Csak a Szerencsejáték Zrt-nek lesz szervere Magyarországon

2013-06-27
Mégiscsak könnyítettek valamennyit az online szerencsejáték (távszerencsejáték) liszenszért folyamodók cégek dolgán EU nyomásra.

  

Ha a minisztérium nem is válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a notifikációs eljárás során milyen más országbeli igények merültek fel az új magyar online szerencsejáték szabályozással kapcsolatban, a Varga Mihály által szavazás előtt beadott utolsó pillanatbeli változtatásokból azért mégiscsak kiderül. Nézzük ezeket sorra.

 

A legfájóbb pontja megmaradt az új törvénynek; évenként és játékfajtánként 100 millió forint liszenszdíjat kell kifizetni az államnak, plusz még a szerencsejáték felügyeleti díj, melynek mértéke a tiszta játékbevétel 2,5%-a, legalább 100 ezer és legfeljebb 50 millió forint, ez negyedévente fizetendő, no és persze ne feledkezzünk meg a tiszta játékbevétel után fizetendő 20%-os adóról sem.  Nemrég közöltünk egy interjút a bwin kelet-európai képviselőjével, aki szerint a cég ezt finanszírozhatatlannak tartja, és többek között ezért is vonult ki Magyarországról.

 

A notifikációs eljárásban tett - feltehetően Máltai - megjegyzés alapján azonban törölték azt a pontot, miszerint az EGT tagállamok területén kívüli szolgáltató köteles magyarországi tükörszervert biztosítani, az EGT tagállamok területén működő szerencsejáték szervezőknek pedig erre fakuktatív lehetősége lett volna, cserébe a javaslat szerencsejáték felügyeleti díj kedvezményt ajánlott fel.

Az indoklás szerint "az állami adóhatóság a magyarországi szerverrel nem rendelkező szervezőt távoli hozzáférés útján és a kétheti gyakoriságú adatszolgáltatásra támaszkodva megfelelő hatósági felügyelet alatt tarthatja."

 

EU nyomásra világossá tették még a törvényben azt is, hogy a nemkívánatos oldalak blokkolását az NAV bocsátja ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közreműködése nélkül.

 

Érdekes módon az EU észrevette azt az anomáliát a törvényben, amire mi is rámutattunk januárban, miszerint a kaszinójáték fogalma kicsit elavult a törvény szövegében. Az eddig így hangzott: Kaszinójáték: a játékkaszinó játéktervében jóváhagyott bármely olyan szerencsejáték, amelyet kizárólag a játékkaszinóban, az ott jelenlévők részvételével, azonnali tét- és nyereményfizetés mellett szerveznek. Ezt így egészítette ki EU javaslatra Varga Mihály: Távszerencsejáték esetében kaszinójáték a sorsolásos játék kivételével a kaszinójáték játéktervében jóváhagyott bármely olyan szerencsejáték, amelyet a nyilvántartásba vett játékosok részvételével szerveznek. ”  Hasonló módszerrel módosították a kártyajáték fogalmát is: "Kártvajáték:kizárólag a jelenlévők – távszerencsejáték esetén a nyilvántartásba vett játékosok – részvételével szervezett, kártyával lebonyolított szerencsejáték.”

 

Változott végül a hatálybalépés időpontja, ami eredetileg július 1-e volt, most a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba, illetve a szolgáltatók blokkolásáról rendelkező passzusok csak január 2-től lesznek érvényesek. Hamarabb nem sok értelme lenne életbe léptetni őket, hiszen a tövénynek még meg kell írni a végrehajtási rendeletét, azt elfogadtatni, majd a koncessziós pályázatot kiírni, amiben szintén időt kell biztosítani a pályázóknak az eljárásra.

 

A javaslat többi része lényegében érintetlen maradt, a játékosoknak személyes adataikat meg kell adni regisztrációkor, de adót nem kell fizetniük a nyereményük után.