Csak egy tagállam implementálta az EU online irányelveit

2018-12-17
Egy új tanulmány szerint csupán egyetlen olyan Európai Uniós tagállam, van, mely teljes körűen eleget tett az Európai Bizottság online szerencsejátékokra vonatkozó irányelveinek.

 

Dánia az egyetlen olyan EU tagállam, mely teljesítette az online szerencsejátékokra vonatkozó uniós fogyasztóvédelmi iránymutatásokat, a többi ország veszélyezteti az online szerencsejátékosok védelmét, egyenlőtlen és nem megfelelő szintű fogyasztói védelemnek téve ki a játékosokat - áll a City University London nemrégiben közzétett tanulmányában.

 

A "Fogyasztóvédelem az EU online szerencsejáték szabályozásában" című tanulmány áttekintette az Európai Bizottság online szerencsejátékok fogyasztóvédelmére vonatkozó iránymutatásainak egyes kulcsfontosságú rendelkezéseinek nemzeti végrehajtását, és megállapította, hogy az EU tagállamaiban jelentős hiányosságok vannak a fogyasztóvédelem terén. Például mindössze 14 tagállam hozta létre a nemzeti önkizárási nyilvántartást, és csak 13 tagállam követeli meg, hogy a hirdetésekben jelenjen meg „kiskorúak szerencsejátéka tilos” felirat.

 

A Bizottság iránymutatásai az online szerencsejátékosok EU-tagállamokban való egységes, magas szintű védelmének ösztönzésére irányulnak a játékosok azonosítására vonatkozó követelmények, a kiskorúak szerencsejátéka elleni és társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos intézkedésekre vonatkozó közös elvek bevezetésével. A Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy 2017. január 19-ig értékeli az iránymutatásainak az EU tagállamok általi végrehajtását, de ezt elmulasztotta.

 

Az Európai Szerencsejáték Szövetség (EGBA) által megrendelt tanulmány szerint a Bizottság iránymutatásainak elsődleges célja - az online szerencsejátékosok teljes védelme Európában - nem teljesült. A tanulmány ezt a sikertelenséget az iránymutatások önkéntes, nem kötelező érvényű jellegének tulajdonítja, és arra a következtetésre jut, hogy kötelező európai szabályok szükségesek az online szerencsejátékosok egységes és magas szintű fogyasztóvédelmének biztosításához.

 

Az EGBA felszólítja az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot, hogy vegye figyelembe a vizsgálati eredményeket, és vezessen be kötelező szabályokat annak biztosítására, hogy a fogyasztókat teljes mértékben védje az online szerencsejáték szabályozása az EU országaiban.