Csillaghullás és három halálos baleset a Dubai World Cup-on

2012-04-02
Szinte az összes futamban vereséget szenvedtek a favoritok a szombati Dubai World Cup-on, ahol ráadásul két súlyos – a lovak számára halálos - baleset is történt.

 

A nap első futama, a Dubai Kahayla Classic magyar idő szerint 14:30-kor kezdődött, és TM Fred Texas győzelmével végződött. 

A következő futam, a Godolphin Mile, az egyik olyan kivétel volt, ahol érvényesült a papírforma: African Story könnyű győzelmet aratott. 

A Dubai Gold Cup, melyet az idei évben vettek fel a programba, elátkozott futamnak bizonyult, hiszen Fox Hunt a futam elején nagyot bukott. A zsoké Silvestre de Sousa szerencsére épségben megúszta a hatalmas balesetet, azonban Fox Hunt-ot a Godolphin csapat reménységét, azonnal el kellett altatni (mindkét első lába eltört). A futamot le is állították, majd a tulajdonosokkal és trénerekkel való konzultáció után úgy döntöttek, hogy a nap végén újrafutják. 

A Derby-n folytatódott a sztárok bukása, Helmet csak tizenkettedikként ért célba, a futamot Daddy Long Legs nyerte. 

A következő számban, az Al Quoz Sprint-ben sem a papírforma érvényesült, hiszen a Breeders’ Cup Turf Sprint-jének győztese, Regally Ready csak a 14. helyen ért célba. A futamot Ortensia nyerte, 

A következő számban, a Golden Saheen-en a sokat sztárolt Sepoy csak tízedikként ért célba. A futam győztese, Krypton Factor  több, mint két hosszal vert rá a másodikként befutó Rocket Man-ra.

A Dubai Duty Free futamban a tavalyi nyertes, Presvis is rajthoz állt, azonban nem tudta megvédeni címét, sőt, igencsak a mezőny végefelé végzett. A futamot Cityscape nyerte rendkívül könnyedén. A futam egyik sztárja, Ambitious Dragon csak a mezőny közepén végzett.

A Dubai Sheema Classic az egyik olyan futam volt, ahol nagyságrendileg a papírforma érvényesült: a favorit Cirrus Des Aigles  lett a győztes, bár nagy csatát vívott St Nicholas Abbey-vel.

A nap fénypontja, a 10 millió dolláros Dubai World Cup megintcsak a sztárok bukását hozta: So You Think a 4., Smart Falcon a 10. , Game on Dude a 12. helyen végzett. A futamot a tavalyi harmadik, Monterosso nyerte. 

Ezután álltak rajthoz a Dubai Gold Cup megismételt futamának lovai, azonban a futam ezúttal is tragikus balesettel végződött: ezúttal Bronze Cannon és Grand Vent bukott, őkett is el kellett altatni – a zsokéknak nem esett baja. A futamot Opinion Poll nyerte. 

 

A részletes eredmények a Dubai Racing Club honlapján megtekinthetőek. 

A futamok, és nyilatkozatok videofelvételei az alábbi oldalon nézhetőek meg. 

 Címkék: lóverseny,