Cartier Awards - Megválasztották Európa legjobb versenylovait

2013-11-13
A Prix de l'Arc de Triomphe bajnoka, Treve lett az Év Lova, de a díjazottak között volt II. Erzsébet brit királynő lova, Estimate is.

 

Az 1991-ben alapított Cartier díjakat a versenyszezonban elért pontok, és a szakújságírók szavazatai alapján osztják ki minden évben.

Tavaly és tavalyelőtt Frankel, idén pedig a franciák veretlen hároméves kancája, Treve lett az abszolút győztes, ő kapta meg az európai lóversenyzés legnagyobb elismerését, a Cartier Év Lova díjat a kedd esti londoni díjátadón. Treve olyan neveket utasított maga mögé kategóriájában, mint Sky Lantern, Moonlight Cloud, Novellist és Al Kazeem. 

Motivator lánya a Head család tenyészetében látta meg a napvilágot Haras de Quesnay-ban, trénere Criquette Head-Maarek.  Yearlingként nem versenyeztették, azonban kétévesen első versenyén egyből megcsillogtatta védjegyének számító kiugrási képességét. Idén megnyerte a Saint-Cloudot, a Prix Diane-t és a Prix Vermeille-t, majd öt hosszat vert az Arc mezőnyére.

A csodálatos kancát július közepén megvásárolta Sheikh Joaan Bin Hamad Al Thani, így a díjat most az ő képviseletében vette át Mohammed Almannai és Nasser Alhaabi.

Az Év Lova díj mellett Treve tulajdonosai vihették haza Az Év Legjobb Hároméves Kancájának járó elismerést is. Ebben a kategóriában Sky Lantern, Just The Judge, Chicquita és Talent voltak a konkurensei.

Head-Maarek megerősítette, hogy Treve jövőre is tréningben marad, valószínűleg részt vesz a Royal Ascoton a Prince of Whales’s Stakes-ben, és újra rajthoz áll az Arc-ban is.

 

A Head család egy harmadik díjnak is örülhetett: Moonlight Cloud kapta Az Év Legjobb Idősebb Lova címet. Az ötéves kanca amerikai tulajdonosa, George Strawbridge vehette át a díjat, miután lova megnyerte a Maurice de Gheest-et, a Jacques Le Marois-t és a Prix de La Foret-et. A veretlen paripa még nem fejezte be az idei szezont, decemberben Hong Kongban próbál szerencsét.

 

A Legjobb Hároméves Mén kategóriájában idén kiélezett volt a küzdelem, végül kis meglepetésre Magician kapta a díjat annak ellenére, hogy a szezon nagy részét kihagyta. Többek szerint Dawn Approach, Olympic Glory és Tornado jobb évadot tudhat maga mögött, mint Magician, azonban az ír 2000 Guineas-on és a Breeder’s Cup Turf-on való győzelmével kiérdemelte ezt az elismerést.

 

Paul Smith eddig legnagyobbrészt édesapja, Derrick nevében vett át itt díjakat, de idén a sajátjával térhetett haza, hiszen lova, Kingston Hill kapta a Legjobb Kétéves Ménnek járó szobrot. 

A Legjobb Kétéves Kanca díjának Chriselliam tulajdonosai, Willie Carson, Chris Wright és a 17 éves Emily Asprey örülhettek. Chriselliam annak köszönhetően érdemelte ki a díjat, hogy idén mind a BC Juvenile Fillie Turfot, mind a Fillies Mile-t megnyerte.

Apja és fia, Alan és Robin Craddock vehették át a Legjobb Sprinternek járó díjat Lethal Force tulajdonosaként, aki az idei Diamond Jubilee és July Cup bajnoka volt. 

II. Erzsébet királynő 2000-ben egy speciális életműdíjat már átvehetett , de mostantól egy újabb Cartier-t is őrizgethet trófea termében, ugyanis kedvenckéje, Estimate érdemelte ki a Legjobb Hosszútávú Lónak járó elismerést. 

 

A Cartier Award 2013-as díjazottai:

 

Az Év Lova

Treve

Tulajdonos: Sheikh Joaan Bin Hamad Al Thani.

Tréner: Criquette Head-Maarek

 

Legjobb Hároméves Kanca

Treve

 

Legjobb Idősebb Ló

Moonlight Cloud

Tulajdonos: G Strawbridge.

Tréner: F Head

 

Legjobb Hároméves Mén

Magician

Tulajdonos: Coolmore.

Tréner: A O’Brien

 

Legjobb Kétéves Mén

Kingston Hill

Tulajdonos: P Smith.

Tréner: R Varian

 

Legjobb Kétéves Kanca

Chriselliam

Tulajdonos: W Carson, E Asorey, C Wright

Tréner: C Hills

 

Legjobb Sprinter

Lethal Force

Tulajdonos: A Craddock. Tréner: C Cox

 

Legjobb Hosszútávú Ló

Estimate

Tulajdonos: The Queen.

Tréner: Sir Michael Stoute

 

Cartier/Telegraph Award of Merit

Jim Bolger

 
Címkék: lóverseny,