Lóversenytipp: Champion Stakes – búcsú Frankeltől

2012-10-19
Szombaton ismét a világhíres ascoti pályára figyel a lóversenyvilág, hiszen a hétvégén rendezik meg a British Champion Day-t, melynek idén különös fényt ad, hogy itt futja búcsúfutamát a világ legmagasabbra értékelt versenylova, az angolok veretlen szuperménje, Frankel.

  

Hat futamot rendeznek szombaton, köztük két Group 1 minősítésűt, a Queen Elizabeth II Stakes-t és a Champon Stakes-t - az utóbbiban indul Frankel.

A négyéves mén 13 futamon indult eddig, és még soha nem kapott ki. Szombatra több, mint 32 ezer ember váltott jegyet, hogy még egyszer láthassa Sir Henry Cecil szemefényét, mielőtt visszavonul, hogy a továbbiakban fedezőménként folytassa karrierjét.

Többen úgy gondolják, hogy ez a búcsúfutam korántsem lesz olyan könnyű, mint eddigi versenyei. Phil Smith, brit lóverseny handikepper óva intette a Frankel rajongókat attól, hogy idő előtt partyüzemmódba kapcsoljanak. „Kétségtelenül ez lesz a legkeményebb vizsgája. Nem kérdéses, hogy ez a két legjobb ló, akikkel összecsap.” – mondta, a címvédő francia Cirrus Des Aigles-re és az ír Nathaniel-re utalva. 

 

Táv:

1 mérföld és 2 furlong (2.012 méter)

 

A mezőny:

Frankel (1/5) Sir Henry Cecil neveltjét valószínűleg egyetlen lóversenybarátnak sem kell bemutatnunk, de néhány szót azért szóljunk róla a rend kedvéért. A minden idők legmagasabb Timeform formaminősítésével (147) rendelkező négyéves Galileo ivadék mérlege makulátlan, hiszen mind a 13 futamát megnyerte (9 ebből Group 1). 

A bevezetőben is említettük, hogy egyes szakértői vélemények szerint nem lesz egy gyaloggalopp számára ez a futam, hiszen itt lesz a tavalyi bajnok, Cirrus Des Aigles, és az a Nathaniel is, akinél közelebb még soha senki nem került Frankel hátsófeléhez egyetlen befutóban sem. Ő ugyanis 2010-ben - Frankel debütáló versenyén - mindössze fél testhosszal kapott ki a csodaparipa-palántától.

A bukmékerek ennek ellenére Frankelt tartják a futam abszolút favoritjának, jelenleg 1/6 – 1/10 közötti oddsszal fogadható.

 

Cirrus Des Aigles (7/1) A hatéves francia címvédő Nathaniel mellett Frankel legkomolyabb ellenfele lehet. A sokat futott telivér 44 eddigi futamából 16-ot tudott megnyerni (ebből 3 volt Group 1 minősítésű), 21-szer volt helyezett. Márciusban megnyerte a Dubai Sheema Classic-ot (Group 1) St Nicholas Abbey előtt, majd a következő hónapban a Prix Ganay-n (Group 1) aratott meggyőző, nyolc testhosszas győzelmet. Májusban a Prix D'Ispahan-ban (Group 1) vereséget szenvedett Golden Lilac-tól, majd a verseny után kiderült, hogy tesztje pozitív lett egy tiltott gyulladásgátló szerre (trénere tagadta a doppingvádakat). A nyáron kisebb sérülést szenvedett, rövid kihagyás után októberben tért vissza a versenypályára, és könnyedén, kilenc testhosszal nyerte a Group 2 minősítésű Qatar Prix Dollar-t.

 

Nathaniel (9/1) Galileo négyéves fia tavaly megnyerte a King Edward VII Stakes-t (Gr2) és a King George-ot (Gr1), azonban a Champion Stakes-en (Gr1) csak 5. lett. Idén három futamon indult, a Coral-Eclipse Stakes-en (Gr1) az év egyik legizgalmasabb befutóját produkálta Farhh-val. A fej-fej melletti küzdelemben kiváló állóképességről tett tanúbizonyságot, tartani tudta Farhh-t, és végül elsőként ért célba. A King George VI and Queen Elizabeth Stakes szintén kemény versenyt hozott számára, ezúttal Danedream-mel kellett megküzdenie, a befutó olyan szorosra sikeredett, hogy csak a célfotó elemzése után tudták megállapítani, hogy Danedream orrhosszal Nathaniel előtt ért célba. Utoljára az Irish Champion Stakes-en láthattuk, ahol egy és negyed testhosszal Snow Fairy mögött ért célba. Mindenképp dobogóesélyesnek számít. 

 

Ridasiyna (25/1) A hároméves kanca kétévesen nem futott, idén kezdte karrierjét, és nem is rosszul: 5 eddigi futamából négyet megnyert. Veretlenségétől rögtön az első versenyén megszabadult, majd egy Listed futamon is győzni tudott. Júliusban megnyert egy hároméves kancák részére kiírt Group 3-as futamot, a következő versenyén azonban elszenvedte első vereségét (a Group 2-es minősítésű Prix De La Nonette-n csak ötödik lett). Eddigi utolsó futamát, a Group 1-es 1m2f hosszú Prix De L'Opera Longines-et meggyőző fölénnyel, három és fél hosszal nyerte Izzi Top előtt.

 

Pastorius (33/1) A német telivér 10 eddigi versenyén 5-ször tudott győzedelmeskedni (ebből 2 volt Group 1 minősítésű), hétszer volt helyezett. Júliusban megnyerte a német Derby-t, és a Grosser Dallmayr-Preis –t. A Badeni Nagydíjban harmadik lett Danedream és Ovambo Queen mögött. Utolsó startján, a Group 3 minősítésű Preis Der Deutschen Einheit-en ismét győzedelmeskedni tudott.

 

Declaration Of War (50/1) Aidan O’Brien hároméves neveltje ötször állt eddig startgépbe, négyszer tudott nyerni, azonban Group 3 szintnél magasabb futamon még nem indult. Kétévesen mindkét futamát nyerte, majd idei szezonját egy negyedik hellyel kezdte a Refuse To Bend Solonaway Stakes-en, azonban utolsó futamát, a Group 3 minősítésű Diamond Stakes-et megnyerte.

 

Master Of Hounds (80/1) A négyéves mén 15 futamából csak hármat tudott megnyerni, és 7-szer állhatott fel a képzeletbeli dobogóra. Idén márciusban nyerte első és eddigi egyetlen Group 1 futamát. Meydanban a Jebel Hatta-n fél testhosszal verte City Style-t, azonban utána a Dubai World Cup-ban csak nyolcadik lett. Utolsó futamát, az International Topkapi Trophy-t megnyerte.

 

Bullet Train (150/1) Frankel istállótársa a pacemaker szerepében lesz jelen a futamon.

Ridasiyna-t és Declaration Of War-t péntekre lejelentették a versenyről. 

 

Champion Stakes statisztika

Az elmúlt 10 év adatai alapján

 

Kor (nyertes-helyezett-induló)

3 éves: 4-5-43 (A mezőnyben: Ridasiyna, Pastorius, Declaration Of War)

4 éves: 3-7-44 (A mezőnyben: Frankel, Nathaniel, Master Of Hounds)

5 éves+: 3-8-29 (A mezőnyben: Bullet Train (5), Cirrus Des Aigles (6))

 

Nem

Az elmúlt 10 évben 14 kanca indult ebben a versenyben, azonban csak egyetlen egy tudott nyerni (és 4-en lettek helyezettek). A mezőnyben szombaton egyetlen kancát láthatunk, Ridasiyna-t.

 

Forma

10 nyertesből 10 nyert már abban az évben Group 1 futamot

Az idei mezőnyben Frankel, Cirrus Des Aigles, Master Of Hounds, Nathaniel, Pastorius és Ridasiyna is megfelel ennek az elvárásnak.

10 nyertesből 5 nyert a legutóbbi futamában (a másik 5-ből 4 helyezett volt Group 1 vagy 2 futamban)

Frankel, Cirrus Des Aigles, Declaration Of War, Master Of Hounds, Pastorius és Ridasiyna győzőtt legutolsó startján. (Nathaniel 2. lett legutóbbi, Group 1 minősítésű futamán.)

10 nyertesből 9 legalább 4-szer futott már az idényben

Frankel (4), Cirrus Des Aigles (5), Master Of Hounds (6), Pastorius (6), Ridasiyna(5), Bullet Train (4),

10 nyertesből 9 előzőleg itt futott: Goodwood, Leopardstown, Longchamp vagy Ascot

Cirrus Des Aigles (Lon), Nathaniel (Leo), Ridasiyna (Lon)

A 4 hároméves nyertes közül 3 nyert Group vagy Listed futamot kétévesen

A szombaton futó háromévesek közül Pastorius egy Group3 futamot nyert tavaly, Ridasiyna pedig nem versenyzett kétévesen.

 

Tréner

Sir Henry Cecil (2-1-7) Idén Frankel-t indítja, akivel minden esélye megvan arra, hogy megszerezze harmadik Champion Stakes győzelmét

Alain Royal-Dupre (1-1-3) Nem indít idén lovat

C Barande-Barbe (1-0-1) Cirrus Des Aigles-t indítja szombaton.

Meglepő módon sem Aidan O’Brien [Declaration Of War] (0-2-10), sem Saeed Bin Suroor (0-2-12) sem pedig John Gosden [Nathaniel] (0-1-6) nem tudott győztes lovat indítani ezen a versenyen.

A francia trénerek (3-4-16) meglehetősen sikeresek, 3 győzelmet és 4 helyezést szereztek úgy, hogy az indulók 14 százaléka került ki az ő kezeik közül.

 

Odds

Nem sokat lehet adni az oddsokra, hiszen a nyertesek 6/5 és 25/1 között mozognak.

A favoritok (1-4-10) nem nagyon tudtak bizonyítani, hiszen az utóbbi 10 évben csak egy favorit tudott nyerni.

 

A futam magyar idő szerint 17:05-kor rajtol, a BBC1 élőben közvetíti.

 

Szombati menetrend az Ascot-on (magyar idő szerint):

14:45 -- Qipco British Champions Long Distance Cup (Group 3) Cl1 2m --  BBC1

15:20 -- Qipco British Champions Sprint Stakes (Group 2) Cl1 6f -- BBC1

15:55 -- Qipco British Champions Fillies´ And Mares´ Stakes (Group 2) Cl1 1m4f

16:30 -- Queen Elizabeth II Stakes (British Champions Mile) (Group 1) Cl1 1m -- BBC1

17:05 -- Qipco Champion Stakes (British Champions Middle Distance) (Group 1) Cl1 1m2f -- BBC1

17:45 -- Qipco Future Stars Apprentice Handicap Cl2 7f