Coral-Eclipse Stakes – tippek és esélyek

2012-07-05
Mai hír, hogy a címvédő So You Think mégsem indul a futamon, mely a tervek szerint visszavonulása előtti utolsó versenye lett volna. Nézzük a végleges mezőnyt és az esélyeket…

 

Az 1886 óta megrendezésre kerülő Coral-Eclipse Stakes - amely alapításakor Anglia legnagyobb összdíjazású futama volt - egy 18. századi, 18 versenyen át veretlen telivérről Eclipse-ről kapta elnevezését.  A Sandown Park-ban megrendezett 1m2f (2000 méter) hosszú Group 1 minősítésű futam, melyen hároméves és annál idősebb lovak indulhatnak, mindig erős mezőnyt vonzott. Nem csoda, hiszen ez az első komoly (Group 1) lehetőség a háromévesek számára - akik eddig csak saját korosztályukkal futottak - hogy összemérjék erejüket az idősebb lovakkal.  

Idén már csak 3 hároméves maradt állva a futamra (Bonfire, Cogito és Daddy Long Legs), ráadásul az idei klasszikus korosztály legígéretesebb lova, Camelot nincs közöttük. A legutóbbi hírek szerint nem lesz itt az ír sztártréner, Aidan O’Brien neveltje, a címvédő So You Think sem, akinek pedig a visszavonulása előtt ez lett volna az utolsó futama. A High Chaparral apaságú So You Think a Royal Ascot-on, a Prince Of Wales Stakes-en szerezte meg élete 10. Group 1 győzelmét, ő volt a futam favoritja, azonban ma sántítani kezdett az istállójában, így mégsem indul a versenyen.

 

A mezőny:

Farhh (2/1, Saeed Bin Suroor, Frankie Dettori): A Godolphin istálló négyévese sérülésekkel küszködött, ezért eddig csupán 4 futamon indult, amiből hármat megnyert, legutóbbi startján, a Prince Of Wales Stakes-en pedig harmadik lett So You Think mögött. A Godolphin istálló legutóbbi nyilatkozata szerint a puha pálya kedvezne Farhh-nak, ebből arra lehet következtetni, hogy sérülésinek még maradtak nyomai. 

Nathaniel (7/2, John Gosden, William Buick): A négyéves Galielo mén eddigi mérlege: 7 futamból 3 győzelem és 3 második hely. Idén még nem indult, tavaly megnyerte a King Edward VII Stakes-t (Gr2) és a King George-ot (Gr1), azonban utolsó futamán, a Champion Stakes-en (Gr1) csak 5. lett. 

Cityscape (9/2, Roger Charlton, James Doyle): 18 eddigi startjából 6-ot nyert, 8-szor volt helyezett, azonban hatévesen kicsit későinek tűnik új horizontokat hódítani: eddig csak kétszer merészkedett egy mérföld fölé, most pedig 1m2f-n indul… Egy mérföldön általában csak a másodhegedűs szerepét játszhatta olyan lovak mellett, mint Canford Cliffs és Dick Turpin, azonban idén márciusban jól szerepelt 1m1f-en Meydan-ban, ahol négyhosszas győzelmet aratott, és ezzel megszerezte első Group 1 győzelmét. Utolsó startján, a BMW Champions Mile-on (Gr1) csak 10. lett.

Bonfire (7/1, Andrew Balding, Jimmy Fortune): Az Epsom Derby előtt sokan Camelot nagy riválisaként emlegették, azonban végül nem bizonyult annak: csak hatodikként ért célba, több mint 13 hosszal Camelot mögött. Manduro fia tavaly meggyőzően tudott nyerni York-ban ugyanezen a távon, azonban az a mezőny nem volt túl fényes. 

Crackerjack King (10/1, Marco Botti, Ryan Moore): 8 eddigi futamából 7-et megnyert, egyetlen vereségét a tavalyi Francia Derby-n  szerezte, ahol nagyon rossz rajtgéppozíciót kapott. Az Eclipse lesz az Olasz Derby győztes első angol futama, és bár a puha talajt preferáló Barathea unokája, állítólag a jó talajt szereti. 

Monterosso (12/1, Mahmood Al Zarooni, Mickael Barzalona): Első aranycsillagját az Ascot Derby-ként is emlegetett King Edward VII Stakes-en (Gr2) való 2010-es győzelmével szerezte, azonban formája azóta azt mutatta, hogy megragadt a Group 2-es szinten. Aztán idén márciusban meglepetésre 20/1-es odds-szal nyert Meydan-ban Capponi előtt, abban a futamban, ahol So You Think csak negyedik lett. Az egy meglehetősen zavaros futam volt egyébként, és most ismét elég magas odds-szal kell bizonyítania, hogy nem csak mázlija volt. 

Twice Over (14/1, Sir Henry Cecil, Tom Queally): A hétéves mén eddigi 31 futamából 12-t nyert meg, 11-szer volt helyezett. Tízszer nyert 1m2f távon, amiből 4 Group 1 minősítésű futam volt (a 2009-es Champion Stakes, a 2010-es Eclipse és Champion Stakes, és a 2011-es Juddmonte International). Azonban mindezt megkérdőjelezi idei két Group 3-as veresége, melyek közül az utolsó pont a Sandown-on volt, ezen a távon…

City Style (25/1, Mahmood Al Zarooni, Ahmed Ajtebi): A Goldophin hatévese eddigi 20 versenyéből hetet tudott nyerni, hatszor volt helyezett. Group minősítésű futamon eddig nem sikerült győznie, ilyen tekintetben legjobb eredménye egy Group 1-es második hely Master Of Hounds mögött Meydan-ban, a Jebel Hatta-n. Az Ascot-on a Prince Of Wales Stakes-en So You Think, Farhh és Sri Putra mögött végzett ugyanezen a távon.

Cogito (25/1, Brian Meehan, Richard Hughes):  Csak idén kezdett el versenyezni, kétévesen egyáltalán nem futott. Első, nyeretlenek számára kiírt futamát, majd egy listed futamot megnyert, azonban utolsó startján, a St James's Palace Stakes-en (Gr.1) csak a középmezőnyben végzett, 8. lett öt hosszal Most Improved mögött. 

Sri Putra (25/1, Roger Varian, Neil Callan): A hatéves telivér az utóbbi két évben csak listed futamokat tudott nyerni. A tavalyi Prince Of Wales-en harmadik, idén pedig ötödik lett (So You Think mögött). Egy évvel ezelőtt szintén So You Think mögött harmadik lett az Eclipse-szen.  Összességében eddigi karrierje során 26 futamon indult, melyből 6-ot tudott megnyerni és hatszor volt helyezett.

 

Coral-Eclipse Stakes statisztika:

A legutóbbi 10 nyertesből 10 öt évesnél fiatalabb volt 

3 éves: 3 nyertes (a mezőnyben Bonfire és Cogito 3 éves)

4 éves: 3 nyertes (a mezőnyben Crackerjack King, Farhh és Nathaniel 4 éves) 

5 éves: 4 nyertes (a mezőnyben Monterosso 5 éves)

Az utóbbi 100 évben nem nyert 5 évesnél idősebb ló (a mezőnyben Cityscape, City Syle, Sri Putra, és Twice Over idősebb 5 évesnél). 

 

A legutóbbi 10 nyertesből 6 nyert már 1m2f vagy afölötti távon 

A mezőnyből Bonfire, Crackerjack King, Monterosso, Nathaniel, Sri Putra és Twice Over felel meg ennek a kritériumnak.

 

A legutóbbi 10 nyertesből 10 nyert már Group 1 futamot

A mezőnyből Cityscape, Crackerjack King, Monterosso, Nathaniel és Twice Over felel meg ennek a feltételnek.

 

A legutóbbi 10 nyertesből 9 ebben a szezonban 1. vagy 2. volt Group 1 futamon

A mezőnyből Cityscape, Crackerjack King és Monterosso teljesíti a feltételt.

 

A legutóbbi 10 nyertesből 4 Aidan O’Brien neveltje volt

Aidan O’Brien idén végül nem indít lovat, hiszen So You Think után a végleges rajtlistáról már Robin Hood, Windsor Palace és Daddy Long Legs is hiányzik. 

 

A legutóbbi 10 nyertesből 10 az első 4 legkisebb odds-szal indult

Csak egyetlen nyertes indult nagyobb odds-szal, mint 8/1. 

A legutóbbi 3 nyertes favoritként indult.

 

Összefoglalva:

So You Think nélkül Farhh lép elő favorittá, mellette Crackerjack King-re és Nathaniel-re mindenképp érdemes figyelni, ők okozhatnak meglepetést.