Bundabotrány - K. Zoltán és L. Mátyás az újabb ügyben is gyanúsított

2013-08-26
A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a fogadási csalások miatt folyamatban lévő újabb nyomozás keretében őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki az első ügyben megvádolt K. Zoltánt és L. Mátyást.

 

A KNYF az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy ezúttal "kilenc rendbeli részben folytatólagosan elkövetett gazdálkodó szervezet dolgozója kötelezettségének megszegésére irányuló vesztegetés" bűntettével gyanúsította meg K. Zoltánt és L. Mátyást.

 

"A megalapozott gyanú lényege szerint a korábbi "bundaügyben" 2011. június 30-ától 2013. április 9-éig előzetes letartóztatásban és azóta házi őrizetben lévő K. Zoltán és L. Mátyás gyanúsítottak a házi őrizet alatt is kapcsolatot tartottak fenn a mérkőzések manipulációjára szakosodott elkövetői körrel, akik a két gyanúsított tudtával és beleegyezésével játékosokat vesztegettek meg. Az ehhez szükséges vesztegetési pénzt K. Zoltán és L. Mátyás biztosította, illetve biztosította volna. A gyanúsítás szerint a manipuláció 6 tavaszi NB1-es labdarúgó-mérkőzést érintett" - olvasható a közleményben.

 

K. Zoltán gyanúsított a KNYF szerint a gyanúsítással szemben panasszal élt, vallomást nem tett, de tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. L. Mátyás szintén panaszt jelentett be, és vallomást tett. Utóbbi lakásán tartott házkutatás során a KNYF adathordozókat, számos okiratot, illetve 3,7 millió forint és 4000 euró készpénzt foglalt le.

 

Június elején hét embert, köztük korábbi élvonalbeli futballistákat fogott el a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyanú szerint egy bűnözői csoport anyagi ellenszolgáltatás fejében játékosokat, játékvezetőket vesztegetett meg, hogy élvonalbeli és utánpótlás-mérkőzéseket a számukra megfelelő módon alakítson, azokon a kért események, illetve a megfelelő eredmények szülessenek.

 

Június 12-én a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság által indított, fogadási csalásokkal összefüggő nyomozást, és a további eljárást a KNYF hatáskörébe utalta. Az úgynevezett második futballbundaügy nyomozása során a mostani két gyanúsítással 18-ra nőtt a gyanúsítottak száma. A manipulációval érintett futballmérkőzések száma továbbra is 14.

 

Az első, már lezárult nyomozás után 45 gyanúsított ellen emeltek vádat tavasszal.

 
Forrás: MTI