Csökkent a készpénzes póker bevétele, duplájára nőtt a mobilhasználat

2013-02-05
2012-ben Franciaországban és Olaszországban is csökkent a szolgáltatók bevétele a készpénzes pókerjátékokból, és újból felerősödtek a kétségek az egy-egy nemzet zárt piacán működő online termek életképességét illetően.

 

A francia .fr szabályozott piac bevétele 13 százalékkal, 188 millió euróra csökkent – mely részben annak köszönhető, hogy a játékosok a kevésbé magas adókkal sújtott bajnokság formát választják – míg Olaszországban a 209 millió eurós bevétel formálisan 18 százalékos esést jelent, mivel a készpénzes játékok ott csak 2011. júliusában indultak.

A két ország online szerencsejáték piacainak összehasonlító adatai – melyeket a francia szabályozó testület, az AAMS tett közzé pénteken – azt mutatják, hogy az olasz szektor a maga 749 millió eurós tiszta játékbevételével 7 százalékkal nagyobb, mint a kevésbé érett francia piac (698 millió euró).

A rés főleg annak köszönhető, hogy Olaszországban az online játékok szélesebb skálája engedélyezett, így például a kaszinójátékok - melyek 147 millió euróval járultak hozzá a bevételekhez 2012-ben -, és a bingó, amely további 43 millió euró bevételt generált.

Hasonlót a hasonlóval alapon  - azokat a játékokat összehasonlítva, melyek mind a két országban engedélyezettek - a 698 millió eurós francia piac 28 százalékkal nagyobb, mint az olasz. Ez a franciák sokkal nagyobb lóversenyfogadási piacának köszönhető, mely 263 millió euró bevételt hozott a tavalyi évben, szemben az olasz piac ugyanezen szektorának 17 milliójával.

 

Mindamellett mindkét piac nagyon csekély növekedést mutatott 2012 folyamán. A francia piac 4 százalékkal – mely az alacsonyabb visszafizetési arányú sportfogadási szektor 23 millió euró növekedésének köszönhető –, míg az olasz piac csak 2 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

Az olasz, francia és spanyol szabályozó hatóságok tárgyalásokat folytatnak egy esetleges játékos-állomány összevonásról, hogy ezzel vonzóbbá tegyék a körülzárt nemzeti piacokat a .com piacokkal szemben, melyek nagyobb játékválasztékot és díjakat kínálnak.

 

Az ARJEL által közzétett adatokból még kiderült, hogy a francia online szerencsejátékosok egyre nagyobb számban okostelefonjaikat és tabletjeiket használják - az ilyen eszközökön játszók száma egy év alatt több, mint duplájára emelkedett.

Az ARJEL kimutatása szerint az előző negyedévben 381 ezer játékos lépett be a francia liszensszel rendelkező online szerencsejáték oldalak valamelyikére mobil eszközről, míg egy évvel korábban ez a szám csak 166.500 volt.

A fellendülés a pókerjátékosok körében volt a legnagyobb, ahol 2012 utolsó három hónapjában 214 ezren használtak mobiltelefont, 32 ezren pedig tabletet – ez az aktív játékosok 27 százalékát jelentette – és ezzel jócskán megduplázták az egy évvel korábbi számot. A sportfogadók körében az arány  12 százalékról 21 százalékra, a lóversenyfogadók körében pedig 11 százalékról 17 százalékra növekedett.

 

A másik trend, amelyre fényt derült az AAMS negyedéves jelentéséből az az, hogy  folytatódik a tendencia, mely először 2012 első negyedévében vált világossá: az online szerencsejáték tevékenység a fiatalabb korosztályról az idősebbek felé tolódik el. 2012-ben a 35 éves kor alatti aktív játékosok aránya 53 százalékra esett az egy évvel korábbi 58 százalékról.

A változás a pókerben és a sportfogadásban a leghangsúlyosabb. Sportfogadásban 18-24 éves kor közötti aktív játékosok aránya 25 százalékra csökkent 2012 utolsó negyedévében (2011 ugyanebben a periódusában még 39 százalék volt). Pókerben ugyanennek a korosztálynak az aránya a 24 százalékról 18 százalékra csökkent. A lóversenyfogadásban ez a trend sokkal visszafogottabb, ami azt a tényt jelzi, hogy ebben a szektorban a szabályozott piac 2010-es indulásakor is már jellemzően inkább az idősebb csoport vett részt.

 

Az aktív játékosok száma a francia piacon jelenleg nagyságrendileg 1,4 millió fő - a 2012-es labdarúgó EB-nek illetve az olimpiának köszönhetően nőtt a sportfogadók száma, és ez egy kicsit ellensúlyozta a pókerjátékosok számának csökkenését.