Dél-Afrika végre legalizálja az online szerencsejátékokat?

2014-01-28
A dél-afrikai jogalkotók egy olyan új jogszabályon dolgoznak, mely lehetővé teszi az ország lakosainak, hogy legális élvezzék az online kaszinójátékokat.

 

Az afrikai ország jelenleg hatályos, 2008-as szerencsejáték törvénye értelmében az online szerencsejátékok egyetlen legalizált formája a sportfogadás, azonban az új jogszabály lehetővé tenné a szolgáltatók számára, hogy másfajta játékokat is kínáljanak a dél-afrikai állampolgárok számára. 

 

A jogszabályt Geordin Hill-Lewis, az ellenzéki demokrata párt kereskedelmi- és ipari árnyékminisztere készítette elő, aki 2012-ben, mikor bekerült a parlamentbe, 24 évével az ország legfiatalabb képviselője volt. 

 

A jogszabálytervezet szerint a szolgáltatóknak külön-külön kellene liszenszet igényelniük Dél-Afrika 10 tartományában, hasonlóan, mint ahogyan az Ausztráliába működik. A tartományok engedélyezési szervei lennének felelősek a pályázatok elbírálásáért, de egy nemzeti testület biztosítaná a konzisztens "normák és szabványok" kialakítását. Például azt, hogy a hitelre való szerencsejáték semmilyen formátumban nem lenne engedélyezett.

 

Hill-Lewis elképzelése szerint a tartományok saját maguk határozhatnák meg az adókulcsokat, azonban Wayne Lurie szerencsejáték ipari szakjogász szerint egy országos minimum rögzítve lenne, mely megakadályozná, hogy a tartományok egymás alá licitálhassanak. Lurie szerint a tiszta játékbevétel után fizetendő 6 százalékos adókulcs a valószínű, melynek 70 százaléka a tartományoknál maradna, a maradék pedig az államkincstárba kerülne.

 

Mivel Hill-Lewis nem a jelenleg kormányzó Nemzeti Kongresszus párt tagja, a jogszabálytervezet még korántsem biztos, hogy elfogadásra kerül. Feltételezve, hogy a javaslat túléli a jogalkotási folyamatot, és jogerőre emelkedik, a kormánynak további hat hónapjába telhet a szabályozási normák kialakítása. Lurie szerint azonban, ha a szolgáltatók már ezeknek a szabványoknak a véglegesítése előtt is beadhatnák liszenszkérelmüket, Dél-Afrikában már idén elindulhatna a legális online kaszinójáték piac.

 

Hosszú volt az út, mire eljutott idáig az egyébként szerencsejáték-rajongó afrikai állam, ahol a felmérések szerint egy játékos évente közel 200 ezer forintnak megfelelő összeget költ szenvedélyére. Augusztusban Rob Davies, kereskedelmi- és ipari miniszter ugyan bejelentette egy országos szerencsejáték szabályozó testület létrehozásának terveit, de ezt már évek óta ígérgette. A kormány időközben lépéseket tett, hogy megakadályozza, hogy az olyan nemzetközi szolgáltatók, mint a szváziföldi Piggs Peak tiltott szolgáltatásokat nyújtsanak azoknak a dél-afrikai játékosoknak, akik az online sportfogadás mellett más típusú szerencsejátékokat is kerestek. 

Csak az idő fogja megmondani, hogy a Hill-Lewis féle törvényjavaslat lesz-e a válasz a dél-afrikai játékosok imáira, vagy ez is csak egy újabb téves riasztásnak bizonyul…