Camelot történelmet írhat szombaton

2012-09-10
Ha az eddig veretlen Camelot szombaton megnyeri a St Leger Stakes-t is, akkor övé az angol Hármas Korona, melyet utoljára Nijinsky II-nek sikerült elhódítania 1970-ben. A ló trénere, Aidan O’Brien ma bevallotta az újságíróknak, hogy meglehetősen ideges a szombaton rendezendő futam előtt.

 

Hétfő reggel ritka lehetőséget kapott a média: jelen lehettek Camelot könnyű edzőmunkáján, és megnézhették, ahogy japán munkalovasa, Kaname Tsuge dolgozik a csodálatos telivérrel. 

Camelot döntő megmérettetés elé néz szombaton – ő lehet az első ló Nijinsky (1970) után, aki teljesíteni tudja az angol Hármas Korona feltételeit. A Hármas Koronáért a legjobb hároméves telivérek szállnak harcba, az a ló kapja a koronát, aki  megnyeri a Guineas-t, a Derby-t és a St Leger-t is. Ez meglehetősen nagy erőpróba, hiszen különböző távokon kell  bizonyítania a lónak (a Guineas 1m, a Derby 1m4f a St Leger pedig 1m6f hosszú).

Angol Hármas Korona eddigi bajnokai: Nijinsky II (1970), Bahram  (1935), Gainsborough (1918), Gay Crusader (1917), Pommern (1915), Rock Sand  (1903), Diamond Jubilee (1900), Flying Fox (1899), Galtee More (1897), Isinglass (1893), Common  (1891), Ormonde (1886), Lord Lyon (1866), Gladiateur (1865), West Australian (1853)

 

Camelot megnyerte az idei 2000 Guineas-t (Eng-G1) májusban, majd az Epsom Derby-t (Eng-G1), aztán pedig az Ír Derby-t (Ire-G1) júniusban. “Eddig minden jól ment.” mondta O’Brien az At the Races csatornának. „De ez egy nagyon nehéz vizsga egy ló számára. Kemény vizsga, és csak annyit tehetünk, hogy odaállunk és reméljük, hogy rendben felkészítettük. Ő a legcsodálatosabb ló, akivel valaha is találkoztunk, hálásak vagyunk, és megtisztelve érezzük magunkat, hogy foglalkozhatunk vele.”

 

“A feszültség a még éppen, hogy elviselhető szinten van jelenleg, sajnálom.” mondta trénere, Aidan ’O’Brien mentegetőzve, amint Camelot megjelent, és tisztes távolságot tartott a kamerák erdejétől. 

Montjeu fia utoljára júniusban, az Ír Derbyn állt startgépbe a Curragh-on, ahol sokkal kevésbé lenyűgöző teljesítményt mutatott, mint azelőtt az Epsomon. “A talaj remélhetőleg jó marad – ez volt a baj a Curragh-on.”  jegyezte meg O’Brien, majd elmondta, hogy kicsit aggódik a futam hossza miatt – ez lesz Camelot első próbálkozása 1m6f távon.

“Ez a táv más – majdnem két mérföld, és majdhogynem Gold Cup lónak kell lenni, ha valaki jól akar szerepelni. Az egy és fél mérföld felett már komoly állóképességgel kell rendelkezni. Camelot nem az a típus, akinek ingadozik a súlya, de egy kicsit most nehezebb lesz, mint bármelyik előző futamán. Háromévesen először nem nagyon változik a súlyuk, de ahogy elkezdenek érni, négyéves kor körül, már igen. A másfél mérföldet bíró lovak nem olyan felépítésűek, mint a középtávú lovak, de Camelot inkább mérföldes felépítésű.”

 

Camelot maximum 10 kihívóval néz majd szembe szombaton, a bukmékerek egyöntetűen úgy gondolják, hogy  idén gazdára talál az angol Hármas Korona, hiszen az összes fogadóirodánál Camelot a futam favoritja.

 

Címkék: lóverseny,