Danedream nyerte az év eddig legizgalmasabb futamát

2012-07-23
A német sztárkanca, Danedream az utóbbi évek legerősebb nemzetközi mezőnyében nyerte a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-t. 1983 óta ő az első kanca, aki nyerni tudott ezen a futamon.

  

Az eredetileg állítólag hobbylóként vásárolt Danedream hihetetlen bátorsággal és kitartással versenyezve, az utolsó centiken verte meg a tavalyi bajnokot, Nathaniel-t . Joseph O’Brien kicsit talán késve indította St Nicholas Abbey-t, ők értek harmadikként a célba.

 

 

A befutó annyira szoros volt, hogy szabad szemmel nem is lehetet megítélni, hogy ki nyerte versenyt. A célfotó megtekintése után aztán a versenybírók orrhossznyival Danedream-ot hirdették ki győztesnek. Tulajdonosa, Heiko Volz így nyilatkozott a futam után: „Mikor megvettük őt 9000 euróért, Peter [Schiergen, a kanca trénere] azt mondta, hogy szerezhet nekünk néhány jó pillanatot! Mostanra már tudjuk, hogy soha az életben nem lesz többet ilyen lovunk, mint ő. Mikor elkezdett nyerni, mindig egyre többet és többet vártunk tőle, és számomra már azelőtt bajnok volt, hogy tavaly megnyerte volna az Arc-ot Párizsban. Addigra már megnyert két Group 1 futamot Németországban.”

„Ez életem legnagyszerűbb pillanata, olyan mint az olimpia.” – mondta Danedream zsokéja, Andrasch Starke, akinek az sem rontotta el a kedvét, hogy túlzott ostorhasználatért hatnapos eltiltást kapott. Nem ő volt az egyetlen zsoké, aki túlzottan elragadtatta magát ebben a kiélezett küzdelemben: a Nathaniel  nyergében ülő William Buck kétnapos, a St Nicholas Abbey-t lovagló Joseph O’Brien pedig hétnapos eltiltást és 900 font büntetést kapott.

 

A bukmékerek által kevéssé esélyesnek tartott Danedream ezzel  a teljesítményével végleg beírta magát a lóversenyzés történetének legnagyszerűbb kancái közé, és egyértelművé tette, hogy nem csak véletlen művel volt, hogy tavaly győzni tudott azi Arc de Triomphe-on.

Danedream trénerét, Peter Schiergen-t vasárnap hősként ünnepelték a Hoppegarten lóversenypályán. Az ötszörös német champion zsoké,  Európa legtöbb futamot (271) nyert zsokéja jelenleg Németország elsőszámú trénere. 

Danedream legközelebb valószínűleg a Badeni Nagydíjon indul szeptemberben, majd az Arc-on, aztán a Japan Cup-on lesz látható.

 

Címkék: lóverseny,