Daniel Negrenau életében más célok is vannak a pókeren kívül

2014-01-09
Daniel Negrenau mindent elért, ami egy pókerjátékosnak lehetséges; nemrég az évtized legjobb pókerese címet kapta. A Calvin Ayres' nevű szaklapban megjelent interjúban további céljairól nyilatkozott.

 

Micsoda év volt ez Daniel Negrenau számára! A "régi iskola" tanítványa megmutatta a fiataloknak, hogy tud még egy pár trükköt...Nehéz lenne felsorolni, hogy mi mindent nyert már. Maradjunk annyiban, hogy sokat. Ugyanígy sok interjú készült már a játékáról, mi most inkább őrá, mint emberre koncentrálnánk.

 

Milyen a pókeren kívüli életed?

 

- Az életem mások segítéséről szól. Erre koncentráltam legtöbbet az elmúlt évben. Nagyon élvezem az oktatást, szeretem hozzásegíteni az embereket a sikerhez és a pókeréletben való elinduláshoz. Úgy hiszem, hogy az életemnek egy olyan szakaszához érkeztem, amikor már megtehetem ezt. Ugyanígy belefér bizonyos célok segítése, és az is, hogy a többi embert is a segítésre ösztönözzem. Ez a kulcsa egy olyan társadalomnak, ami működik is. Az emberek ezt önzetlen segítségnek szokták nevezni, de nem hiszem, hogy ilyen létezik. Ugyanis ha jót teszel, akkor magadat is jobbnak érzed, és ez még több energiát ad a folytatáshoz. Azt hiszem, az élet igazi titka az, hogy arra kell koncentrálni, mit tehetsz másokért, nem magadra."

 

Van valamilyen félelmed, ami akadályozza céljaid elérését?

 

- Fontolgatom, hogy családot alapítok; megnősülök és gyerekeket is szeretnék. Egyszer már voltam házas két és fél évig. Tisztában vagyok az értékeimmel, és csak olyannal szeretnék egybekelni, akinél érzem, hogy igen, nekem szükségem van erre a nőre. Egyszer már voltam szerelmes, de nem ő volt az igazi, így csak folytatom a keresést, és amikor megtalálom, egyszerűen tudni fogom, hogy ő az. Ebben is van egy időtényező. Ha találkozom valakivel, és összeházasodunk, a kor egy idő után igenis fontos lesz. 39 éves vagyok, de nagyon fiatalnak, kb. 26-nak érzem magam. De ha egy 26 éves lánnyal találkozom, akkor a dolgok egy idő után furcsára fordulnak, elkezdek azon gondolkodni, hogy van-e ennek így értelme.

 

Segített-e ebben a Millionaire Maker-ben való szereplésed, segített-e megtalálni a nagy Ő-t?

 

- Azért jelentkeztem a műsorba, mert jó bulinak gondoltam. Sok reality show-t nézek, és nagyon menő volt a gondolat, hogy 20-30 lány lesz rámindulva egyszerre. Főleg a tapasztalat miatt volt, és találkoztam is egy nagyon aranyos lánnyal. Három hónapig találkozgattunk, és a mai napig jó barátok vagyunk.

 

Hogyan élsz?

 

- Amikor otthon vagyok Las Vegasban, szinte remeteként élek. Elvégeztem egy kurzust egy éve (Choice Center), ezáltal nagyon rendezett lett az életem. Megvan a napi rutinom a telefonomon, például: egy mérföld napi lefutása, edzőterembe járás, golfozás, spanyolórák, olvasás, hokinézés, szappanopera nézés, de ami a legfontosabb: minden nap hatszor kell enni és segíteni más embereken.

 

Hogyan jutottál el a Choice Centerbe?

 

- Az ügynököm is elvégezte, és azt mondta nekem, hogy teljesen megváltoztatja az életet, és nekem is meg kellene csinálnom. Így jelentkeztem, és az első pár nap után teljesen kivoltam: Mi a fenét keresek itt? Aztán kiderült, hogy semminek nem volt még ekkora hatása az életemre. Szerintem az emberek 95%-nak nagy előnyére válik az elvégzése, így amikor lehetőségem nyílik rá, mindenkinek ajánlgatom. Úgy hiszem, hogy ez az a jármű, ami elviszi az embereket oda, ahová jutni szeretnének az életben, csak sokkal gyorsabban, mint egyébként tennék.

 

Mik voltak a nagy megvilágosodási pillanatok?

 

- Segített rájönnöm arra, hogy önbizalomhiányom van egy lánnyal való régi kapcsolatom miatt. Ezen kívül a tisztesség szó mindig is fontos volt nekem, de most még többet jelent. Az embernek saját maga szempontjából is nagyon fontos, hogy például betartsa az adott szavát. Ha az emberek megértenék ezt, és gyakrabban viselkednének így, akkor több ember élhetné azt az életet, amit szeretne.

 

Tehát a napi rutinod során ezt minden helyzetben alkalmazod?

 

- Természetesen. A dolog a következőképpen van felépítve; Az első hétvége a FELFEDEZÉS-é, amikor felismered, hogy mi az, ami visszafog az életedben. A második az ÁTTÖRÉS hétvégéje, amikor kitalálod, hogy hogyan kerülj át a másik oldalra. Az IRÁNYÍTÁS pedig egy három hónapos időszak, amikor a céljaidon dolgozol, ahogy teszem én azóta is a mai napig. Felvázolsz magadnak egy célt - például felteszed magadban, hogy február közepére képes leszel nyolcszor felhúzni magad - én jelenleg hatnál járok... Például most ez az egyik célom.

 

Ki van veled a mindennapjaidban?

 

- Napi szinten két asszisztensem van. Patty és Joel az, akik sokszor segítenek. Sok időt töltök Christian-nel, aki a golf edzőm és jó barátom, és Tiffanyval, a személyi edzőmmel is sokat dolgozunk. Ezek az emberek - akik érdekes módon mind nekem dolgoznak - mind részei az életemnek. Mindannyian barátaim, mint ahogy a menedzserem, Brian, és néhány pókerjátékos is.

 

Milyen problémákkal kell szembenézned a mindennapjaid során?

 

- Nem igazán van, és nem igazán csinálok magamnak problémákat. Azt hiszem, hogy a céljaim elérésére való törekvés miatt néha túlvállalom magam, de elbírok vele. Azt hiszem, szerencsés vagyok ezen a téren. Vagy talán a nőkkel való kapcsolatomban vannak ilyen problémák... Egyébként nagyon stresszmentes életet élek. A Choice Center előtti életemben volt egy rossz szokásom: mindig rossz nőket választottam, talán az a jó szó rá, hogy a sérült madárkákat. Mindig én voltam a lovag a fényes páncélban, aki színre lépett, és megmentette őket. Ez változott, már nem teszek ilyet. Olyan nőket keresek, akik sikeresek és erősek. Régebben nem hittem, hogy megérdemlem őket. De ezek az önromboló gondolatok már a múlté. Magasak az elvárásaim, belülről szeretem önmagamat, teljesnek érzem magam akár egy kapcsolat nélkül is.

 

Ez úgy hangzik, hogy felvázoltad, milyen típusú nő illik az elképzeléseidhez, és nem engeded, hogy a természet beleszóljon a dologba?

 

- Nem egészen így van, bár van benne igazság. A legfontosabb nekem az, hogy egy nővel beszélgetni tudjak, ez nagyon vonz. Szintén fontos, ha valaki arra törekszik, hogy megváltoztassa a maga és mások életét.

 

Nem félnél újra megházasodni?

 

- Egyáltalán nem. Jó volt a házasságom és a válás is könnyű volt, így nem hordozok nagy sebeket. Egyik nap hazajött, és megkérdeztem tőle: El akarsz válni? Ő pedig azt mondta, hogy igen. Így összeölelkeztünk, készítettünk egy kis pattogatott kukoricát, megnéztünk egy filmet, és nyugovóra tértünk. Nem voltak ügyvédek, a mai napig jó barátok vagyunk. Egyszerűen befejeztük azt, hogy szimplán szobatársak voltunk házastársak helyett, de a volt feleségem egy nagyszerű személyiség, és semmi olyan nem volt a kapcsolatunkban, ami visszafogna abban a törekvésemben, hogy újra megpróbáljam.

 

Ki és hogyan befolyásolja most az életedet?

 

- Az ügynököm egy nagyon jó példakép, egy olyan ember, akiben megbízom. Ugyanígy bízom Patty-ben és Joel-ben is. Aztán ott vannak azok az emberek, akikkel a Choice Centerben találkoztam - Laura jó barátom, akivel haverok lettünk a kurzus alatt. Minden nap beszélek vele, nagyon fontos nekem.

 

Mi az, ami megmozgat?

 

- Látni embereket áldozatként élni az életüket, aztán végignézni, ahogy átváltanak egy sokkal felelősségteljesebb életre. Nagyon meghatódom, amikor látom ezt az átváltozást, különösen, ha nekem is volt benne szerepem. Ez a legnagyobb ajándék, amit kaphatok az életben.

 

Te egy nagyon lelkes ember vagy, nem probléma ez, amikor próbálsz emberekkel kommunikálni és tanácsot adni nekik? Nem lehet, hogy néha úgy hangzik, amit mondasz, mintha prédikáció volna?

 

- Nincs ezzel problémám, és mindjárt el is magyarázom, miért. Nem hiszem, hogy embereknek engedély nélkül kellene tanácsot adni. Ha engedélyt adnak rá, akkor már nagyobb a valószínűsége, hogy meg is hallgatják, amit mondasz.

 

Mi volt a legnagyobb kockázat az életedben?

 

- Ha a pókert nézzük, a legnagyobb rizikó az volt, amikor Las Vegasba költöztem. Nem tudtam, hogy elég jó vagyok-e ahhoz, hogy nyerjek, nem volt bankroll-om, pénzem, így ezt a döntést meghozni bátor döntés volt. Hittem, hogy meg tudom csinálni, és meg is csináltam, de akkor is nagy lépés volt otthagyni a családomat, az országomat, és Vegasba költözni.

 

A Bűnös Városban élsz, és profi pókerjátékos vagy. Nem aggódsz azon, hogy így szeretnél gyerekeket vállalni?

 

- Pókerjátékosként megvan az a luxus, hogy Te választod meg a beosztásodat. Így, ha gyerekeim lennének, sok időt tudnék velük tölteni. Szerintem a póker nagyon hasznos játék kisgyerekek számára is. Fejlődnek matekból és az emberek kiismerésében is. Nem feltétlenül kell a pénzről szólnia a dolognak, szólhat a kihívásról és a versenyről is. Sok embernek a póker egyet jelent a szerencsejátékkal, pedig sok olyan tényezője van, ami fejleszti a gyerekeket.

 

Pénzügyileg jól el vagy eresztve, ami azt jelenti, hogy a gyerekeid is megkaphatnak majd mindent, amit szeretnének, és ez problémákat szülhet. Hogy fogod ezt szülőként kezelni?

 

- Sokat gondolkodtam már ezen. Azt hiszem, hogy jó apa leszek, mert sokat leszek a gyerekeimmel, és ez az egyik legfontosabb dolog egy apánál, hogy jelen legyen a gyerekei életében. Szerintem a gyerekeknek szüksége van keretekre és rendszerre az életben, példamutatásra és korlátokra is szükségük van. Ha ezek nincsenek meg, akkor úgy érzik, kevésbé szeretik őket. Úgy gondolom, hogy megértő szülő lennék a feleségemmel együtt, olyan, aki meghallgatja a gyerekeit.

 

Épp most vesztettél el 300.000 dollárt a PokerStars Caribbean Adventure Super High Roller versenyén. Ez jó sok pénz, nem gondolod, hogy a póker most már másról szól?

 

- Nem hiszem, hogy nagy veszély fenyegetne. Ezeken a nagy nevezési díjú versenyeken általában gazdag üzletemberek és olyan pókerjátékosok indulnak, akiket valaki támogat. Jól néz ki a tévében, ahogy hasonló típusú emberek ülnek egy asztalnál. Úgy hiszem, hogy az emberek csak hadd játsszák azt a típusú játékot, amit szeretnének. Szóval, ha nekik kétmilliós játszmához van kedvük, hát hadd tegyék, ha van ennek piaca.

 

A Global Poker Index szerint Te vagy az évtized pókerjátékosa. Tedd a kezed a szívedre, ugye sokszor bosszantott fel, amikor Phil Ivey-ről beszéltek mindig úgy, mint a világ legjobb pókerjátékosáról?

 

- Nem bosszantott fel, mert egyetértek velük. Phil mindent erre tesz fel, mindenkit és mindenhol megver. Tournament póker tekintetében egyetértek, hogy én is ott vagyok a környéken, de ha mindenfajta játékot beleveszünk, akkor szerintem ő a legjobb. Imádja a pókert, mindig játszik, vagy ha nem, hát a pókeren gondolkodik.

 

Ezek a címek most is ugyanazt jelentik Neked, mint régen?

 

- Szerintem még többet, mint régen. Szeretem, amikor eszébe jutok az embereknek, és ilyen jó dolgokat mondanak rólam. A 2004-ben nyert cím is nagyszerű volt, de ez méginkább. Azt hiszem, a Choice Centerben megismert dolgoknak is nagy szerepe volt benne, hogy elérhettem ezt a kitüntetést.

 

Forrás: Calvinayres.com

 

 

 

Címkék: póker,