugyanott, ahol dohányárut is? Egyelőre bizonytalan ugyanis a koncessziós dohányboltok nyereségessége, hiszen az ötszázmilliárd forintos dohánytermék-forgalomból egy bolt átlag évi négymilliós bruttó nyereséghez juthatna, amiből nem lehet belátható időn belül kitermelni a ráfordításokat. Mindez persze egyelőre csak találgatás, de nem lennénk meglepve, ha a következő, trafiktörvénnyel kapcsolatos közlemény a dohányáru és alkoholos italok együttes árusításáról nyilatkozna. Igazából ez sem ördögtől való folyamat, kivéve, ha a koncessziós jogért beadott igényeket párthovatartozás, ismeretség, és egyéb oda nem illő érdekek alapján bírálják el.

 

Részletek már november 15.-én megjelentek arról, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni annak, aki koncessziós nemzeti dohányboltot/lottózót szeretne nyitni: 

A kormány honlapján megjelent pályázati felhívás szerint a koncessziós díj a kétezer lakos alatti településeken évi nettó 100 ezer, a kétezer és tízezer fő közötti lakosúaknál 160 ezer, a tízezer fő felettieken 200 ezer, Budapesten, a megyei jogú városokban és a megyeszékhelyeken pedig 240 ezer forint.

Az olyan településen, ahol az állandó lakosok száma a kétezer főt nem haladja meg, legfeljebb egy dohányboltra szerezhető koncesszió, ahol a kétezer főt meghaladja, ott legalább egyre, és minden kétezer lakos után további egyre.

Egy pályázó több érvényes pályázatot is benyújthat, de egy személlyel egy időpontban legfeljebb öt megkötött koncessziós szerződés lehet hatályban. Ha több dohánybolt van a településen, akkor egy személynél a helyi dohányboltok legfeljebb kétharmada lehet.

A pályázat beadásának díja 25 ezer forint, 100 ezer forintot pedig letétbe kell helyezni a pályázat végéig.

A pályázati felhívás szerint a részletes feltételek, a pályázat elbírálásának szempontjai és további információk a 2012. december 15-én megjelenő koncessziós pályázati kiírásban lesznek hozzáférhetők.

Az eredményhirdetés a benyújtási határidőt követő 30 napon belül megtörténik, a határidő egyszer 30 nappal meghosszabbítható. Újabb 30 nap után kötik meg a szerződéseket. A koncesszió időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított húsz év.

A trafiktörvény körülbelül hétezer dohánybolttal számol, a jelenlegi több mint 40 ezer dohányértékesítő hely helyett.

 

Mivel az egész törvény még csak formálódik a hetente beadott módosító indítványok hatására, így azt sem tudjuk még, hogy a Szerencsejáték Zrt. játékszelvényeinek árusítására automatikusan megkapják-e a jogot a trafikosok. Jelenleg ugyanis elég sok feltételnek meg kell felelni, ha valaki lottózót szeretne nyitni.

 

A Szerencsejáték Zrt-nek nem lenne gond, ha több helyen játszhatnák az általuk kínált játékokat. Matolcsy György nemzetgazdasági Miniszter ugyanis elég magasra tette a lécet a társasággal szemben. A tavaly 7,5 milliárd forint osztalékot kifizető céget plusz 10 milliárd forint osztalék kifizetésére köteleznék. Ennek a légből kapott hatalmas összegnek az előállítási nehézségeiről egy következő cikkünkben olvashat.