Ciprus blokkolja az online szerencsejáték oldalakat

2013-02-21
A tavaly elfogadott jogszabály értelmében az online szerencsejáték cégek csak engedély birtokában szolgáltathatnak Cipruson – most elkezdték ennek foganatosítását.

 

A szabályozott online szerencsejáték piaccal rendelkező országoknak csak pár olyan eszköz áll rendelkezésükre, mellyel az engedéllyel nem rendelkező szolgáltatókat korlátozni tudják. Az egyik ilyen eljárás az, hogy az internet szolgáltatókat kötelezik arra, hogy blokkolják az illegális szerencsejáték oldalakat. Sok országban alkalmazzák ezt a technikát, ezt tartalmazza az EU-hoz már benyújtott magyar jogszabálytervezet is, és most Ciprus is bejelentette, hogy 270 ilyen weboldalt blokkol. A ciprusi szerencsejáték hatóság 72 órát adott az internetszolgáltatóknak arra, hogy minden olyan oldalt blokkoljanak, mely engedély nélküli szerencsejátékot szolgáltat a ciprusi játékosok számára. Azokat a netszolgáltatókat, melyek nem tesznek eleget a felhívásnak, 30 ezer euróig terjedő bírsággal sújtják.

 

A ciprusi politikusok tavaly fogadták el azt a jogszabályt, mely alapján az online szerencsejáték cégek csak engedély birtokában szolgáltathatnak a szigeten, és monopóliumot ad a görög OPAP vállalatnak a sportfogadás, internetes lottó- és kenó típusú játékok vonatkozásában. 

 

A verseny korlátozott volt, és még inkább az lesz, hiszen a jogszabály megtiltja az olyan fogadási tőzsdék működését is, mint például a Betfair, amely bevételeinek 4 százalékát veszítve hagyta el a piacot. A szolgáltatók természetesen nem örülnek ennek az új helyzetnek, és tiltakozó levelet küldtek az Európai Bizottsághoz, azonban Ciprus ennek ellenére folytatja a blokkolást, és folyamatosan újabb cégeket tesz fel a feketelistára. A 270 letiltott domain tulajdonosa között számos jól ismert, nagy szolgáltatói is megtalálható, a bwin.party-é például 22, a PokerStarsé 11 letiltott site.

 

Bár a tavaly elfogadott szabályozás értelmében - mely az online sportfogadás kivételével megtiltja a fogadás minden más formáját - a földi kaszinók továbbra is illegálisak, Ciprus a múlt hónapban két hivatalos földi sportfogadási liszenszet bocsátott ki, egyiket az Intralot Royal Highgate nevű leányvállalatának, a másikat pedig a brit Stanelybetnek.