Döcögve indult az új fogadási rendszer a Kincsem Parkban

2013-01-28
Nem sikerült zökkenőmentesre az új fogadási rendszer bemutatkozása a lóversenyen. Még csak két futam zajlott le az idei ügetőszezonból, sokan máris a pokolba kívánták a franciáktól vásárolt szisztémát.

 

Világszínvonalúnak nevezték a Magyar Fogadásszervező Kft. által bevezetett hazai új lóversenyfogadási rendszert, de már a vasárnapi első éles versenynapon akadtak vele problémák. Rögtön a nyitó futam alkalmával akadt olyan fogadó, aki nem juthatott hozzá az általa jogosnak ítélt nyereményéhez.

 

„Nyereményigénylést kellett benyújtanom, és egy három példányban készült jegyzőkönyvet is aláírattak velem, de még így is csak a jövő hétre ígérték, hogy megkapom a nyereményemet” – panaszolja társainak egy kopasz, őszes szakállú, 60-as úr. 

 

„Valóban volt problémám a szervezőkkel, de erről bővebben nem akarok beszélni. Tudja, egy ismerősömnél tettem meg a fogadásomat, és nem szeretném, ha ebből problémája lenne” – hárítja el udvariasan az érdeklődésünket, amikor a részletekről érdeklődünk tőle. 

 

A francia futamokat tévékepernyőn követték nyomon a játékosok

 

Szerencsére azért akadnak szókimondóbb játékosok is. Például Kékesi József, ismertebb nevén Postás Józsi, aki egyenesen a hannoveri villamosokkal hozza párhuzamba a frissen bemutatkozott rendszert. Ő azért bosszankodik, mert hiába találta el a második futam befutóját, mégsem lett vastagabb a bukszája, és csak a tétjét kapta vissza. 

 

„Azt mondták, azért nem fizetik ki a nyereményemet, mert már ment a verseny, de valakinek a hibájából még nem zárták le a fogadási rendszert. Tehát nyitva voltak a gépek, lehetett még fogadni, de közben már futottak a lovak. Nem értem, hogy egy ilyen modern rendszernél ez hogyan fordulhatott elő” – füstölög Postás Józsi, majd hozzáteszi: nem is az elveszett pénz miatt bosszús, hiszen csak pár ezer forintról van szól, hanem azért, mert akik a kasszáknál felteszik a pénzüket, szerinte jogosan várják el, hogy a rendszer működjön rendesen és ha nyernek, azt fizessék is ki nekik.

 

Postás Józsi: "Nem ezt vártuk az új rendszertől."

 

Persze azért el kell ismerni, voltak nyertesei is annak, hogy a második futam törlése miatt mindenki visszakapta a befizetett tétjét. Hát persze, azok, akik rosszul tippeltek… 

 

„Még a régi, elavult rendszerben voltak ehhez hasonló hibák. Hónapokon keresztül azt harangozták be, hogy a világ legmodernebb rendszerét vezetik be nálunk. Ezek után naív fogadóként nem értjük, hogy miért vették meg rengeteg pénzért, ha semmit nem ér. Régóta kijárunk, de nem ezt vártuk” – fűzi hozzá Kékesi József, majd még azt is szóvá teszi, hogy szerinte bizony nem elég kasszát nyitottak meg az év első ügetőversenyére.

 

„Az első nap alig vannak kinn fogadók, és a gyenge forgalom ellenére mégis tömegnyomor alakult a gépeknél” – állítja, ezért utánaszámolunk és kiderül, hogy az 52 földszinti fogadókasszából bizony csak 22-t találtunk nyitva, a huszonharmadikban pedig a tavalyi nyereményeket lehet felvenni. A hitelesség kedvéért azért tegyük gyorsan hozzá, hogy azért egy szinttel feljebb és a VIP-páholyban is lehetett még fogadásokat kötni. 

 

A gyenge versenynap ellenére is nagy volt a tumultus a kasszáknál

 

„A legnagyobb baj az, hogy nyugdíjasok vannak a kasszáknál, akik a komputerhez sem értenek igazán. Jártam Franciaországban, ott kivétel nélkül huszonöt-harminc éves fiatalok ülnek a gépeknél” – magyarázza barátainak bosszúsan egy negyvenes, borostás arcú, fekete hajú férfi, aki egyben a választ is megadta magyar viszonyokra. „Nálunk azért alkalmaznak kizárólag nyugdíjasokat, mert utánuk nem kell tb-járulékot fizetni…”

 

Szintén tőle tudtuk meg, hogy mivel egyes kasszások vasárnap még nem igazán voltak tisztában az új fogadási típusokkal, ezért ha valaki olyat szeretett volna játszani náluk, amit nem ismertek, inkább azt mondták neki, hogy olyan fogadást nem is lehet…

 

„Még az is előfordult, hogy nekem megengedték ugyanazt a fogadást, amit másoknak nem, de miután reklamáltak, és rám hivatkoztak, végül ők is megjátszhatták” – sorolja a további visszásságokat, majd arról beszél, hogy tulajdonképpen a fogadószelvények is hamar feleslegessé váltak. „Miután a kasszások nem tudják jól kezelni a terminált, nem a szelvények alapján vették fel a tippeket, hanem a jól megszokott módon, bediktálás útján” – mondja, majd azzal folytatja, hogy minden előzetes híresztelés ellenére a nyeremények kifizetése sem lett gyorsabb, sőt…

 

„Látja, a harmadik futamon elért nyereményemet csak most, a hatodik futam után fizették ki. Közben eltelt másfél óta, pedig a régi rendszerben tizenöt-húsz perccel a befutó után már mehettem is a pénzemért” – nosztalgiázik egy kicsit, majd még hozzáteszi, hogy a futamok előtti tájékoztatással sincs megelégedve, mert kevés volt a szórólap, és a futamok előtt, a fogadások állásáról szóló információ. 

 

A nagy hidegben a többség csak a befutóra merészkedett ki a lelátóra

 

De igazságtalanok lennénk, ha elhallgatnánk, hogy a számos szabályváltoztatás között azért akadt olyan is, amely elnyerte a játékosok többségének tetszését. A nyugdíjasok például kifejezetten örültek neki, hogy a Flexi 25 formulával a korábbi 1200 forint helyett most már összesen 300-ért is megjátszhatnak három lovat keverve a befutóra. Igaz, ennek meg egyesek szerint az lett a következménye, hogy visszaesett a forgalom, s a korábbi 20 ezer forint helyett most már csak körülbelül 5 ezret ér, ha valaki eltalálja a befutó sorrendjét. 

 

Így zárult tehát le egy korszak január 27-én a Kincsem Parkban, és vette kezdetét egy többre hivatott másik. Ezen a szürke vasárnapon azonban az is kiderült: nem csak a sokat szidott TAB-rendszer tud a feje tetejére állni…

 

Vasárnap kiderült: nem csak a TAB-rendszer tud fejre állni

 

Előzmények:

Még kétséges, hogy vasárnap elindul-e az új fogadási rendszer a lovin

Eldőlt: vasárnap indul az új fogadási rendszer a Kincsem Parkban, ráadásul jackpottal